Новини
18 Березня 2020
1 151

Хотіли як краще: Медична компанія загрожує судовим позовом італійським волонтерам (Оновлено)

Крістіан та Алессандро терміново надрукували точні копії клапанів ШВЛ за допомогою 3D-принтера вартістю в $1

Медична компанія загрожує судовим позовом італійським волонтерам за 3D-друк копій клапанів для апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Оригінал коштує $11 тис., а вони друкували за $1, повідомляє The Verge.

Група волонтерів проявили винахідливість і за допомогою 3D-принтера надрукували клапани для апаратів ШВЛ, тим самим зберігши життя багатьом важким пацієнтам з діагнозом “коронавірус”.

Звичайна ціна такого клапана у виробника медичного обладнання, що має необхідну ліцензію, складає близько $11 тис., тоді як волонтери друкували копії по $1 за штуку. І тепер виробник ліцензійного обладнання загрожує судовим позовом за порушення патентних прав.

Сама ситуація може здатися повним абсурдом, враховуючи нинішній стан речей. Разом з тим, вона дуже показова.

Передісторія. Лікарня в Італії, зіткнувшись з величезним напливом важких пацієнтів з COVID-19, витратила всі клапани для апаратів ШВЛ. Звернувшись безпосередньо до постачальника, щоб домовитися про екстрене постачання нової партії, адміністрація отримала незадовільну відповідь: виявилося, що компанія не може організувати поставку клапанів у короткі терміни.

Тоді на допомогу прийшли Крістіан Фракассі та Алессандро Рамайолі, які працюють в італійському стартапі Isinnova. Вони запропонували лікарні свій 3D-принтер для виготовлення копій клапана.

Звернувшись до постачальника за точними кресленнями, пара інженерів отримала не просто відмову, а й загрозу постати перед судом за порушення патентних прав. В результаті Фракассі та Рамайолі зняли всі виміри самі, зробили моделі та виготовили три варіанти клапана.

Важливо підкреслити, що пацієнти перебували в критичному стані й це буквально було питання життя та смерті. На своїй сторінці в Facebook Крістіан Фракассі заявив, що ніяких думок заробити на цьому не було й в помині, запевнивши, що не збирається поширювати креслення, а компонентів було виготовлено рівно стільки, скільки було потрібно лікарні.

Станом на 14 березня копії клапанів використовувалися у лікуванні 10 пацієнтів, розповів засновник компанії FabLab Массімо Темпореллі, яка допомогла лікарні знайти Фракассі та Рамайолі для друку копій клапанів.

Згодом стало відомо, что медична компанія, якою виявилася Intersurgical, справді відмовилися надати волонтерам точні креслення клапана, але не тому, що не хотіли. Причина зовсім інша — бюрократія. Якби вони це зробили, то порушили б жорсткі правила регулювання медичної галузі, і понесли б за це покарання.

У повідомленні The Verge Алессандро Рамайолі заявив, що ніяких судових загроз ні від Intersurgical, ні від кого іншого не було. Крім того, в попередніх повідомленнях говорилося, що вартість оригінального клапана становить близько $11 тис. це неправда. Насправді стільки коштує вся система CPAP Hood, тоді як одноразові клапани до неї коштують “декілька євро” за штуку. Це підтвердили в Intersurgical. Крім того, це ж розповів Fast CompanyКрістіан Фракассі.

Як відомо, стартап Karius, який може знаходити інфекційні захворювання швидше та ефективніше, ніж це робиться за допомогою стандартних медичних аналізів, в останньому раунді залучив фінансування $165 млн. Компанія планує використати кошти на розробку тестів для виявлення РНК-вірусів, такі як коронавірус COVID-19.

Нагадаємо, фінський розробник персня для оцінки сну Oura залучив $28 млн від інвесторів у рамках раунду B. Пристрій цілодобово зчитує пульс, температуру тіла власника, його рух та інтенсивність, щоб скласти цілісну картину про здоров’я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram