Бiзнес
2 Вересня 2021
1 889

Як світова криза перевезень може знищити новорічні свята

Проблеми найбільших світових портів — спалах COVID-19 в Нінбо-Чжоушань, загрози тайфунів в Янтьян і порушені логістичні ланцюжки після аварії судна Ever Given в Суецькому каналі в березні — можуть призвести до затяжної кризи та перебоїв у поставках товарів до Нового року та Різдва

Можливо, Нінбо-Чжоушань — не відома назва, проте, якщо ви знайдете у своєму будинку щось, зроблене в Китаї, — швидше за все, воно було доставлено саме звідти. Йдеться про другий за завантаженістю порт КНР, що виходить до Східно-Китайського моря приблизно у 200 км на південь від Шанхая, щорічно через нього проходить 29 млн шестиметрових контейнерів.

Станом на другу половину серпня, там утворилася черга із 50 судів, які очікують розвантаження. Це сталося через спалах COVID-19 в терміналі Ningbo Meishan, що обробляє приблизно п’яту частину всього обсягу порту.

Термінал закритий вже тиждень, про відновлення роботи поки нічого невідомо, і багато суден були перенаправлені в інші порти. Однак у Китаї знаходиться вісім із десяти найбільш завантажених портів світу і через пов’язані з пандемією обмеження їх пропускна норма істотно нижча докризового.

Кораблі стоять у довгих чергах на розвантаження від Шанхая до Гонконгу і Сяминь, і зупинка роботи терміналу в Нінбо тільки погіршила ситуацію. Сильна перевантаженість спостерігається і на західному узбережжі США, де судна тижнями стоять на якорі в каліфорнійській затоці Сан-Педро, чекаючи доступу в порти Лос-Анджелеса та Лонг-Біч.

Такі проблеми з логістикою неминуче ведуть до зростання вартості перевезень. Так, наприклад, ціна доставки 12-метрового контейнера з КНР в ЄС зараз становить близько $14 тис., що в десять разів перевищує номінальну вартість навіть у 2020 році.

На початку пандемії обмеження також послабили пропускні потужності портів, проте тоді проблема стояла менш гостро на фоні різкого зниження попиту на споживчі товари через локдауни, введені в містах у всьому світі. Тепер же, коли велика кількість людей перехворіла або вакцинувалася, економіки різних країн починають приходити в норму, а попит — рости, що веде до колапсу в морських портах.

Накладаються також і наслідки березневого блокування Суецького каналу. Через аварію з величезним контейнеровозом багато суден втратили від тижня і більше і після досягнення Європи та США були змушені повернутися в Азію, не чекаючи повного завантаження порожніх контейнерів.

Зрештою в азійських портах, де і так спостерігається нестача контейнерів через порушення пандемією логістичних ланцюжків, їх вартість додатково зросла. Судноплавні компанії, своєю чергою, почали підвищувати вартість своїх послуг, щоб покрити витрати.

Проблеми з морськими перевезеннями посилюють і несприятливі погодні умови протягом усього літа. Так, наприклад, китайський порт Янтьян — четвертий за потужністю вузол у світі — на початку серпня був закритий через попередження про тайфуни. Відставання від графіка перевезень ускладнювався і тим, що великі імпортери не погоджувалися на вартість доставки й замість цього почали фрахтувати свої власні суди, — у червні таким шляхом пішов американський ритейлер Home Depot.

Що далі?

За останні десять днів відбулося невелике зниження ставок на перевезення, що призвело до зниження індексу Freightos Baltic Index з $10,3 тис. до $9,5 тис. За шестиметровий контейнер. Це показує той факт, що вартість доставки товарів із Китаю у США трохи знизилася після коригування маршрутів, проте вартість доставки в Європу і з Європи в Америку продовжує зростати. Ряд транспортних компаній вже замовили нові контейнеровози, щоб розв’язати проблему, але будівництво таких судів займає до трьох років, відповідно, в короткостроковій перспективі це нічого не змінить.

Головною невизначеністю залишаються майбутні спалахи COVID-19 і те, чи будуть Китай та інші великі портові країни вводити нові обмеження для захисту населення від пандемії. Проблема з тарифами на транспортування вантажів вже стала предметом обговорення на засіданнях ради директорів про те, чи розумно покладатися на Китай як на світовий центр виробництва. Однак найближчим часом імпортери продовжать перекладати зростаючі логістичні витрати на споживачів.

У разі, якщо китайські порти залишаться перевантажені до жовтня, до Різдва на світ чекає справжня криза споживчих товарів. Це станеться саме в той рік, коли торговельні мережі чекають нормалізації святкового сезону, який міг би компенсувати їм втрати через обмеження.

Джерела: The Conversation, Inv, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram