Бiзнес
20 Липня 2021
2 727

Як стати мільйонером?

Українські бізнесмени поділилися секретами, які допоможуть змінити фінансове становище на краще

Кожен з нас мріє про повну фінансову незалежність, однак не всім вдається її здобути. Комусь не вистачає знань, іншим — удачі, сміливості та впевненості в собі. Однак тим, хто все-таки досяг матеріального успіху, є чим похвалитися. Investory News поспілкувалися з бізнесменами, які надали рекомендації щодо того, як можна стати мільйонером.

Марія Терехова, співвласник Xtend Group, XTEND SD, керуючий партнер New Fashion Zone Community

Психологи кажуть, що лише 2-3% людей у світі мотивовані грошима. Якщо ви належите до категорії, якій вкрай приємно заробляти гроші заради грошей — вітаю, вашою мотивацією буде статус мільярдера. Адже таких людей мотивує лише збільшення капіталу, причому у формі грошей. Для них світові видавництва створюють нескінченні рейтинги капіталів та їх власників.

Поради, які я надам із власного вісімнадцятирічного бізнес-досвіду, не про мільйони або статус мільйонера. Для мене завжди важливо відповісти на питання “Навіщо?”, “Куди?”, “З ким?”, а вже потім “Як?”. Яка велика мрія драйвить вас? Що будете робити, коли отримаєте омріяний мільйон? Намагайтесь мріяти так, щоб від цих бажань було навіть трохи страшно, але й не рухатись в цьому напрямку було неможливо.

Колись у “Мережі Поїхали з нами” було два офіси, і ми з партнерами задумали побудувати найбільшу мережу в Україні з філіалами у світі. Ми з командою вклали всю душу, знання та навички, аби реалізувати big dream. Ми мріяли зробити найтехнологічнішу компанію, вловили цей тренд задовго до того, як він став мейнстрімом. І сьогодні, маємо національного лідера України, що представлений ще в трьох країнах світу.

Відповідаючи “Як?” скажу, що це непросто і часом дуже складно. Потрібно подолати серію викликів і шлях до мети пройдуть лише до 10% сильних людей. Мої рекомендації наступні:

• Виклик режиму — я встаю близько шостої ранку, оскільки збільшити рівень енергії, необхідної зокрема й для збагачення, можливо, якщо зберігати природні ритми. Ранній підйом та сон до 23.00. Складні справи слід робити у ваш найбільш ресурсний період дня, а тренування проводити щодня.

• Тримати тіло в гарній формі — тут порекомендую прочитати книгу Харукі Муракамі “Про що я говорю, коли я говорю про біг”, бо краще і не скажеш, як з віком залишатись у формі.

• Плідно й системно працювати — для сучасного покоління це взагалі дивна порада. Багато хто хоче швидко підняти декілька раундів інвестування та піти на пенсію до 40 років. Ну ось, мені цього року виповнилось 40. Якщо ви поглянете в мій календар, то побачите щільний графік на 10 місяців вперед, що стосується наших компаній і соціальних проєктів. І кожен із рівнів включення — стратегічний, тактичний, оперативний — я вважаю прийнятним.

• Залишати погляд дитини у дорослому житті — Стів Джоб сказав: “Stay foolish”. Для мене це про можливість помилок, про можливість бачити нове, про постійне навчання, про цікавість до людей, вивчення нових бізнес-моделей. Пораджу вивчати іноземні мови, бо це шалено розвиває здатність сприймати нове. Я наразі вивчаю французьку та вже бачу, що згодом можна додати близькі італійську та іспанську.

 Спілкуватись з людьми — у вік диджиталізації та гаджетів новий рівень люксу це — вміння спілкуватись офлайн, живі зустрічі. Розмови з членами команди та партнерами не замінить жоден zoom. Коли востаннє ви з командою ходили на обід? Прості речі працюють, якщо їх робити.

• Пережити випробування грошима — перші зароблені гроші навчать, як і куди їх витрачати, як залишитись вірними партнерами та адекватними членами своєї родини. Цей виклик для багатьох стає найскладнішим. Одна мудра людина зазначила, що гроші нічого не змінюють, вони наче збільшуване скло, посилюють ті якості, які вже й так присутні у вас.

Подумайте заздалегідь, куди ви вкладатимете те, що, попри мільйон, для вас важливо змінити у житті. Щоб коли дійдете до мети — не забути, навіщо все це робили. Цього року ми з командою розпочинаємо міжнародний соціальний проєкт для представників Z-GEN задля пошуку інноваційних ідей, що змінять світ моди. А як ви плануєте розвивати світ? Дайте відповідь собі, виконуйте поради та не помітите, як станете мільйонером.

Остап Хитрук, засновник Мiжнародної мультимедійної студiї Magic Innovations

Щоб стати мільйонером, першою чергою, потрібно зосередитися не на сумі, а на діяльності.

• Важливо знайти свою справу, яка подобатиметься, якою хочеться займатися, коли весь світ буде проти тебе. Це має бути справа, якою ти готовий займатися вдень і вночі, й невтомно вдосконалюватися навіть всупереч доходу. Це обов’язково помітять і гідно оцінять, і незабаром прийде й мільйон.

• Оточити себе людьми розумнішими, багатшими та успішнішими, ніж ви. Спілкуйтеся з ними, ставте питання, радьтеся.

• Читайте, читайте, читайте. Випишіть усі книги, які читають багаті та успішні, складіть список і читайте, слухайте, читайте. В цих книгах багато цінної інформації.

• Виберіть людину або компанію чиї методи вам близькі й на кого хотілося б рівнятися. Це може бути декілька компаній і людей. Вивчіть досконально їх шлях, біографії, методи. Спробуйте впроваджувати все у свою справу.

• Пишіть плани/цілі й періодично заглядайте в них, намагаючись дотримуватися.

• Коли ви заробили щось, то намагайтеся залишати гроші в бізнесі, а краще диверсифікуйте ризики — вкладіть у різні кошики: золото, нерухомість, стартапи.

• Не намагайтеся відразу перейти на інший соціальний рівень у плані витрат до того, як бізнес міцно не став на ноги. Не поспішайте купувати нову машину із салону або кругосвітній круїз. Спочатку розвиток і зміцнення бізнесу — потім задоволення.

• Не бійтеся невдач. Не помиляються ті, хто ніколи нічого не пробує зробити. У мене була купа невдалих бізнес-проєктів і це був мій MBA.

• Вчіться, отримуйте профільні знання та наймайте фахівців розумніших за вас, які розповідатимуть як потрібно робити, а не ви їм.

• Ведіть бізнес чесно та будьте чесними з людьми — у цьому світі все повертається.

• “Партнертесь”. Усі великі компанії та корпорації створені командами, а не поодинці.

• Масштабуйтеся. Якщо у вас все вже добре працює, терміново виходьте із зони комфорту, оскільки в цей час ваші конкуренти не сплять. Масштабуйте бізнес, виходьте в інші міста, країни, планети.

• Не економте на команді, на людях — саме вони роблять вашу мету реальною, цінуйте їх.

• Старайтеся, щоб гроші працювали. Не складайте їх у будинку або в банку на депозиті, інвестуйте, ризикуйте.

• Стежте за трендами. Малими сумами можна ризикувати без страху втратити все — коли мені дружина порадила купити біткоїн, він коштував $500.

• Ведіть здоровий спосіб життя, щоб дожити до мільйона та не витратити його на лікування.

• Не забувайте про сон і про відпочинок. Справи, які не “горять”, можна перенести на ранок. Краще раніше лягти спати й прокинутися за дві або три години — на свіжу голову все вирішується краще, ніж вночі.

• Нагороджуйте себе, відзначайте перемоги, робіть подарунки собі та причетним до перемоги.

• Будьте собою, адже ви унікальні. Відсівайте всю інформацію крізь призму самовідчуття “Я”. Найкраще виходить те, що ви приймете та відчуєте. Саме тоді усі справи “вистрелять”, оскільки максимально відповідатимуть вам.

Дмитро Томчук, бізнесмен, засновник інвестиційного фонду FISON

Ще студентом я замислювався над тим, як стати мільйонером? Це питання турбувало й продовжує мене турбувати. Якщо ви все-таки ним станете, то будьте впевнені — насправді це не дуже зручно, бо щоденно потрібно думати над тим, як зберегти за собою цей статус.

Якось на очі мені в інтернеті потрапив фрагмент інтерв’ю Білла Гейтса та Стіва Джобса. Останній на питання про те, як йому вдалося стати мільйонером відповів, що ніколи не свистів у будинку, а Гейтс — що ніколи вночі не виносив сміття. Так і розбагатіли.

В Україні віра у забобони — найдієвіший спосіб стати багатим. От народ і видумує їх, аби тільки не працювати. У своїй книжці “Тут клює” я цьому питанню відокремив цілий розділ і навів чимало прикладів. Один із них: “Поруч із залізничним мостом я завжди виходжу з машини, зупиняю двигун, дзвоню партнеру та скасовую зустріч. Потім чекаю на потяг, одночасно з цим набиваючи в гаманець якомога більше купюр. Коли потяг їде мостом, кладу гаманець на голову та роблю декілька кроків під мостом” — так я заробив свої мільйони з п’ятого до сімнадцятого. Хто цього не робив, так і залишився невдахою.

Насправді у книжці порад набагато більше. А найцікавіше, що протягом багатьох років це найпопулярніша частина книжки, в якій я ділюся своїм 20-річним досвідом у бізнесі та розкриваю реально діючі лайфхаки щодо побудови реального бізнесу на реальному ринку.

Однак усіх цікавить, до якої магії вдатися, аби гроші “впали з неба”. Якщо серйозно, щоб заробити й втримати свої мільйони, вже протягом двох десятиліть я змушений постійно залишатися на плаву та вживати серйозних заходів.

Найперше — я зрозумів, що моя доля та життя цікавить тільки мене. Усвідомлення того, що ніякий дядько не годуватиме мене з ложки чорною ікрою прийшло у старшій школі. Тому я сам став цим дядьком, витративши 20 років.

Мій робочий день завжди ненормований, я працював стільки годин, скільки вимагала моя мета — стати мільйонером. Загальна кількість днів, коли я ночував в офісі на робочих столах наближається до декількох місяців. Я ніколи не відмовлявся від замовлень, якими б нездійсненними та провальними вони не були, часто роблячи неможливі речі. Я зрозумів — неможливих замовлень не буває, є надзвичайно складні.

Заради бізнесу та місця на ринку я навчився нікого та нічого не боятися. У 80% випадків це означає — не боятися самого себе і того, що є в голові. При цьому тільки у 20% випадків це щось реальне, що існує в зовнішньому світі. А ще — контролювати кожну гривню, фіксуючи всі доходи та найдрібніші витрати. Саме такі дії стали ключем до створення капіталу та управління ним.

Наразі попри чималий капітал, я постійно у пошуку вдалих та ефективних інвестицій. Цей процес ніколи не закінчується. Я навчився нормально спілкуватися з людьми, персоналом, замовниками, бізнесменами, партнерами, інвесторами, перспективними стартаперами — саме в такому порядку.

У бізнесі етика має значення — так влаштований всесвіт. Тому я однаково спілкуюся з робочими у цехах, і з головами інвестфондів, які порядкують мільярдними сумами. Ще я віддаю частину доходу на благодійність, завдяки цьому бізнес продовжує жити.

Варто зрозуміти, що прямої у бізнесі не буває, є тільки злети та падіння. Тут постає вибір — або жити постійно подорожуючи із зубцями пилки, або — ні. Якщо ні — ви не станете мільйонером ніколи.

Ринок, бізнес і бізнесмени розуміють тільки харизматичних осіб, і взагалі бачать тільки їх. Бізнесмена, який вічно “жує соплі”, комплексує і соромиться самого себе, просто не помітять і пройдуть повз. Тому треба розвивати в собі цю рису. Крім того, бізнес не любить нерозумних бізнесменів. Тому я постійно читаю.

Головний дохід принесли бізнеси, які я відкривав, займаючись улюбленою справою. Бізнес, який ви любите, завжди буде вдалим. Але цього мало — є ще середовище та оточення. Я ніколи не йшов поперек батька в пекло. Бути ввічливим з владою та намагатися дружити з контролюючими органами, здатними “натягнути око на дупу” — це і є мистецтво бізнесмена. А те, як він насправді ставиться до влади, уряду, держорганів та іншого — це вже його приватна справа.

Я намагався дружити з владою, людьми, і не програв. А інші — програли. На початку кар’єри я мало говорив, коли мене не питали, і багато слухав, що говорять інші. Це дозволило мені швидко акумулювати та частково перетравити чужий бізнес-досвід. Тепер, коли в мене є певні здобутки, я ніколи не мовчу, коли мене про щось запитують, і докладно та ретельно розповідаю усім, хто насправді зацікавлений, про все пережите в бізнесі.

Як на мене, найголовніше та універсальне правило для всіх, хто хоче стати мільйонером — включайте мозок, працюйте, вірте в себе та успіх, і все вийде. Перевірено мною особисто.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram