Думки
30 Березня 2020
2 550

Яна Матвійчук: Не розслабляйтеся під час карантину

Підприємець, власник креативної івент-агенції ARENA CS, акціонер Young Business Club — про те, як зміцнити стосунки з клієнтами та зберегти свій бізнес 

Грошей немає, замовлень немає, перебої в поставках, ускладнена логістика. Зарплати й податки платити треба. Співробітники у відпустках або на віддаленій роботі. Доводиться швидко реагувати на зміни та повністю перебудовувати структуру роботи.

Хоча карантин і подовжили до 24 квітня, все одно, поки що не зрозуміло, наскільки це все затягнеться. Комусь доведеться закривати бізнес, щоб не загрузнути в боргах. Трагедія в економіці, взагалі, тільки починається. Виникне замкнене коло несплачених рахунків, форс-мажорів, непогашених кредитів, взаємних претензій.

Коронавірус наочно показав, як наше суспільство знаходиться під впливом ілюзії інформованості: тисячі думок, статей — і катастрофічно мало фактів. Економічна криза та інформаційний хаос легко можуть загнати в депресію.

Як зберегти свій бізнес і здоровий глузд в таких обставинах?

В першу чергу, для кожного з нас зараз важливо зберегти своє здоров’я і здоров’я своїх рідних. Налаштуйтеся на позитив і станьте острівцем адекватності у вашій родині, вашому будинку — а ваша компанія нехай буде острівцем адекватності у своїй галузі.

Карантин і криза для позитивно налаштованих людей можуть стати дуже продуктивними періодами. Від новоявлених стресу і проблем можна втратити голову. Але вони не повинні стати перешкодою для вашого усвідомлення того, що зараз чудова можливість подбати про клієнтів, побудувати більш міцні ділові стосунки. Проблеми пройдуть, а бізнес все ще потрібно буде вести й розвивати. Зараз, як ніколи, є чудова нагода над цим попрацювати.

Як зміцнити стосунки з клієнтами в умовах карантину і зберегти свій бізнес?

• У комунікаціях дайте зрозуміти вашим клієнтам та аудиторії, що на вас можна покластися.

• Криза, в першу чергу, — це можливість колаборації з клієнтами, з конкурентами, іншими галузями. Продумайте, де саме ці можливості можна знайти.

• Запитайте, що відбувається у світі клієнта. Зрозумійте його страхи, заглибтеся в те, як карантин вплинув на його бізнес та які ризики стоять перед ним, яка в них стратегія роботи зараз і надалі.

• Подумайте, як саме ви можете знизити страхи клієнта.

• Координуйтесь із командою клієнта, пропонуйте допомогу там, де це можливо — навіть якщо це не стосується безпосередньо ваших робочих процесів.

• Комунікуйте про те, що ви робите для клієнтів, — як дбаєте про їх безпеку під час спільної роботи, яка між вами залишається на час карантину.

• Не виносьте в публічні комунікації паніку і страх, а навпаки шукайте позитивні сторони. Наприклад, авіакомпанії говорять про те, що вони не завдають шкоди навколишньому середовищу при зменшенні кількості авіа перельотів.

• Навчайте команду і підтягуйте всі “хвости”, які накопичилися за час роботи в тісних дедлайнах і постійній робочій круговерті. Візьміться за все важливе, до чого не доходили руки.

• Будьте готові до виходу з карантину в будь-який момент. Ваша команда готова знову зануритися в конкурентне середовище?

• Сконцентруйтеся на фінансовому менеджменті — уважно стежте за поверненнями та скасуваннями по виплатах від клієнтів. Рахуйте гроші, бо в метушні можна недоцільно втратити значні суми.

• Домовляйтеся і будьте гнучкими — клієнти теж страждають, тому обговорюйте можливості відтермінування платежів.

• Не піддавайтеся неконтрольованому впливу соцмереж. Розвивайте критичне мислення, вчіться справлятися зі стресом і тривогою, медитуйте.

Той, хто зможе пройти цю кризу всередині своєї компанії, виграє набагато більше. Карантин закінчиться. Попит буде — він буде у всіх галузях. Люди виживуть, ваші товари та послуги будуть потрібні ринку, клієнти будуть купувати й далі.

Думаючи про клієнтів і про те, як зберегти бізнес, не забувайте про себе та про свій психологічний стан. В умовах глобальної ізоляції оголилося те, що нам здавалося взагалі не потрібним і не важливим для щастя.

Саме час розставити пріоритети у своїх цінностях:

• Будьте чесні з собою. Є час подумати про головне, переосмислити вектор власного розвитку.

• Не розслабляйтеся під час карантину, а багато працюйте — це єдине, що залежить від вас. Читайте книги, будуйте плани, слухайте корисні лекції.

• Не оглядайтеся назад — це жалість до себе.

• Співпрацюйте. Ми самі нічого не зробимо. У новому світі колаборація буде однією з головних навичок.

• Не ставте гроші понад усе.

• Найважча робота: думати головою та приймати рішення. Не бійтеся цього.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram