Новини
23 Грудня 2022
531

Як компанії-гіганти пережили 2022 рік: Дослідження

Хто втратив найбільше грошей — дізналися Investory News

2022 був важким для всіх, зокрема й для найбільших гравців технологічної індустрії на Волл-стріт. Вони зіткнулися зі зростанням відсоткових ставок, найвищими показниками інфляції за останні десятиліття та зі збоями в ланцюжку постачання, спричиненими ковідними обмеженнями у Китаї. Все разом обвалило ціни на акції Big Tech.

Погані продажі цифрової реклами, побоювання рецесії та скорочення споживчих витрат на такі продукти, як ПК, вдарили по компаніях, які працюють у соціальних мережах, виробникам чипів і навіть підірвали зростання хмарних технологій.

Все це означає, що 2022 був провальним для технологічних акцій, йдеться у дослідженні Yahoo! Finance. Розглянемо порівняння вартості паперів найбільших IT-компаній на початку року і наприкінці грудня.

Apple (-25.49%) 

Акції, ціна яких впала більш ніж на 25% з початку року, ймовірно, були б одними з найгірших у будь-якому іншому році, але не 2022-го. Apple опинилася на вершині.

Компанія почала рік із найбільшого на сьогодні виторгу за I квартал — $123,9 млрд — і зберегла цю тенденцію у IV кварталі. Проте Apple постраждала через те, що валютний курс скоротився на 3% від загального доходу компанії у III кварталі.

Потім з’явилися повідомлення, що компанії необхідно скоротити виробництво iPhone 14 Plus. Причиною став знижений попит через обмеження, введені в Китаї через COVID-19, та протести робітників на найбільшому заводі — Foxconn, що завадили Apple вчасно доставити смартфони Pro. Час очікування зріс на кілька тижнів.

Лише репутація Apple як стійкого лідера в технологічній індустрії, і постійний попит на її продукти та сервіси, допомогли їй завершити рік краще, ніж більшості конкурентів.

Microsoft (-27.34%)

Microsoft почала 2022 рік з високих результатів свого бізнесу Intelligent Cloud, який охоплює платформу Azure. Хоча підрозділ продовжував зростати протягом року, він почав уповільнюватися якипорівняти з максимумами, які були у 2021 році.

У жовтні Microsoft повідомила, що зростання її хмарного бізнесу сповільнилося до 20% проти минулого року, що набагато нижче, ніж зростання на 31%, яке спостерігалося в тому самому кварталі 2021-го. Зростання Azure впало до 35% у I кварталі проти 50% минулого року.

Компанія також зіткнулася з падінням продажів цифрової реклами та ПК як порівняти з максимумами під час пандемії. Серед макроекономічних факторів, які вплинули на річний прибуток Microsoft, — “військова спецоперація” в Україні, зміни курсів валют і обмежень у Китаї.

Tesla

Tesla (-60.62%)

Попри те, що 2022 рік у Tesla розпочався успішно, компанія зіткнулася з боротьбою через курси іноземної валюти та підвищення цін на сировину.

Ситуацію посилило і те, що виробник електромобілів постраждав через ковідні обмеження в Китаї: це вплинуло на його здатність виробляти автомобілі на місцевому ринку.

Неможливо говорити про результати Tesla у 2022 році, не торкнувшись придбання Ілоном Маском Twitter. Новий генеральний директор звільнив 50% співробітників, схвалив суперечливі рішення щодо модерації та заблокував облікові записи журналістів, які повідомили про блокування облікового запису, що відстежує приватний літак Маска.

Весь час виникають питання про те, чи зможе підприємець керувати Tesla, водночас маючи справу з Twitter, SpaceX та іншими бізнесами. Інвестори Tesla стурбовані тим, що Маск використовує компанію, щоб підтримувати Twitter на плаву, що завдає шкоди ціні акцій Tesla.

Meta (-64.41%)

Для Meta рік був найгіршим. Ціна акцій компанії впала на приголомшливі 64,41% з початку року. За підсумками 2022-го у Meta впав продаж цифрової реклами. Це посилюється зміною політики Apple щодо конфіденційності iOS, що скорочує загальний продаж Meta з моменту її появи у 2021 році.

Компанію також критикували за її витрати на метавсесвіт. Вклавши $10 млрд у проєкт у 2021 році, Meta збирається витратити делалі більше до кінця 2022 року.

Досі немає жодних ознак того, що ці зусилля окупляться.

Тим часом Facebook стає менш популярним серед молодих користувачів. TikTok продовжує захоплювати підлітків і дедалі частіше — користувачів старшого віку. Згідно з серпневим дослідженням Research Center, лише 32% із 1316 опитаних підлітків користуються Facebook.

Все це призвело до того, що в листопаді Meta звільнила близько 11 тис. співробітників. Якщо якійсь компанії й потрібно кардинально змінитись у 2023 році, то це Meta Марка Цукерберга.

Нагадаємо, вторгнення рф в Україну призвело до рекордного падіння російських акцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram