Новини
16 Березня 2021
782

WSJ: Влада Китаю вимагає від Alibaba відокремити медіаактиви

Alibaba має частки у платформі для блогів Weibo, відеосервісі Bilibili та в новинних виданнях

Китайська влада тисне на інтернет-корпорацію Alibaba, щоб вона відокремила частину своїх медіаактивів, пише The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на джерела.

Серед активів такого роду, що належать компанії, 30%-ва частка в сервісі мікроблогів Weibo, гонконгська англомовна газета South China Morning Post, частки у великої китайської медіакорпорації Yicai Media Group і рекламної компанії Focus Media тощо.

Як пише WSJ, китайська влада вивчила медіаактиви Alibaba, була неприємно вражена їх кількістю та масштабом і запропонувала компанії розробити план зі скорочення таких активів.

Джерела зазначають, що влада розглядає зростаючий вплив корпорації у цій галузі як “серйозний виклик Комуністичній партії Китаю та її пропагандистському апарату”.

Переговори про необхідність продажу таких активів ведуться з початку року. Невідомо, чи повинна буде Alibaba продати всі подібні активи або якусь їх частину.

Alibaba відмовилася коментувати інформацію про ведення таких обговорень з регуляторами й підкреслила, що у всіх медіаактивах вона є лише фінансовим інвестором, який не бере участі в безпосередньому управлінні цими компаніями та не втручається в редакційну політику.

Останнім часом Пекін в цілому посилив тиск на інтернет-гіганта та його засновника Джека Ма. Фінтех-компанії Ant Group, контрольованої Alibaba, довелося під тиском влади КНР піти на масштабну реструктуризацію, а сама Alibaba може бути оштрафована майже на $1 млрд за звинуваченням у порушенні антимонопольних правил.

Уряд Китаю не влаштовує насамперед поведінка самого Джека Ма та його зростаючий вплив — у жовтні минулого року він жорстко розкритикував місцеві фінансові регулятори, заявивши, що вони “придушують інновації”, крім того, пан Ма виступає проти передачі інформації про клієнтів контролюючим органам КНР.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram