Новини
21 Жовтня 2021
694

Який він — український фрілансер: Для 53% проєктна робота є основним джерелом доходу

Щорічний приріст на даному ринку в Україні становить в середньому 35% 

Українська фріланс-платформа Freelancehunt.com склала портрет українського фрілансера. Якщо узагальнити, то це 29-річний чоловік, який вже шість років займається дизайном. Він живе у великому місті та має власну квартиру — одружений, але поки тільки планує стати батьком, повідомляє Ain.ua.

 Український фрілансер

Як зазначається у дослідженні, для половини фрілансерів проєктна робота — основне джерело доходу. При цьому фахівців-чоловіків на фрілансі зайнято більше, ніж жінок: 61% і 39% відповідно. “Жінки більш охоче освоюють дизайн, копірайтинг і переклади, а чоловіки — програмування, також дизайн і аудіо/відеонаправлення”, — наголошують експерти.

Найбільше зареєстровано виконавців у віці від 25 до 34 років — 37%. Удвічі менше трудяться на фрілансі після 35 років, і лише кожен шостий користувач молодшого віку — від 18 років до 21-го. Зворотна тенденція спостерігається у розробників: більше ніж 30% всіх програмістів молодше 24 років. “Це пояснюється привабливістю IT-сфери для молоді”, — зазначається у дослідженні.

Портрет фрілансера

Працюють фрілансери переважно вдома (85%). При цьому 36% фрілансерів проживають у власній квартирі, кожен четвертий — в орендованому житлі, а кожен п’ятий — під одним дахом із батьками.

За тваринами доглядають 60% користувачів. Найпопулярніший вихованець — кішка (47%), вигулювати собак готові лише 13% фрілансерів. У шлюбі перебувають 39% користувачів, майже такий же відсоток опитаних знаходиться в статусі батьків. У відносинах — кожен четвертий, а решта — 34% — поки ще не зустріли пару.

Як зазначає видання, згідно з даними Freelancehunt, щорічний приріст ринку фрілансу в Україні становить в середньому 35%. Минулого року було зареєстровано більше ніж 200 тис. проєктів на загальну суму 385 млн грн. У серпні кількість зареєстрованих користувачів перевищила мільйон.

Опитування проводилося з 7 по 29 вересня 2021 року. Всього взяло участь 4127 зареєстрованих фахівців.

Раніше Investory News писали, що українцям все більше до вподоби робота на фрілансі. Так з початку року (станом на червень 2021-го) найбільше заробляли фріланс-фахівці з Дніпра, Харкова, Львова, Києва та Одеси.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram