Бiзнес
14 Грудня 2021
2 312

Як українські компанії борються із забрудненням навколишнього середовища?

Investory News поцікавилися в бізнесменів щодо їхнього впливу на кліматичні зміни

Екологічність стала новим трендом у бізнес-середовищі. Дедалі більше відомих світових компаній приєднуються до ініціативи з порятунку планети й глобального потепління. На думку аналітиків, це позитивно впливає не тільки на навколишній світ, а й на підтримку та покращення їх продажів. Малими кроками, але людство починає розуміти важливість цього питання.

Investory News поцікавилися, як великі та малі підприємці, що працюють в Україні, борються із забрудненням навколишнього середовища.


Генеральний директор Філіп Морріс в Україні Костас Салварас

Ми маємо мету — створити майбутнє без тютюнового диму. Тому сталий розвиток та екологічна відповідальність — основа бізнес-стратегії на цьому шляху. Philip Morris International (PMI) щороку публікує Інтегровані звіти, які містять комплексний аналіз ефективності у соціальній сфері, охороні навколишнього середовища та корпоративному управлінні (за принципами ESG).

Наша бізнес-стратегія (розрахована до 2025 року) щодо зниження впливу на навколишнє середовище має цілі, які стосуються скорочення викидів СО2, захисту лісів, сталого управління водними ресурсами, збереження біорізноманіття, скороченя відходів внаслідок діяльності компанії. Тому значна частина інвестиційних проєктів Філіп Морріс в Україні (ФМУ) спрямована на це.

Щоб компанію називали екологічно відповідальною працюємо у декількох напрямках.

• Ефективне споживання води. Виробничі потужності ФМУ є одними з найбільш ефективних серед 39 фабрик ФМІ за рівнем споживання води на одиницю виробленої продукції. За останні роки було впроваджено низку ініціатив, спрямованих на підвищення рівня ефективності водоспоживання: модернізовані виробничі процеси та обладнання, встановлені сучасні системи використання води для побутових потреб і зрошення.

У 2019 році Філіп Морріс Україна інвестувала близько 8,19 млн грн в модернізацію обладнання та встановлення нових зливових систем на власній фабриці у Харкові. Це уможливило використання зливової води у промислових потребах. Встановлені резервуари допоможуть на 30% скоротити її споживання з міських систем і зменшити злив на 25 тис. куб на рік. У листопаді 2021 році виробничий центр Філіп Морріс Україна поблизу Харкова отримав золотий сертифікат у межах аудиту за міжнародним водним стандартом AWS.

• Покращення якості повітря. PMI до 2025 року планує повністю перейти на використання відновлюваних джерел енергії, до цього часу всі фабрики компанії повинні вийти на нульовий показник викидів СО2. У 2019-му на харківській фабриці встановили твердопаливний котел, що працює на лушпинні соняшнику. Технологія дала змогу повністю відмовитися від газу та перейти на тверде паливо. Як наслідок 2020 року викиди СО2 вдалося скоротити на 11% проти показників 2018-го.

Для скорочення викидів СО2 Філіп Морріс Україна впровадила для співробітників систему безпечного управління автомобілем та економної витрати палива — “Екодрайвінг”. Завдяки вмонтованій програмі час роботи двигунів на холостому ходу скоротився на понад 20%.

Понад п’ять років тому PMI оголосила, що створить майбутнє без тютюнового диму. Тому за останні 10 років компанія інвестувала понад $8 млрд в інноваційні бездимні продукти. Під час горіння сигарети виділяється 7 тис. небезпечних речовин і канцерогенів, що можуть бути причинами розвитку онкології, серцево-судинних захворювань тощо. Тому основні інвестиції компанія спрямовує в розвиток і дослідження продукції зі зниженим ризиком. Завдяки цьому вже 14,9 млн повнолітніх курців у всьому світі відмовилися від сигарет на користь системи для нагрівання тютюну. Її аерозоль містить до 95% менше шкідливих речовин, якщо порівнювати із сигаретним димом. Використання IQOS не виключає усіх ризиків, “95% менше” — означає середнє зниження рівня низки шкідливих хімічних речовин (крім нікотину), якщо порівнювати з димом еталонної сигарети.

• Боротьба з відходами. Співробітники компанії щороку долучаються до акції “Всесвітній день прибирання”. На підприємстві поблизу Харкова повторно використовують до 91% промислових відходів. Ця цифра максимально наближається до стандартів, які існують у європейських філіях PMI. Компанія скорочує кількість спожитого в побутових потребах пластику (пластикові пакети, одноразові стаканчики, пластиковий посуд тощо). В найближчих планах — досягнення Zero Landfill (“нуль відходів на полігон”).

Нещодавно Філіп Морріс розпочала переробку електронних пристроїв, які компанія продає в Україні — IQOS, IQOS VEEV та lil. Користувачі можуть здати старий пристрій у будь-якому магазині IQOS Space. Звідти електроніка відправляється на переробку до міжнародного партнера Філіп Морріс — компанії “Флекстронікс Інтернешнл Кфт.” (Угорщина). Здати на переробку в IQOS Space можна також використані стіки, поди, картриджі та навіть електронні сигарети інших виробників.

Глобально PMI планує до 2025 року до 50% скоротити обсяги пластикового сміття від продукції компанії.

Макс Гавриленко, засновник компанії Ochis

Однозначно вважаю нашу компанію екологічно відповідальною. Ми розробили власний матеріал на основі кавової макухи та біополімерів, які безпечні для навколишнього середовища. Також організували виробництво таким чином, щоб не створювати після себе відходів. Сортуємо побутове та виробниче сміття. Все, що можна переробити, або переробляємо самостійно, або віддаємо на утилізацію.

Наразі інвестуємо у свій проєкт та розробляємо нові екологічно чисті матеріали. Як основний продукт виробляємо окуляри та футляри з кавової макухи.

Загалом розвивати екологічний проєкт не так просто, тому що часто немає готових рішень й доводиться експериментувати та проводити власні дослідження, але водночас це дуже цікава частина роботи.

Євген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine

Зміна клімату — серйозна проблема, тому для нас важливо бути частиною її розв’язання. У своїй діяльності Carlsberg Ukraine дотримується принципів сталого розвитку Глобального договору ООН. У Carlsberg Ukraine працює інтегрована система менеджменту на відповідність міжнародному стандарту ISO 14001 щодо вимог до системи екологічного управління.

У 2017 році ми почали реалізацію глобальної Програми “ЦІЛЬ 4 НУЛІ: разом заради майбутнього”. Вона показує наше бачення кращого майбутнього в період серйозних випробувань: зміни клімату, дефіциту водних ресурсів і загрози стану здоров’я населення. У цій програмі викладені наші прагнення та цілі до 2022-го та 2030-го років: НУЛЬ вуглецевого сліду, НУЛЬ втрат води, НУЛЬ безвідповідального споживання та НУЛЬ нещасних випадків.

Carlsberg Ukraine іде шляхом якісного переходу до вуглецевої нейтральності. Ми замінюємо природний газ біогазом. Компанія щороку збільшує кількість електротранспорту на виробничих майданчиках. Наприклад, минулого року наш електричний автопарк дозволив не викинути в атмосферу 1260 тон СО2.

Також для скорочення викидів вуглецю ми працюємо над пакуванням: скорочуємо використання пластику, а також застосовуємо оборотну скляну пляшку як найбільш екологічний вид пакування. Щороку вдається зібрати близько 40% оборотної скляної тари.

Чимало уваги приділяємо поводженню з водою, модернізуємо виробництва, повторно використовуємо сервісну воду для технічних потреб. Заводи Carlsberg в Україні — одні з найефективніших з використання води в Carlsberg Group.

Сталий розвиток вимагає регулярних інвестицій, але це внесок на довгострокову перспективу. Конференція COP26 підтвердила, що зміни клімату запущені й наслідки ми бачимо вже сьогодні. Природні ресурси вимагають від бізнесу відповідальності. Наша програма допомагає зменшити ризики як для нашого бізнесу, так і для суспільства в цілому.

Олексій Савін, директор екодепартаменту Укргазбанку

Укргазбанк першим у Східній Європі обрав за стратегічний пріоритет напрям “зеленого” фінансування — і це затверджено у Стратегічних принципах реформування державного банківського сектору в Україні. З 2016 року ми спрямовуємо свої зусилля на мінімізацію вуглецевого сліду, аби реалізувати 2 градусну кліматичну стратегію (Паризька угода). Так, нині завдяки реалізації профінансованих нами екопроєктів щорічне скорочення викидів СО2 становить понад 1530 тис. т.

Серед наших пріоритетів — фінансування проєктів захисту навколишнього середовища та зменшення негативного впливу на довкілля. Працюємо з відновлювальною енергетикою, екологічним транспортом, ресурсоефективною модернізацією, виробництвом екологічно чистих і безпечних товарів та харчових продуктів тощо.

Однак ми й самотужки скорочуємо вуглецевий слід власної діяльності. Зокрема, впроваджуємо екологічні та ресурсозаощаджувальні ініціативи. Наприклад, замінили частину свого автопарку легкових авто на гібридні — тим самим вдвічі скоротили споживання палива. Для цього на території 18 відділень працюють зарядні станції для електромобілів.

Та й в офісах ми залюбки впровадили екологічно-відповідальні рішення:

• по-перше, йдеться про мінімізацію використання енергоресурсів на робочому місці, а це — автоматизована система контролю роботи комп’ютерної техніки та системи кондиціонування, датчики руху для освітлення приміщень, світлодіодні лампи тощо;

• по-друге, ми відмовились від канцтоварів з пластику на користь переробленого паперу. Тож тепер ручки, теки для документів, папір для друку — все з вторинної сировини. Крім того, в наших офісах встановлено баки для сортування твердих побутових відходів, а у відділеннях — скриньки для збору батарейок;

• ще одним досягненням вважаємо зниження нашого споживання води у приміщеннях банку. Яким чином? Коштом ремонту й модернізації елементів системи водопостачання та водовідведення, а також постійного інформування колег про необхідність раціонального використання ресурсів.

Крім екопроєктів, за підтримки партнерів, міжнародної компанії IFC, ми розширили нашу сферу “зеленого” фінансування — кредитуємо й проєкти сталого розвитку. Зокрема, фінансуємо сучасні проєкти відновлювальної енергетики та впровадження енергоефективних технологій, що відповідають найкращим екологічним стандартам. Більшість з них — транспорт, обладнання, теплова генерація, енергетична модернізація будівель тощо — спрямовані на пряме скорочення споживання ресурсів, викидів парникових газів, шкідливих речовин у навколишнє середовище.

Крім того, ми забезпечуємо лікарні новим сучасним обладнанням, зокрема в лізинг було профінансовано генератори кисню в комплекті з двома компресорними станціями, які використовуються при лікуванні гострих респіраторних захворюваннях (зокрема, COVID-19). Ще один успішний кейс — фінансування сучасного ангіографічного інтервенційного та рентгенівського обладнання для лікарні швидкої допомоги у Львові. Тепер там зможуть проводити надсучасні процедури в області інтервенційної кардіології, нейро- ангіографії та загальної ангіографії.

Крім того, ми фінансуємо проєкти, спрямовані на виробництво екологічних продуктів, а також надання спеціалізованих послуг екологічного спрямування. Наприклад, на Закарпатті Укргазбанк надав кредит фермерському господарству на поповнення обігових коштів за програмою “5-7-9”, що вирощує екологічно чисті яблука виключно на органічних добривах.

Ще один цікавий кейс — виготовлення паперових пакетів з переробленої сировини. Та й загалом, як екобанк ми активно переходимо на сучасні paperless IT-рішення. Банк перевів більше ніж 70% свого документообігу в електронний формат, а також активно підтримує перехід на cashless-розрахунки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram