Бiзнес
15 Серпня 2019
1 204

Як стати найдорожчим фінтех-стартапом Європи: Інструкція від засновника Klarna

Після недавнього раунду інвестицій у $460 млн компанія оцінюється у $5,5 млрд

Засновник європейського фінтех-стартапу Klarna Себастьян Сім’ятковськи вбачає одним із основних секретів успіху свого дітища недавню реструктуризацію, проведену всередині компанії. Сам він називає її “острово-центричною“, піддивившись ідею в Amazon.

Серед інвесторів стартапу — інвестгрупа Dragoneer, фонди з групи BlackRock, репер Snoop Dogg та Австралійський банк Співдружності.

На думку фаундера, наразі проєкт має чудову позицію, щоб у майбутньому увійти до п’ятірки найбільших фінтех-гравців світу. З початку року вартість компанії зросла на 250%, і тепер Klarna починає завойовувати США. Хоча попередніх чотири роки на американському ринку були справжньою боротьбою, зараз Klarna отримує близько пів мільйона нових американських користувачів на місяць.

Про деякі секрети успіху Себастьян Сім’ятковськи розповів виданню Shifted, Investory News підготували адаптований переклад цього матеріалу.

У чому секрет Klarna?

Нагадаємо, Klarna — це шведський банк, який надає різні фінансові онлайн-послуги, в основному платіжні рішення для інтернет-магазинів і відстрочку при оплаті товарів для покупців. Користувачами сервісів компанії є майже 60 млн чоловік і понад 130 тис. торгових точок у 14 країнах світу. Компанія почала свою роботу на території США чотири роки тому. Нещодавно проєкт став найдорожчим фінтех-стартапом у Європі.

“Існує безліч “прихованих” речей, що не обов’язково можуть бути повністю зрозумілі всьому світові, що дає нам величезні переваги, щоб дійсно надавати більше цінності нашим клієнтам, ніж хто-небудь інший”, — говорить Себастьян Сім’ятковськи. Один із прикладів — дані, зібрані з кожної транзакції. Кожен раз, коли споживач здійснює покупку, компанія зберігає дані не лише про суму, а й сам товар.

“Не існує жодної іншої платіжної компанії або необанку, що мали б доступ до такої кількості даних. Ці дані самі по собі дозволяють нам забезпечити набагато більшу цінність з точки зору послуг для наших клієнтів”, – зазначає він.

Раніше в США спостерігалася висока активність за кредитними картками, тому цей ринок вважався складним для безкарткових фінтех-компаній на кшталт Klarna. Це було одним з пояснень повільного зростання у цій країні. “Люди нам постійно це говорили, і в якійсь мірі навіть я почав їм вірити”, — розповідає Сім’ятковськи.

Хоча керівництво Klarna хотіло запропонувати спеціальні продукти для Великобританії та США, команда в Лондоні мала іншу думку. Вони були впевнені, що оригінальні продукти Klarna добре працюватимуть на цих ринках. Зрештою, цифри підтвердили, що вони мали рацію.

“Протягом останніх десяти років у Великобританії та США спостерігалася величезна кількість демографічних зрушень, про які ми не знали. Хоча обсяг кредитних карток збільшився приблизно вдвічі, обсяг дебетових карток виріс удесятеро, і 70% мілленіалів у США не мають кредиток, лише дебетові картки”, – говорить Сім’ятковськи.

Фаундер стартапу також вважає, що покращення показників спричинено нещодавніми змінами організаційної структури всередині компанії: менше принципу “зверху-донизу” та більше ізольованих “островів” зі співробітників, подібно до того, як Джефф Безос організував Amazon багато років тому.

“Думаю, що це було абсолютно необхідно і стало вирішальним. Одним з найважливіших аспектів була справжня децентралізація. І ми б не досягли того, що спостерігали протягом останніх шести місяців, без цього”, — говорить Сім’ятковськи.

Залишатися попереду конкурентів

Klarna — не єдиний європейський фінтех-стартап, що випробовує свою удачу в США. Компанії Monzo та N26 також виходять на цей ринок. Але Сім’ятковськи менше турбує конкуренція з боку інших необанків. Скоріше, він зацікавлений у тому, щоб забрати частку ринку у місцевих традиційних банків.

“Розмір цієї галузі становить близько трильйона доларів, вона непристойно велика, і ми просто спостерігаємо, як відбувається трансформація. Адже застарілі банки збираються конкурувати, а що стосується необанків, я думаю, що більшість з них до певної межі буде успішною”.

Багато хто стверджує, що нові раунди фінансування підштовхнуть Klarna або до IPO, або до викупу протягом наступних трьох років. Але що не трапилося б Klarna може продовжувати самостійний шлях, вважає засновник. “Протягом 14 років ми доводили свою здатність бути насправді прибутковою компанією і що ми маємо всі завдатки до того, щоб бути самостійним бізнесом”, – зазначає він. Але, за словами Сім’ятковськи, потрібно більше працювати в Klarna, як над внутрішньою організацією, так і нарощуючи частку ринку.

“Зміни, які ми втілили у 2016 та 2017 роках, зараз починають приносити плоди. І ми можемо побачити, що споживачам вони дуже подобаються. Наприклад, наш споживчий додаток у США, який наразі додає близько пів мільйона користувачів щомісяця. Але найцікавіше, що культура компанії справді трансформується. У наступні шість місяців у нас з’явиться ще 100 інших функцій”, — інтригує він.

За матеріалами Shifted

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram