Новини
28 Березня 2021
528

Харчові продукти можна буде пакувати у плівку, яка придатна до споживання

Для її виробництва не потрібне ніяке спеціальне обладнання

Міжнародна група вчених створила харчові плівки для пакування фруктів, овочів, птиці, м’яса та морепродуктів, які можна їсти, повідомляє Journal of Food Engineering.

Плівки складаються з натуральних компонентів, які безпечні для здоров’я та навколишнього середовища. Крім того, вони мають властивість розчинятися — майже на 90% за 24 години.

Загалом створено три типи харчових плівок на основі добре відомого природного альгінату натрію — біополімера морських водоростей, молекули якого володіють плінкоутворюючими властивостями.

“Альгінат натрію — це сприятлива макромолекула вуглеводів, яка володіє потенційними плінкоутворюючими властивостями при гідролізі й у великій кількості присутня у клітинних стінках у вигляді суміші різних солей, — зазначають вчені. — Найбільшою перевагою альгінату натрію є те, що він діє як рідина-гель у водному середовищі”.

Молекули альгінату “зшиті” природним антиоксидантом ферулової кислоти. Це робить плівку не тільки міцною, але й однорідною, більш жорсткою та продовжує життя виробам.

Їжа довше залишається свіжою завдяки антиоксидантним компонентам, що уповільнюють процеси окислення. Крім того, до плівок можна додавати натуральні противірусні агенти, які також продовжать термін зберігання харчових продуктів. “Часник, куркума й імбир містять сполуки, які можуть запобігти поширенню вірусів”, — зазначають дослідники.

І додають, що ніякого спеціального обладнання для виробництва плівки не потрібно. У промислових масштабах її можуть створювати виробники харчових продуктів і плівок.

Її також можна робити на заводі з виробництва полімерів. Єдина умова — він повинен відповідати стандартам, які можуть застосовуватися до виробництва харчових продуктів. А якщо поруч знаходиться невичерпне джерело водоростей — океан, створити такі плівки буде досить просто.

Про те, як стартапи переходять на стійку продовольчу систему можна прочитати в матеріалі Investory News “ТОП-12 рослинних інновацій у харчовій технології”.

Нагадаємо, продукти майбутнього необхідно шукати в морі. Детальніше в матеріалі “Раціон майбутнього: Кілька, молюски, водорості.”

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram