Бiзнес
27 Серпня 2021
1 795

Як українські бізнесмени планують свій сімейний бюджет?

Investory News дізнавалися, які фінансові інструменти допомагають контролювати грошові надходження та витрати

Правильно розпоряджатися грошима — те ще завдання. Особливо, коли йдеться про сімейний бюджет, де потрібно враховувати не тільки власні інтереси та потреби, а ще й інших членів родини. Investory News поспілкувалися з українськими бізнесменами та дізналися їхні секрети щодо управління коштами.

Дмитро Стрижов, СЕО та засновник Холдингу охоронних підприємств “Шериф”

Я не користуюся ніякими спеціальними програмами. Максимум — це таблиця Excel. Під час планування сімейного бюджету ключовим фактором для нас є принцип “розумної достатності”. Це означає, що ми аналізуємо, чи дійсно нам потрібна конкретна річ — чи це просто данина моді, або вона потрібна нам, бо є у всіх.

Чому так? Ми розуміємо, що на виробництво будь-то предметів гардероба, чи побутової техніки, витрачається енергія та природні ресурси, які не є нескінченними. Безвідповідальне ставлення до природних ресурсів — проблема всього людства, перед яким стоїть завдання її подолати. Якби сьогодні всі жителі планети жили так, як середньостатистичний європеєць, то нам знадобилися б ресурси семи планет Земля. Саме тому ми живемо за принципом “розумної достатності”.

Витрати нашої сім’ї — це комунальні платежі, харчові продукти, саморозвиток — як дорослих, так і дітей (оплата навчання). А також відпочинок і захоплення. Наприклад, спорт — це окрема стаття бюджету, до якої входять тренувальні збори та поїздки на змагання всією родиною.

Планування сімейного бюджету допомагає зрозуміти, на який бюджет вільних грошей можна розраховувати. Відповідно можна продумувати програму інвестування — у нас це акції, нерухомість і власний бізнес.

Назар Бенч, власник інвестиційно-будівельної компанії “Фенікс Груп” 

Планування витрат сімейного бюджету залежить від специфіки доходів. Коли був студентом, а також одразу по завершенню університету — робив перші кроки у бізнесі — я жорстко контролював кожну статтю витрат. Тоді майже весь дохід ішов на мої базові поточні витрати — харчування, громадський транспорт або пальне, комунальні послуги, здоров’я (спорт, медицина), дозвілля й так далі. Тому я не міг допускати перевитрат за тією чи іншою статтею, оскільки наприкінці місяця було б те, що ми наразі називаємо “касовим розривом”.

Для планування й обліку витрат я використовував таблицю, яку розробив у Excel, де показував усі без винятку витрати — готівкові та безготівкові, що автоматично додавалися за відповідними статтями.

Коли мій дохід почав зростати, я використовуючи знання з книг Бодо Шефера і Роберта Кійосакі, перестав витрачати певну суму на поточні витрати. Одну її частину спрямовував на формування так званої подушки безпеки — заощадження на випадок форс-мажорних ситуацій (криза, банкрутство, втрата працездатності), другу — на формування джерел пасивного доходу (депозити, цінні папери, нерухомість).

Наразі сімейний бюджет я планую на рік. Це одна загальна сума, яка запланована на покриття усіх поточних витрат на сім’ю протягом року. Я не розбиваю бюджет детально на статті витрат, як робив це раніше, а намагаюсь дотримуватися меж річного бюджету. Протягом року кілька разів роблю поточний зріз і, якщо бачу можливі перевищення бюджету, то коригую заплановане на наступні місяці. Якщо на відпочинок витрачаю більше, ніж запланував, то зазвичай це компенсую меншими витратами за іншими статтям.

Є досить велика кількість додатків — Budget planner, Money lover, Home Bookkeeping, Де мої гроші?, які дозволяють бюджетувати та вести облік поточних витрат. Вони корисні для усіх, хто веде детальне планування та слідкує за сімейним бюджетом.

Оскільки я так не роблю та намагаюсь майже всі витрати оплачувати карткою чи зі свого поточного рахунку, то не користуюсь програмами обліку, а аналізую дані на підставі банківських виписок за рахунками. Водночас правило щодо заощаджень та інвестицій залишається для мене незмінним.

Ірина Золотаревич, експерт з масштабування, коуч власників і перших осіб, автор 7 книг з фінансової грамотності та шкільного підручника “Фінансове виховання”

Сімейний бюджет ми плануємо на рік. І цей процес, як правило, прив’язаний до певних подій-інвестицій: подорожі, великі придбання тощо.

Ніякими спеціальними програмами не користуємося. А от щодо фінансової філософії — вважаємо, якщо чогось хочеться, то потрібно не економити, а знайти спосіб отримати потрібний дохід.

Тому й планування бюджету спрямоване не на контроль витрат, як заведено, а на зростання доходів. Це і є основний інструмент управління.

Сергій Кравецький, підприємець, інвестор, CEO “WOTAN”

Мій найперший лайфхак полягає у тому, що потрібно більше заробляти, а не менше витрачати. Тобто усе планування будується на наших із дружиною планах і мріях. Усе, що можна купити — це лише планові витрати, під які мені потрібно забезпечити надходження.

Я підприємець, інвестую за системою SMART-інвестування. Тобто добре знаю, як заробляти й накопичувати, а також вмію розраховувати та забезпечувати потреби за календарем надходжень.

Якщо чесно, не люблю рахувати витрати сімейного бюджету, оскільки в сімейних бюджетах їх немає, а є тільки інвестиції у радість і добробут. Тому усі спроби використовувати спеціалізовані програми завершувались нічим.

Можливо, потрібно створити свою програму. Так само як колись ми з партнерами створили власну компанію для спрощення процесу інвестування.

Я декілька разів пробував планувати сімейний бюджет. Щоразу пропорції були найрізноманітнішими та залежали від того, які цілі ми із сім’єю ставили перед собою. Я вважаю що цілі — це головне. На якомусь етапі важливо придбати житло, на якомусь багато подорожувати й отримувати враження, на якомусь зайнятися освітою дітей. І вже залежить від пріоритетів щодо планування витрат.

З огляду на це розумієш, що просто витрачати менше — ніколи не достатньо, бо потрібно витрачати ефективніше, заробляти більше, інвестувати розумніше.

Тетяна Андріанова, СЕО Nota Group, генеральний директор “Октава Капітал”

Щороку ми формуємо сімейний бюджет, який складається з дохідної частини та постійних обов’язкових витрат. І помічником у цьому слугує старий-добрий Excel.

Щодо факторів, які враховуємо під час планування, то тут складно уявити, що можна вивести формулу ідеального сімейного бюджету. Проте головне в цьому питанні — відверті та довірчі відносини двох дорослих. Однак у сім’ї, як і в бізнесі, бюджетування залежить від цілей протягом конкретного періоду.

У нас двоє дітей, тому пріоритетним вектором витратних складових на сьогодні є внесок у їхній розвиток і, звісно ж, освіта. Інвестиція у дітей — це важливий напрямок, який вимагає не лише вкладень фінансових, але й інтелектуальних ресурсів батьків, які у майбутньому допоможуть своїм дітям відшукати їхнє покликання. Тому витрати на власну освіту також є важливою складовою нашого бюджету.

Що стосується витрат, які не закладені до бюджету, то скажу так, я — жінка, і цілком природно, що в моєму житті час від часу трапляються емоційні покупки, які приносять відчуття радості саме у той момент. І те, що ці витрати не закладені до бюджету — жодним чином не затьмарить той стан (сміється — Ред.).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram