Мiста
1 Лютого 2022
4 208

Як картопляне поле в центрі Копенгагена перетворилося на найдорожче житло в країні

Investory News дізналися цікаву історію — як бідний район став елітним

У самому серці данської столиці є низка вулиць, на яких стоять тісно один до одного будиночки. Офіційно район називається Farimagsgade, однак у народі його вже більше століття називають Kartoffelrækkerne, що буквально перекладається як “картопляний ряд”. І на цьому “полі картоплі” найдорожче житло в Копенгагені, хоча колись ці маленькі будиночки будувалися для робітничого класу.

Ці акуратні будиночки, розташовані пліч-о-пліч, почали будувати в 70-х роках XIX ст. Про необхідність будівництва дуже довго сперечалися, і зважилися на нього не відразу — надто далеко було обрано землю. Проте розсудливість перемогла: тоді робітничий клас було просто необхідно забезпечити адекватним житлом, де можна було б підтримувати гігієнічні умови життя.

Річ у тім, що в XIX ст. в Копенгагені вирували епідемії холери. У місті, яке тоді було фортецею, жили сотні робітників. Всі вони перебували в жахливих злиднях і бідності. Проте бідність була не головною проблемою — у робочих районах панувала антисанітарія: у копенгагенському поселенні не було каналізації та якоїсь системи збору сміття, тому райони були схожі на смердючі звалища.

Звичайно, такі умови — чудовий розсадник для найнебезпечніших бактерій. Тому влада вирішила переселити робоче населення та забезпечити його житлом. Для цього було обрано поле за межами міських мурів, де вирощували картоплю. Однак воно було далеко, і здавалося неймовірним, що хоч якась розсудлива людина їздитиме в місто щодня.

Але все ж таки будинки тут відбудували. І як личить картопляному полю, одинадцять вуличок тут вийшли напрочуд рівними, на яких рядками виросли будинки, наче якісь рослини. Власне це дедалі більше закріпило за районом назву Kartoffelrækkerne.

Спочатку майже 500 будиночків призначалися для робітників, і кожен із них будувався на кілька сімей. Але наприкінці ХІХ ст. індустріалізація набирала обертів, і Копенгаген розширився, до цього “картопляного поля”. Так воно й стало повноцінною частиною міста.

Як будиночки перетворилися на елітне житло

Аж до середини XX ст. у будинках так і продовжували тулитися по кілька сімей: у середньому на один будинок припадало вісім мешканців. Звичайно, з роками ці п’ятсот акуратних будівель занепадали й занепадали, а стандарти проживання в місті покращувалися і покращувалися, стрімко віддаляючись від Kartoffelrækkerne.

До 1970-х років район опинився в дуже поганому стані, і його навіть хотіли повністю знести, щоб прокласти дорогу. Проте місцеві жителі почали протестувати та домоглися того, щоб їхні будинки зберегли. Щоправда, кожному довелося взяти відповідальність за свій будинок і відремонтувати його зверху до низу за підтримки уряду.

Всупереч тому, що Kartoffelrækkerne був побудований для робітничого класу і для того, щоб уникнути епідемій, сьогодні він перетворився на найпопулярніший район Данії. Копенгаген давно розрісся за межі цього картопляного поля, і воно стало центром столиці з найбезпечнішими вулицями та ідеальними за своїм розміром будинками, де в кожному з них мешкає по одній родині.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram