Драйв
29 Червня 2020
2 773

Як культовий мюзикл “Гамільтон” зміг завдяки Disney заробити $1 мільярд

Пандемія коронавірусу завдала величезного збитку світу шоу-бізнесу, однак не всі опустили руки

На фото: Лін-Мануель Міранда (в центрі) у ролі Гамільтона

Мюзикл “Гамільтон”, присвячений одному з батьків-засновників США, став однією з найуспішніших бродвейських постановок. Касові збори, продаж сувенірів та угода зі стрімінговим сервісом Disney+ принесли проекту $1 млрд, а його автор потрапив до рейтингу найбільш високооплачуваних зірок світу.

Композитор Лін-Мануель Міранда як ніхто інший розуміє, як важливо не упустити можливість. У травні його запросили взяти участь в ранковому телешоу “Доброго ранку, Америка” разом з головою ради директорів Walt Disney Бобом Айгером.

У прямому ефірі автор культового бродвейського мюзиклу “Гамільтон” поділився відмінною новиною з більш ніж 3 млн своїх передплатників у Twitter: “Тепер шанувальникам мюзиклу не потрібно чекати 2021 року, аби подивитися повнометражну версію “Гамільтона” в кінотеатрах. Цього літа мюзикл можна буде подивитися на стрімінговому сервісі Disney + напередодні Дня незалежності США”.

“Я ніколи у своєму житті ще так не хвилювався і не радів. Ми всі разом будемо дивитися фільм 3 липня, чи не так?”, — написав Міранда у Twitter.

Можна сказати, що повнометражна версія “Гамільтона”, в якій знялися сам композитор і всі артисти з оригінального мюзиклу, стала ще однією жертвою пандемії COVID-19, який і без того завдав колосального збитку світу шоу-бізнесу.

Проте, продюсери мюзиклу вирішили керуватися принципом “свої біди перетворюй в перемоги” і уклали угоду зі стрімінговим сервісом Disney +, який став справжньою вишенькою на торті для культового хіп-хоп мюзиклу про заснування США, завоював відразу кілька премій “Тоні”.

Завдяки угоді з Disney + загальні збори мюзиклу перевищили позначку в $1 млрд, а його автор вперше потрапив до рейтингу 100 найбільш високооплачуваних зірок світу за версією Forbes.

Контракт з Disney + приніс Міранді, який був композитором, актором і продюсером “Гамільтона”, приблизно $30 млн. У рейтингу зірок він зайняв 62-е місце. Його доходи за останні 12 місяців оцінюються в $45,5 млн до вирахування податків і гонорарів агентам, менеджерам або юристам.

Лін-Мануель Міранда відмовився розповісти про свій фінансовий успіх докладніше. Представники Walt Disney і головний продюсер бродвейського мюзиклу Джеффрі Селлер також не стали коментувати угоду. Проте, популярність “Гамільтона” говорить сама за себе.

Після прем’єри на Бродвеї у 2015 році ажіотаж навколо мюзиклу досяг неймовірного масштабу. У якийсь момент спекулянти продавали квитки на вторинному ринку за $11 тис. Зараз проект готується повернутися на Бродвей у вересні, і номінальна вартість квитків починається з $149. На вторинному ринку квитки на “Гамільтона” продаються вже за $2200.

За даними асоціації Broadway League, на цей час касові збори “Гамільтона” в Нью-Йорку складають $649,9 млн. Видання Pollstar повідомляє про те, що за час гастролей в Лос-Анджелесі, Чикаго, Вест-Палм-Біч, Далласі та інших містах США касові збори мюзиклу склали ще $167,2 млн.

Проаналізувавши середні ціни на квитки, Forbes підрахував, що після продовження прокату постановки в Лондоні касові збори “Гамільтона” у Великій Британії склали додаткові $38,6 млн.

Якщо додати до цього виручку від продажу футболок, музичних альбомів, книг та іншої офіційної сувенірної продукції, а також доходи від угоди з Disney +, то можна прийти до висновку, що “Гамільтон” увійшов до числа легендарних постановок, загальні збори яких перевищили позначку в $1 млрд.

Це сталося набагато швидше, ніж в інших постановках. Трьом кращим мюзиклам Бродвею зараз вже понад 16 років. “Гамільтон”, своєю чергою, був вперше представлений публіці всього п’ять років тому.

У 2020 році мюзикл про життя одного з батьків-засновників США побив рекорд ще одного великого хіта — мюзиклу “Книга Мормона”. Це сталося ще до початку пандемії, через яку були закриті всі театри.

Подібний успіх можна списати на культурну релевантність постановки. “Гамільтон” — це оптимістичне уявлення свого роду “Америки для всіх”. Прем’єра мюзиклу, в якому темношкірі актори грають ролі батьків-засновників США, припала на другий президентський термін Барака Обами. У той час здавалося, що це ідеальний момент для створення подібного хіп-хоп мюзиклу.

Проте, непростий політичний клімат перших днів існування США можна спостерігати й в епоху президентства Дональда Трампа. Важливо, що в основі сюжету мюзиклу лежить один із найгостріших міжпартійних конфліктів в історії США, який закінчився смертю Олександра Гамільтона після дуелі з Аароном Беррі. Таким чином, “Гамільтон” порушив настільки актуальні сьогодні питання про те, який збиток може завдати токсичне політичне суперництво.

Кожен глядач знаходить у мюзиклі щось цікаве для себе. Прогресивісти із задоволенням спостерігають за становленням іммігранта з Карибських островів Олександра Гамільтона.

Музичний номер, в якому звучать слова “ми, іммігранти, виконуємо роботу”, постійно викликає у публіки цілий шквал оплесків. Консерваторам подобається класична історія успіху сироти, який завдяки невтомній роботі став першим міністром фінансів США. Цінителі культури насолоджуються сучасним саундтреком і голосами артистів.

“Прекрасно, що зараз у нас є мистецтво, здатне об’єднувати людей. Наше суспільство сильно поляризоване. Добре, що є хоч якісь речі, які можна спокійно обговорити за вечерею на честь Дня подяки”, — зазначає історик Рене Романо, один із редакторів збірника есе про Олександра Гамільтона.

Лін-Мануель Міранда виріс в латиноамериканському кварталі на Манхеттені й навчався в школі для обдарованих дітей у Верхньому Іст-Сайді. У дитинстві він слухав платівки свого батька із записами бродвейських мюзиклів, а також латиноамериканську музику і хіп-хоп.

Пізніше йому вдалося привнести цю суміш різних музичних впливів на театральні сцени Нью-Йорка. Всього у 28 років Міранда отримав премію “Тоні” за створення свого першого хіп-хоп мюзиклу “На пагорбах”. Його дія відбувається в районі Вашингтон-Хайтс, що нагадує латиноамериканський квартал, в якому виріс сам композитор.

40-річний Міранда має безліч талантів і зіграв безліч важливих ролей у створенні мюзиклу. По-перше, він адаптував популярну біографію Олександра Гамільтона, видану Роном Черновим у 2004 році. По-друге, він написав лібрето і музику для постановки. По-третє, деякий час він навіть сам виконував роль Гамільтона на сцені.

Таким чином, “Гамільтон” — це відразу кілька джерел доходу для американського композитора, який отримує як авторські відрахування, так і відсоток від загальних зборів.

За оцінкою Forbes, Лін-Мануель Міранда заробив $14 млн на роялті та відсотках від загальних зборів постановок “Гамільтона”, які з успіхом йшли по всьому світу до початку пандемії та масового закриття театрів. Проте, велика частина його доходів — це прибуток від угоди з Disney +.

Побачити, як Олександр Гамільтон закликає американців “повстати”, передплатники стрімінгового сервісу зможуть 3 липня. “У мюзиклі порушується універсальна тема подолання негараздів. Я вважаю, що цей посил зараз як ніколи необхідний. Він дуже надихає”, — зазначає інвестор “Гамільтона” Бріса Трінчеро.

За матеріалами: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram