Бiзнес
26 Грудня 2018
1 064

Яблуко розбрату: фермери втрачають – покупець виграє

Цього року в Україні зібрали рекордний врожай яблук, що суттєво знизив вартість фрукта для населення. Що далі?

В 2018-му сезон яблук в Україні відзначився надзвичайно високою врожайністю. Це стало приємною подією для українського споживача та не дуже — для українського фермера. Невеликі фермерські господарства, котрі займаються вирощуванням яблук, лишають урожай у садах, оскільки за нинішніх цін таке виробництво для них є збитковим. Якщо у вересні-жовтні 2017 р. 1 кілограм яблук коштував 20 грн, то восени 2018-го вартість варіювалась в діапазоні 6-16 грн/кг залежно від сорту фрукта. Вартість промислового яблука зменшилась вдесятеро, хоча ціни на сік в магазинах не знижуються. Свій прибуток у цьому випадку збільшили лише переробники.

За оцінками фермерів, збір 1 кг яблук обходиться в $0,03, і якщо додати витрати на логістику, то сумарно це становитиме приблизний обсяг виручки, яку ще й треба буде чекати від заводів кілька місяців.

Для українських садоводів є також й приємна новина. Наприкінці року Асоціація «Укрсадпром» повідомила, що фітосанітарні органи Індії прийняли рішення про відкриття власного ринку для українських яблук. Індійський ринок є дуже привабливим для України, насамперед тому що здатен в повній мірі замінити російський ринок збуту, що був основним для нашої країни до 2014 р. Тож, чекаємо на розширенні горизонтів.

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram