Новини
28 Липня 2021
647

Які дороги та коли можуть стати платними

У Мінінфраструктури розповіли про перспективи та доцільність даного запровадження

Першими платними дорогами в Україні можуть стати “Краковець-Львів-Броди-Рівне” та “Стрий-Мукачево”, проте рішення про доцільність буде схвалене після завершення ТЕО цих проєктів, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар заступника міністра інфраструктури з питань євроінтеграції Анни Юрченко.

За її словами, на сьогодні в Україні не так багато напрямків, де може бути платна автомобільна дорога, яка була б таким, що окупається проєктом, через рівень трафіку. Йдеться виключно про будівництво нових концесійних доріг, які будуть дублювати теперішні безплатні маршрути.

“Укравтодор” отримав дві приватні ініціативи з підготовки двох нових концесійних проєктів. Класика жанру, коли це автодорога в чистому полі. Вона, швидше за все, буде платна. Перша — це маршрут “Краковець-Львів-Броди-Рівне” (ініціатор — “Автомагістраль-Південь”) — понад 200 км абсолютно нового будівництва, альтернативна дорога “Київ-Чоп” та М-10 “Львів-Краковець”, — розповіла Юрченко.

За її словами, друга приватна ініціатива — це дорога “Стрий-Мукачево” (ініціатор — Onur). “На сьогодні в принципі не є проблемою дістатися зі Львова до Закарпатської області, але через перевали й забудови на нинішньому напрямку технічно неможливо розширити дорогу до чотирьох смуг. Тому зараз розглядається варіант будівництва нової автодороги, яка пройде трошки на схід наявної дороги “Київ-Чоп”. Якщо зараз зі Львова до Закарпаття ми зазвичай доїжджаємо за 2,5 год, а взимку й довше, то нова дорога повинна скоротити час у дорозі у 2,5 раза”, — зазначила заступник міністра.

Вона також додала, що за оцінками міністерства, техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) щодо “Краковець-Львів-Броди-Рівне” буде завершено до нового року, ТЕО зі “Стрий-Мукачево” — дещо пізніше. Рішення про доцільність кожного проєкту буде приймати “Укравтодор”, а потім погоджувати з Мінекономрозвитку і Міністерством фінансів.

“Вони гіпотетично можуть бути платними, але це буде підтверджено після ТЕО. Тоді ми точно переконаємося, чи варто стягувати плату, чи буде вона взагалі генеруватися та самооплачуватися”, — підкреслила Юрченко.

Як писали раніше Investory News, Кабінет міністрів України затвердив заходи реалізації Національної транспортної стратегії України до 2030 року, серед планів — екологічний транспорт і велосипедна інфраструктура.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram