Бiзнес
13 Жовтня 2021
1 210

“Хворі на крипту”: Або як працює перша у світі клініка, де лікують залежність від біткоїна

Протягом останнього року кількість охочих пройти терапію зросла у понад десять разів

Криптозалежність лікується. Принаймні так стверджують у шотландському замку Крейг, де працює перша у світі клініка для лікування залежності від біткоїна. За словами лікарів і пацієнтів, справжні масштаби проблеми невідомі, а підходи в лікуванні різняться.

Шотландець Стівен Ельфінстоун розповів виданню Decrypt про те, як він у своєму трейлері на віддалених Шетландських островах, у 12 годинах їзди на поромі від материкової Шотландії, дні й ночі безперервно стежив за графіками цін на біткоїн. І намагався при цьому зрозуміти, як змінюватиметься вартість криптовалюти.

“Можна не спати, обмежити харчування або повністю від нього відмовитися, а потім використовувати медикаменти, щоб побороти наслідки депривації сну — в якийсь момент концентрація стає настільки повною, що нею не можна не скористатися”, — ділиться він.

Видання зазначає, що Ельфінстоуну 49 років, раніше він працював у шахті, а потім придбав і втратив сотні біткоїнів. Він підживлював свою пристрасть до складання графіків міфологією вікінгів, нумерологією та коктейлем з наркотичних речовин.

До першої у світі реабілітаційної клініки для лікування залежності від криптовалюти — Castle Craig, Ельфінстоун ходить щоденно — на консультацію. Терапевтичні підходи до цієї нової залежності оскаржуються, але не викликає сумнівів щораз більший інтерес до криптовалюти й торгівлі, який посилений ізоляцією та бичачим ринком.

Терапевт Тоні Маріні наголошує, що з минулого року кількість заявок на програму реабілітації зросла вдесятеро.

Від азартних ігор і наркотиків до торгівлі біткоїнами 

Клініка розташована в мальовничому замку XVIII ст. та знаходиться приблизно у 25 милях від Единбурга, столиці Шотландії, де на душу населення припадає набагато більше смертей від наркотиків, ніж в будь-якій іншій країні Європи.

Маріні, чепуристий 56-річний шотландець італійського походження, сам є колишнім наркоманом. Ще у підлітковому віці він став залежним від азартних ігор, алкоголю та кокаїну. Він змінив своє життя тільки 16 років тому, коли опинився за крок від смерті.

Маріні вважає, що торгівля криптовалютою схожа на азартні ігри. За його твердженням, він — перший терапевт, який розпізнав цю закономірність. Залежність провокує випадкові угоди та часті виграші, які живлять тягу до дофаміну й змушують мріяти про великі виграші. Наслідки залежності можуть бути катастрофічними — злочини, катастрофи, а іноді й самогубство.

Він описує колишнього клієнта, який займався фінансами та почав торгувати біткоїнами 2010 року. Згодом він захопився й почав займатися іншими криптовалютами, але потім зазнав збитків і у підсумку привласнив понад £1 млн ($1,3 млн) грошей своєї компанії.

“Зазвичай люди розпочинають, тому що хочуть придбати щось в даркнеті. І єдиний спосіб зробити це — за допомогою криптовалюти, — розповідає Маріні. — Найбільша проблема — це перехресна залежність з наркотиками та алкоголем”.

З 2017 року Маріні вилікував вже 15 клієнтів з цією проблемою. Він розповідає, що найчастіше людей направляють до замку Крейг через наркотичну або алкогольну залежність, а потім під час терапії проявляються й інші нав’язливі ідеї, і першою чергою серед них — криптозалежність.

Вісім чи дев’ять з 50 клієнтів, які перебувають наразі в клініці, належать до цієї категорії. За його спостереженнями, їм зазвичай від 20 до 45 років, і у них є “трохи вільних грошей”.

Нікотин і кофеїн — практично єдині слабкості, які дозволені жителям замку Крейг. Навіть мобільний телефон їм можна використовувати тільки дві години на тиждень. “Вони постійно з телефоном, ноутбуком, комп’ютером… Стежать, як ціни на ці криптовалюти зростають і падають. І коли їх позбавити гаджетів, починається практично абстиненція: у них пітніють долоні, вони відчувають занепокоєння та переживають панічні атаки”, — розповідає Маріні.

Шлях залежності

У замку Крейг заявляють, що з 2017 до 2019 року це був єдиний центр лікування залежності від криптовалюти. Сюди приїжджають не тільки з Шотландії та решти Великої Британії, але й з таких віддалених країн, як США, Дубай, Мальта, Ірландія та Нідерланди. Лікування не дешеве. Але шестимісячна реабілітація Ельфінстоуна була профінансована Британською національною службою охорони здоров’я.

Він знаходиться там вже понад 2 місяці та слідує плану, заснованому на моделі Міннесота — програмі з 12 кроків, яка набула популярність завдяки тому, що її використовують “анонімні алкоголіки”. Зазвичай вона використовується для лікування багатьох залежностей.

“Я твердо вірю, що для залежних від криптовалют повинна існувати власна 12-крокова програма лікування”, — розповідає Ельфінстоун.

Однак його терапевти вважають, що, перш ніж впоратися із залежністю від криптовалюти, він повинен домогтися прогресу в проблемах з наркотиками та алкоголем.

У 1971 році в Північному морі біля берегів Шетландських островів було знайдено ​​нафту. У 1970-і роки ці родовища були одними з найпродуктивніших у Великій Британії та залучали тисячі тимчасових працівників, одним з них був батько Ельфінстоуна. Він розповідає, що кілька поколінь в його родині страждали від алкоголізму.

Ельфінстоун поїхав із Шетландських островів до Англії та добре заробляв, працюючи шахтарем у тунелях на великих проєктах підземного транспорту. Це надало йому можливість займатися інвестиціями. Усе почалося з торгівлі акціями та золотом, потім 2015 року він заглибився у даркнет і біткоїни. У проміжках між контрактами відправився до Таїланду. Але після особистої травми приохотився до наркотиків і його життя покотилося донизу.

Зрештою, наприкінці 2019 року та на початку нещодавнього криптобума Ельфінстоун став безробітним і повернувся до Шетландських островів. Стівен намагався шукати підказок у питаннях поведінки біткоїна в нумерології та переказах вікінгів. Він став одержимий пошуком закономірностей.

Наразі у нього не залишилося біткоїнів. Перебуваючи в несвідомому стані, він надряпав коди для доступу до своїх гаманців на стінах трейлера. Згодом його виселили. Він стверджує, що сховав жорсткий диск з кодами доступу до 20 біткоїнів у Таїланді, і тепер він загублений.

Але, здається, це його не засмучує. Він все ще думає, що може все повернути. І починає малювати майбутнє, в якому більше не вживає наркотиків, але заробляє на життя як аналітик, за допомогою своїх криптографіків.

Маріні вважає, що важливо не допустити, аби пацієнти поверталися до колишнього життя та знову намагалися позбутися складних емоцій за допомогою дурманних речовин.

“Найбільше Маріні турбує те, що ЗМІ постійно пишуть про історії успіху: “Ми не чуємо про тих, хто втратив багато грошей. Людям соромно. Вони не хочуть про це говорити”.

Нещодавнє опитування серед людей, які намагаються кинути азартні ігри, показало, що майже 40% думали про самогубство, а 33% намагалися це зробити. За словами Маріні, через азартні ігри самогубства скоюють втричі частіше, ніж за будь-якої іншої залежності.

Так що ж робити, якщо людина відчуває, що її інтерес до криптовалюти виходить з-під контролю? Маріні радить вирушати туди, де лікують залежність від азартних ігор. Проблема в тому, що для таких людей не існує ніяких заходів підтримки. Тим часом додає він, “гральні заклади заробляють мільярди”.

Криптобіржі також непогано заробляють.

Інша думка

Але не всі терапевти вірять, що азартні ігри, криптовалюта, наркотики й алкоголь так міцно пов’язані між собою. “Хоча це, по суті, форма азартних ігор, однак це не зовсім так”, — зазначає Ділан Керр з Таїланду, терапевт, який займається залежностями.

“Багато терапевтів не знайомі з цією культурою, вони не зовсім розуміють, що це таке”, — розповідає Керр.

Серед його клієнтів — знаменитості (він був офіційним консультантом британської рок-групи The Libertines, коли ті виступали в турне), менеджери, а також криптотрейдери, що мали проблеми з вигоранням. Чимало його клієнтів живуть у Південно-Східній Азії та Великій Британії.

“Деякі з них в минулому заробляли на криптовалюті. Вони все ще інвестують у розробку різного ПО та розвиток криптовалюти, що, звичайно, може ускладнити справу”, — наголошує він.

І пояснює — криптоторгівля відрізняється від азартних ігор (і торгівлі акціями) завдяки таким характеристикам, як цілодобова доступність, її волатильність і величезний вплив соціальних мереж, які легко підсилюють тенденції наркоманів до виходу з-під контролю.

Також Керр розповів про клієнта Дена (ім’я вигадане — Ред.), який живе в Лондоні, працює в ІТ і втратив всі свої заощадження 2018 року, коли біткоїн обвалився. Ден звинувачує в нещасті свою адиктивну натуру та помилку новачка: він інвестував, сподіваючись на великі прибутки, та припускав, що ринок зростатиме вічно.

Однак йому вдалося взяти ситуацію під контроль. 2019 року він почав займатися маржинальною торгівлею. От тільки щоб боротися з нудьгою й тривогою через ізоляцію — почав більше пити: “Я не грав з такими великими числами, як раніше, а робив ставки з меншим ризиком на кредитне плече — більш повторюваними або нав’язливими способами”.

Потім член сім’ї порадив йому звернутися за допомогою, він знайшов приватного консультанта, який призначив когнітивно-поведінкову терапію. Цей метод допомагає розв’язувати непереборні проблеми, розбиваючи їх на більш дрібні частини та надаючи наркоманам стратегії для вирішення.

Ден зазначає, що йому це близько, оскільки “це трохи схоже на успішну торгову стратегію”. Але він зізнається, що дуже важко залишатися поза ринком, спостерігаючи за курсом і прибутком, який отримують люди. Але через нестачу статистичних даних складно зрозуміти масштаби проблеми.

Джерело: Decrypt, Rusbase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram