Бiзнес
22 Січня 2021
1 959

Welcome to Ukraine: Чи зможе туристична галузь відродитися на фоні світової коронакризи

Investory News дізнавалися, які є шанси у внутрішнього туризму стати одним із провідних напрямків у бізнесі

Туристична галузь України через пандемію коронавірусу опинилася у такому ж скрутному стані, як і інші країни світу. За підсумками минулого року вітчизняний туризм зазнав збитків на 60 млрд грн (понад $2 млрд) — зокрема й левову частку цього становить готельний бізнес.

Як розповіла Investory News голова Держагенства розвитку туризму України (ДАРТ) Мар’яна Олеськів, основним бар’єром на шляху до відновлення туризму сьогодні залишаються обмеження на поїздки. “Загалом у 2020 році кількість іноземних громадян, які перетнули кордон України зменшилася ледь не у 5 разів, якщо порівнювати з 2019 роком”, — зазначила вона.

Своєю чергою засновник мережі турагентств ХО travel Олександр Довгопол наголошує, тогорічна ситуація стала безпрецедентною для всього світового туризму, оскільки майже весь березень, квітень, травень і червень продажі були нульовими.

Перспективи-2021

Опитані Investory News експерти зазначають — у новому році складнощі нікуди не дінуться. На український туризм чекає ще один важкий рік. За словами бізнесмена, засновника інвестиційного фонду FISON Дмитра Томчука, закриється ще частина турфім, а кому вдасться вижити пощастить трохи більше — вони матимуть нормальні перспективи за кращих часів.

“В Україні наразі здійснюється повне перезавантаження галузі. Старі гравці йдуть, колись з’являться нові. Однак дивовижного прориву найближчими роками не буде, оскільки цей напрям потребує значних вкладень, а ще спокійної економічної та соціальної атмосфери. Щось подібне здійснюватиметься після проходження усіх криз”, — упевнений він.

Проте, на думку адвоката, керуючого партнера Alstellar Law Firm Ольги Вінгловської, внутрішній туризм все ж отримав унікальний шанс на розвиток, адже відкрились нові можливості та склався такий собі “ситуативний протекціонізм”, коли у більшості подорожуючих немає можливості відвідувати закордонні країни, а необхідність подорожувати залишилась.

“Українці справді почали їздити більше власною країною”, — погоджується Мар’яна Олеськів. Голова ДАРТ розповідає, що цьому частково сприяла й промоційна кампанія з хештегом #МандруйУкраїною, яка була розпочата минулого року Державним агентством розвитку туризму за ініціативи президента України, до якої доєдналися сотні лідерів думок.

Чимало планів пані Олеськів озвучила й на цей рік. Зокрема — створення єдиного туристичного порталу, Dіdgital-кампанії в інтернеті, співпраця з блогерами, брендування у містах тощо. “Водночас потрібно розуміти, що одним маркетингом справі не сильно зарадиш, адже важливим є створення якісного туристичного продукту, який необхідно розвивати в комплексі”, — наголошує вона.

Як і раніше найпопулярнішими напрямками залишатимуться одеський, карпатський регіони, а також Київ і Львів, які стали туристичними центрами в Україні. Разом з тим, тогорічна ситуація сприяла відкриттю інших куточків, як приклад — Приазов’я з великою кількістю лиманів, які використовуються в рекреаційних цілях, джерела мінеральних вод, лікувальні грязі тощо.

Основною тенденцією минулого року стали локальні одноденні поїздки, які не втратять своєї популярності й у 2021-му. Зазвичай відпочинок вихідного дня проходить неподалік від дому. Однак на думку Олександра Довгопола, такий вид “просідатиме”, оскільки “люди, якщо простими словами, вже все об’їздили навколо своїх міст”.

Як зазначає Дмитро Томчук, у новому році завдяки молоді розвиватиметься сільський, зелений та екотуризм. А ще різноманітні екстремальні та екзотичні види — на кшталт індустріального туризму. “Усе більшого значення у цьому напрямку набуватиме Чорнобильський заповідник, у 2021 році він продовжить бурхливо розвиватися”, — упевнений бізнесмен.

Перспективи розвитку є в місцях для віддаленої роботи — куди можуть переїхати працівники, що позбулись необхідності бути прив’язаними до офісу. Однак, як зазначає Ольга Вінгловська, для цього напрямку не вистачає комплексної інфраструктури, яка б змогла задовольнити туриста не лише у плані комфортного житла та якісних продуктів, а й надала змогу спілкуватися з людьми свого віку, інтересів, статусу, відвідувати культурні та розважальні заклади для такої аудиторії, щось на зразок містечок.

“А без держави або великого інвестора таку структуру навряд чи вдасться створити”, — зазначає вона.

Ціна питання

Що стосується вартості відпочинку в Україні в новому році, то за словами Мар’яни Олеськів, на підвищення цін очікувати не потрібно — торік прослідковувалась тенденція на зниження. А згідно з опитуванням готелів, яке провели в межах дослідження Асоціації Готелів та Курортів України, 2/3 з них знизили ціни на свої послуги.

Своєю чергою Олександр Довгопол наголошує, ситуація наразі склалася досить неоднозначна. Він пояснює, що в туризмі вартість визначається балансом попиту та пропозиції. І якщо, кардинальних змін не передбачається, то попит — це змінна в такому рівнянні. Як приклад, ситуація у Буковелі, коли цього року вартість проти минулого зросла приблизно на 15-20% — все через великий попит, оскільки всі інші гірськолижні курорти зачинені.

Як запевняє експерт з туризму, директор туристичних агентств “Tur Bar Lounge” Алла Глива, ціни все одно зростатимуть, оскільки це щорічна тенденція, притаманна для кожної країни. “Попри це відпочинок в Україні матиме попит. Бо хтось боїться виїжджати за кордон, а хтось просто не має коштів на достойний відпочинок, а перезавантажитися хочеться”, — пояснює вона.

І додає, що минулого року чимало людей відпочивали в Україні саме через нестабільну ситуацію з коронавірусом, бо можна було у будь-який момент повернутися додому. “Немає проблем з мовою, і у своїй країні вирішується набагато більше питань, аніж за кордоном. Тому прихильників такої думки цього року все ще вистачатиме”, — впевнена пані Глива.

Про український сервіс

У 2021 році серед основних проблем туристичної галузі залишається й питання безпеки. На думку Держагенства розвитку туризму українці не надто відповідально ставляться до питання безпеки здоров’я. Так, за результатами опитування Соціальної групи “Рейтинг”, у листопаді 2020 року 31% українців переймалися тим, що захворіють на COVID-19, однак наразі ця цифра зменшилась до 12%.

“Водночас, на противагу звичайним громадянам, туристичний бізнес з усією відповідальністю поставився до дотримання санітарних норм, — запевняє Мар’яна Олеськів. — За дослідженням Асоціації Готелів і Курортів України, 100% готелів імплементували жорсткіші гігієнічні заходи на вимогу уряду для зменшення фізичного контакту між людьми”.

Як зазначає Ольга Вінгловська, більшість готелів мають у вільному доступі антисептики та маски. Що стосується тестів на коронавірус — то це й досі рідкісне явище та не є 100% гарантією безпеки. “Набагато важливішим буде впровадження експрес-тестування під час заселення у готель, та, звичайно, свідомий підхід самих туристів, які повинні залишатися вдома за будь-яких ознаках захворювання”, — наголошує вона.

За спостереженнями Дмитра Томчука, усі вимоги чинного законодавства щодо безпеки виконуються в обов’язковому порядку. “Там, де я був з родиною (заклади достатньо високого рівня) не вимагали тестів, але у багатьох місцях вимірювали температуру, майже повсюди було усе необхідне для боротьби з вірусом — антисептики, маски, спеціальні приміщення, розмітка. В одному пансіонаті я навіть бачив спеціальну праску для пропарювання масок. Все залежить від господаря закладу”, — пояснює пан Томчук.

Він упевнений, галузь здебільшого робить величезні зусилля, аби стати гнучкою та підлаштуватися під сьогодення. У більшості випадків гравці ринку намагаються йти на зустріч клієнтам у будь-яких ситуаціях, компенсуючи втрати, повертаючи кошти за відпочинок у випадку форс-мажорів і так далі.

“Взагалі рівень діалогу з туристом в українських турфірмах значно виріс, — зазначає бізнесмен. — Але наголошую, що можу говорити тільки про верхній сегмент, який завжди був лояльнішим до своїх клієнтів”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram