Думки
22 Квітня 2020
2 495

Яна Матвійчук: Завдання будь-якого бізнесу — вижити

Підприємець, власник креативної івент-агенції ARENA CS, акціонер Young Business Club — про те, як бізнесу подолати кризу та планувати стратегію компанії

Перед бізнесом зараз стоять виклики, масштаб яких не вкладається в голові. Ми зараз живемо в хаосі та неможливості визначити нічого: ні що буде далі, ні які ставити цілі.

І все ж таки, найгірше, що можна робити зараз, — це нічого не робити. Навіть, якщо є відчуття, що хтось просто натиснув вимикач і в мить зупинив ваш бізнес. Не можна опускати руки — криза відсіває найслабших, нездатних до швидкої адаптації компаній.

• Бізнес має вижити •

Це наша мета. Ми нікому не потрібні, крім себе. Держава недооцінює нашу роль, але ж саме ми здатні після карантину витягнути й себе, й економіку з кризи.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, стверджує, що п’ять тижнів карантину обійдуться Україні, приблизно, в 4% ВВП. Судячи з опитувань, доходи підприємств у середньому впали на 30-40% у порівнянні зі звичайним рівнем.

Вірус показав, що держава — це слабкий інститут. Тому бізнесу не варто шукати в ній опори, а івент та шоу-бізнесу — тим паче. Навіть якби у держави було бажання допомогти, то у неї просто немає на це ресурсів. Добре, що Верховна Рада України проголосувала за закони для Міжнародного валютного фонду (МВФ), сподіваюся, їх приймуть і в другому читанні. Нехай у збиток бюджету. Але пам’ятаємо, що бюджет не витягне економіку, а бізнес витягне.

Якщо хочете вплинути на суспільство, то в першу чергу, переймайтеся своїм оточенням: піклуйтесь про своїх співробітників, колег, клієнтів, підрядників. Це і є ваша опора, вони — ваші надійні партнери по виходу з кризи. Важливо зберегти кожного співробітника, нікого не пустити під ніж скорочень. Зараз саме час попрацювати над поглибленням ділових стосунків з клієнтами, щоб разом поринути в роботу з новою силою після карантину.

• Зараз незвичний час •

Я займаюся івент бізнесом 16 років і жодного разу не була в ситуації штучно обмеженого попиту на все: включно з будь-якими подіями, заходами, шоу тощо. Що буде далі?

Великі корпорації активно розповідають зараз про свої проблеми. Так, за час карантину суттєво впав попит, ускладнилась логістика. Необхідно кожного дня доставляти персонал на роботу, а також всюди проводити дезінфекційні заходи, що збільшує витрати. Але найголовніше у всіх розмовах те, що після карантину настане натуральне зменшення споживання багатьох товарів та послуг — люди будуть менше їздити, менше купувати бензин, одяг. Багато продуктів просто перестануть знаходити попит на ринку.

За цей час сильно впаде мотивація персоналу компанії, повністю перебудуються звички людей — повертатися в колишній ритм роботи буде складно. При цьому на період карантину підприємцю потрібно забезпечити кожного співробітника обіцяною зарплатнею, не позбавити нікого коштів для проживання і паралельно боротися за виживання компанії та максимально надовго продовжити існування її фінансової подушки.

Додамо до цього тотальну невизначеність майбутнього і нездатність до планування — ось ситуація, з якою доводиться справлятися зараз підприємцю. Йому потрібно власноруч тримати цю крихку структуру та намагатися зібрати її до купи, не розваливши її власними “кроками наосліп”.

• Життя після карантину •

Ми, на хвилі модного позитивного мислення, можемо говорити, що кризи немає, що вона тільки у когось в голові, але реальність така, що попереду нас чекає інерція в економіці від 6 місяців до 2-х років. І до цього треба готуватися.

Думаєте, попит на організацію подій не впаде? Наприклад, мої клієнти — міжнародні корпорації — втрачають у продажах і будуть кардинально зменшувати витрати. Чи скоротять при цьому витрати на внутрішні та зовнішні заходи?

З одного боку, компанії переживають сильну внутрішню кризу. Зараз відбуваються події, які не описані в жодній бізнес книзі. Бізнесу довелося перейти на ручне управління для контролю над прийняттям життєво важливих бізнес-рішень. У багатьох компаній у пріоритеті стали питання соціальної відповідальності.

Але з іншого боку, маркетингові заходи після карантину допоможуть збільшувати продажі й повертати лояльність до бренду, а HR-заходи для персоналу допоможуть співробітникам знову відчути силу бренду свого роботодавця і повернуть мотивацію до роботи. Після кількох місяців вдома на карантині робота буде всім необхідна як повітря.

Єдине, що ми знаємо про майбутнє, — що там все буде по-іншому. Намагатися передбачити майбутнє — все одно, що їхати вночі по дорозі без фар, дивлячись у заднє скло. Кращий спосіб передбачити майбутнє — створити його самому

Пітер Друкер

• Що робити бізнесу? •

З одного боку, криза не змінює ринок назавжди. А робити прогнози зараз, у пік кризи — марна справа. З іншого боку, підприємець повинен думати й діяти, планувати фінансові потоки, приймати рішення про скорочення або нарощування витрат/персоналу/потужностей.

Тому:

• Плануйте продажі через створення різних сценаріїв “якщо буде так, то діємо так”, і під кожен сценарій майте план дій (скільки оборотних коштів необхідно, хто як буде працювати при кожному сценарії).

• Скасуйте всі жорсткі KPI для персоналу до кінця року — ми переходимо в іншу реальність. Не затискайте людей в рамки в умовах невизначеності, в якій ми ще довго будемо жити. Зараз, як ніколи, важливо не втратити мотивацію персоналу. Переходьте на ручне управління і відстежування результатів.

• Залиште KPI, які пов’язані з рівнем сервісу для клієнтів. Адже один із основних трендів цього року — бізнес перестає бути В2В або В2С, бізнес став Н2Н – human to human (людина людині). Неавтоматизований сервіс з людським обличчям буде у попиті.

Щоб вижити, шукайте ідеї для своїх бізнес-моделей в:

• sharing economy (разом дешевше і менш токсично для планети);

• у зміні структури компанії (менше ієрархічних відносин, наявність стратегії компанії у всіх співробітників у голові, горизонтальна структура, справедливість і гідність співробітників у компанії);

• у креативності (саме ідеї зараз будуть грати ключову роль у нашому новому житті).

Плануйте ресурси компанії так, щоб маркетинг та HR-програми для підтримки персоналу працювали безперервно — саме вони дадуть можливість вам зробити ривок у роботі відразу по виходу з карантину. Продажі безпосередньо залежать від якісного маркетингу та зарядженої команди.

• Людині потрібна людина •

Бізнеси — це організація суспільства, добробут людей. Бізнесу треба вижити.

Мені здається, що карантин чітко показав, що наше соціальне життя має першочергову важливість. Подивіться пости в соцмережах: ми точно багато чого віддали б, щоб спокійно попити кави з друзями на затишній терасі кафе, сходити на захід і знову не боятися спілкуватися з людьми без дотримання фізичної дистанції.

Люди хочуть обіймів, душевних розмов за дружніми вечерями, веселощів на концертах, живого спілкування і нетворкінгу — всіх уже змучив негатив і стан стресу. Повноцінне життя важливе для психічного здоров’я, а карантинні заходи штучно обмежують можливість підтримання цієї повноцінності.

Багато з нас мріють знову ходити в офіс і спілкуватися з колегами. Бізнес збирає навколо себе ком’юніті. Нам добре в товаристві колег. Для більшості людей контекст офісу і спільноти дуже важливий для творчого мислення. Складно бути креативними, сидячи на самоті у себе на кухні.

Бізнес має вижити. Ми будемо знову потрібні людям.

Звичайно, сьогоднішній стан — це й період очищення. Зникнуть неефективні робочі місця, співробітники, компанії. Але бізнеси з системою і технологією роботи повинні залишитися.

І хоча карантин може закінчитися так само несподівано, як і почався, сьогоднішні події — це частина багаторічних змін. Виживуть ті, хто буде нести новий сенс для ринку, для співробітників і суспільства.

Зараз задача будь-якого бізнесу — вижити!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram