Новини
9 Жовтня 2021
683

Як незвичайне плаття Дженніфер Лопес призвело до створення сервісу Google Images

Завдяки підвищеному інтересу до сукні, у 2000 році в Google зрозуміли, що користувачам потрібен не тільки текст

На початку нульових Дженніфер Лопес переживала перший великий успіх у кар’єрі: випустила дебютний альбом, який відразу ж потрапив у чарти, і знялася в декількох затребуваних картинах — “Анаконді”, “Поза полем зору” і “Клітка”.

У лютому 2000 року співачка й актриса прийшла на премію “Ґреммі” у незвичайній зеленій сукні від Versace з частково відкритим передом. Фотографії Лопес на червоній доріжці посіли перші шпальти газет, всупереч тому, що вона не взяла жодної нагороди й залишилася тільки в списку номінантів.

Як зазначив Billboard, саме наряд співачки змінив підхід музикантів, акторів та інших знаменитостей до того, як подавати себе на великих заходах, — гості стали намагатися виглядати більш зухвало і підбирати одяг так, щоб запам’ятатися глядачам.

Але плаття Лопес вплинуло не тільки на індустрії шоу-бізнесу і моди. У 2015 році колишній виконавчий директор Google Ерік Шмідт розповів, наскільки сильним виявився інтерес глядачів до вбрання співачки на “Ґреммі”. Пошуковик фіксував мільйони запитів користувачів про те, що за плаття було на співачці, але компанія ще не мала можливості дати їм моментальний доступ до фотографій.

“Люди хотіли більше ніж просто текст. Вперше це стало очевидним. Джей Ло наділа своє плаття, і народився Google Images”, — розповів Шмідт.

Як пояснила нинішній директор з розробки сервісу Кеті Едвардс, у 2000 році в Google вже існував підрозділ, який займався зображеннями. Але для керівництва було не зрозуміло, наскільки затребуваним є запит про фотографії та картинки проти новин, визначеннями в словниках і уривками з енциклопедій. І коли трапилася “Ґреммі”, це стало сигналом: необхідно створювати систему пошуку зображень.

Розробка Google Images не стартувала відразу ж, після випадку з Лопес. Спочатку в компанії зрозуміли, що у них немає повного складу команди під створення такого сервісу. Одним із керівників та інженерів найняли Сьюзен Войчицьку, нинішнього генерального директора YouTube. Разом з невеликою командою вона менше ніж за рік створила Google Images і запустила його вже в липні 2001-го.

За словами Едвардс, цей випадок показує, що навіть такі різні бренди, як Google і Versace, можуть допомагати один одному: перший отримав сигнал для створення нового продукту, а другий — стрибок популярності світу моди. Людям більше не потрібно було купувати глянцеві журнали, щоб побачити, що цього разу одягла голлівудська знаменитість, — тепер досить зробити такий запит на своєму пристрої.

І навіть через майже 20 років сукня Дженніфер Лопес цікавить багатьох користувачів Google. На початку вересня співачка та актриса сама посприяла цьому — прийшла в копії того зеленого вбрання на показ нової колекції Versace. Google також брала участь у шоу: прорекламувала нові можливості свого голосового помічника і прикрасила подіум за допомогою програми для малювання у віртуальній реальності Tilt Brush.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram