Бiзнес
8 Серпня 2022
2 079

Які soft skills хочуть бачити роботодавці у співробітниках під час війни

Кадровий портал grc.ua провів дослідження 

Війна внесла корективи в життя кожного українця як із професійного, так і з емоційного боку. Роботодавці почали звертати більшу увагу на soft skills майбутніх співробітників, описуючи запропоновану вакансію.

Soft skills, або “м’які навички”, не притаманні конкретним професіям. Це особисті якості, які допомагають ефективно виконувати роботу та успішно будувати майбутню кар’єру. Проти листопада 2021 року кількість роботодавців, які в описі своїх вакансій зазначають бажані soft skills, зросла на 10% та становить 75%.

Отже, десятка soft skills у поточній ситуації виглядає наступним чином:

Відповідальність — навичка, яка посідає перше місце у рейтингу найбажаніших якостей співробітника. Проте відсоток згадуваності цієї навички у воєнний період зріс на 20% проти довоєнного періоду. Зараз у 80% всіх вакансій, в яких згадуються soft skills, зазначено відповідальність. Бути відповідальним на роботі в сучасних умовах — це гарантувати виконання своїх професійних обов’язків, всупереч місцеперебуванню, повітряних тривог, формату роботи або навіть власному емоційному стану. Роботодавці хочуть бачити серед своїх співробітників людей, які завжди справляються з поставленими завданнями.

Уважність у сучасних умовах набула більшої важливості та пріоритетності, ніж у мирний час. У листопаді минулого року уважність посідала п’яте місце у рейтингу soft skills. Її визначали як бажану межу кандидата 31% роботодавців у своїх вакансіях. У воєнних умовах важливість цієї навички значно зросла. Зараз у 70% вакансіях з перерахованими навичками вказано уважність. У нинішніх умовах дуже важливо вміти концентруватися і не допускати помилок у своїх професійних обов’язках. На думку роботодавців, вміння працювати, не відволікаючись на сторонні події чи інформацію, і бути уважним — украй важлива риса співробітника.

Тактовність сьогодні входить до трійки найбажаніших soft skills, які, на думку роботодавців, повинні мати найкращі кандидати на вакансії. Якщо порівняти з листопадом минулого року частка згадуваності цієї навички зросла втричі й зараз становить 62%. Тактовність передбачає як просте дотримання правил поведінки, так і здатність розуміти ситуацію, події й допускати можливих конфліктів. Тактовна людина знає і відчуває, що, в який час і де можна сказати й зробити, а що не можна. В сучасних умовах постійної напруги та хвилювання за своє життя та ситуацію в країні ця навичка дуже знадобиться.

Вміння працювати в команді — навичка, яка практично не змінила місце в рейтингу за час війни. Як у мирний час, так і у воєнний час більша частина роботодавців визначають цю навичку як ключову. Злагоджена робота команди — це запорука успішного виконання поставлених керівництвом завдань. Коли у колективі здорові стосунки та налагоджена взаємодія між співробітниками, компанія може працювати незалежно від умов та формату роботи.

Комунікабельність людини проявляється у легкості входження у контакти з іншими людьми, відсутності замкнутості, ізольованості. Значення комунікабельності після початку війни дещо зросло проти мирного часу. Тепер у 40% всіх вакансій зазначено цю якість як бажану.

Сьогодні у 35% вакансій роботодавцями визначається стресостійкість як бажана навичка майбутнього співробітника. У мирний час її визначали лише у 18% вакансій. Здатність зберігати спокій і врівноваженість незалежно від подій, що відбуваються, набуває нового сенсу. У разі війни в усіх людей зростає рівень стресу, але роботодавцю важливо організувати роботу в нових реаліях. Підбираючи кандидата, роботодавець відразу намагається знайти людину, яка буде стійкою до стресів та ефективно виконуватиме свою роботу.

Орієнтація на результат є навичкою, яка посідає стабільне сьоме місце у рейтингу незалежно від того, війна зараз чи ні. Для роботодавця важливо, щоб його співробітники рухалися в одному напрямку, були орієнтовані на результат і вели компанію до розвитку та процвітання. Роботодавці шукають людей, які можуть поставити собі мету, беруть на себе відповідальність за її досягнення та ініціюють необхідні дії для цього.

Аналітичні здібності, самоорганізація та багатозадачність закривають десятку найбажаніших навичок, їх визначають у вакансіях 25% роботодавців. Вміння аналізувати та критично оцінювати ситуацію зараз дуже важлива риса. Самоорганізація — це вміння людини так організувати свою діяльність, щоб найповніше реалізувати свій потенціал та виконати поставлені завдання. У нових реаліях кожній людині слід пристосовуватися до ситуації та організувати свою роботу так, щоб не втратити продуктивність та виконати поставлений план. Багатозадачність також цінується роботодавцем. У непередбачуваних ситуаціях часто буває, що працівникам доводиться виконувати як свої завдання, так і додаткові. Роботодавці одразу шукають кандидатів, які зможуть це робити.

Нові реалії пошуку роботи у воєнний час вносять свої корективи в бажані вміння та навички. Так, серед нових побажань у вакансіях роботодавці визначали: гнучкість, мобільність, дисциплінованість, справедливість, оптимістичність та адаптивність. Також вказується дружність, ввічливість і порядність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram