Новини
21 Грудня 2020
941

WSJ: Джек Ма пропонував уряду КНР забрати частину Ant Group

Подібна щедрість не врятувала мільярдера від рішення уряду заборонити IPO компанії 

Photo by ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images

Джек Ма, власник Ant Group, за декілька днів до передбачуваного IPO пропонував уряду Китаю забрати частину компанії, якщо “так потрібно країні”, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За даними видання, мільярдер запропонував регуляторам на вибір будь-яку частину Ant Group. Її покупцем, за словами бізнесмена, можуть стати держбанки, або інші інвестори з держсектору.

“Ви можете взяти будь-яку з платформ, які є в Ant Group, якщо вона потрібна країні”, — зазначив він.

Видання пише, що зустріч відбулася за декілька днів до передбачуваного IPO компанії, але не врятувала Ма від заборони на його проведення.

У жовтні Джек Ма розлютив Пекін, розкритикувавши державні банки Китаю на фінансовому саміті. Він заявив, що банки схожі на “ломбарди” та гальмують інновації, тоді як Ant Group грає важливу роль у кредитуванні інноваційних, але малозабезпечених компаній і приватних осіб.

За даними WSJ, рішення про припинення IPO Ant Group прийняв Сі Цзіньпін, голова КНР.

“Китайська держава вже фактично націоналізувала частину фінансової інфраструктури, наприклад міжбанківську платіжну систему”, — розповів виданню науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Мартін Чорземпа.

Як зазначає WSJ, раніше продати активи була змушена компанія Dalian Wanda Group, що належить Ван Цзяньлінь. Під контроль держави також перейшла Anbang Insurance Group, а її засновник У Сяохуей у 2018 році був засуджений до 18 років тюремного ув’язнення за шахрайство й розтрату.

Ant Group — найбільший гравець на ринку мобільних платежів у Китаї. Один із найцінніших активів Ant — платіжна система Alipay, що займає більше ніж 50% ринку. Alibaba Group належить 33% Ant.

Нагадаємо, за III квартал 2020 року виторг Alibaba Group збільшився на 30%, до $22,84 млрд. Зростанню доходів посприяло відновлення споживчої активності у Китаї після пандемії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram