Мiста
9 Жовтня 2020
2 473

Хмельницький стане зеленішим: Місто залучило інвестиції від ЄБРР на знищення сміттєзвалищ

Реалізація цього проекту скоротить викиди CO2 на 100 тисяч тонн у рік

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписав угоду про пакет фінансування в розмірі €36,5 млн, в рамках якого Хмельницький приєднається до програми “Зелені міста”.

Підписання документів відбулося в середу на Щорічних зборах ЄБРР.

У контексті цієї інвестиції місто Хмельницький приєднається до ініціативи ЄБРР “Зелені міста”. У рамках цієї програми місто розробить і виконуватиме план дій “Зелене місто”, в якому будуть визначені та надані пріоритети найбільш нагальним екологічним проблемам області, а також передбачені шляхи їх вирішення.

Банк надасть кредит €28,5 млн міському КП “Спецкомунтранс”, який займається збором, переробкою та утилізацією ТПВ у Хмельницькій області.

Кредит доповнюється інвестиційним грантом Європейського союзу на суму €5 млн, власними коштами міста Хмельницького в розмірі до €3 млн, а також засобами технічного співробітництва, які ЄС і Швеція виділили раніше на підготовку цього проекту.

Цей пакет фінансування дозволить закрити звалище та здійснити рекультивацію її території. Два нових осередки будуть побудовані за стандартами ЄС. Також буде придбано відповідне обладнання й побудовані сучасні потужності для вторинної переробки та компостування. Крім цього, місто придбає нові сміттєвози та контейнери для сміття, які допоможуть місцевим жителям, державним установам та бізнесу швидше перейти до роздільного збору сміття.

Проект включає два етапи:

• На першому — задоволення термінових потреб міста в інвестиціях для реконструкції існуючого полігону, будівництва поруч нової карти інженерного санітарного полігону по стандартах ЄС і придбання для нього нового обладнання, а також поліпшення систем збору й транспортування ТПВ зі співфінансування з бюджету міста.

• Другий етап містить будівництво нового сміттєпереробного заводу для неорганічних відходів та відокремленої станції компостування для відсортованих органічних відходів. Така підтримка вторинної переробки й створення сучасної інфраструктури управління ТПВ (сортування і компостна переробка) повинні привести до зменшення кількості відходів, які в кінцевому підсумку будуть потрапляти на полігон.

Очікується, що реалізація проекту скоротить викиди CO2 на 100 тис. тонн у рік.

ЖКП “Спецкомунтранс” відповідає за збір, переробку та утилізацію твердих побутових відходів у Хмельницькому. Компанія має контракти з більш ніж 92 тис. домашніх господарств і майже 3 тис. комерційних і громадських організацій на вивезення та утилізацію відходів. Компанія також є оператором існуючого полігону, розташованого на території міста.

Виручка “Спецкомунтранс” у 2019 році зросла на 53,8% — до 60,7 млн ​​грн, а чистий збиток 2018 року в 0,12 млн грн змінився чистим прибутком 0,11 млн грн.

Джерело: прес-служба ЄБРР

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram