Бiзнес
26 Березня 2021
3 374

Walmart: Бережи гроші, живи краще

Секрети успіху однієї з найбільших у світі мереж супермаркетів

Понад 200 мільйонів американців звикли їздити в Walmart за покупками. Коли Walmart відкриває в місті свій супермаркет, ціни в інших супермаркетах падають на 17-40%, а в аптеках на 6%. Загальний обсяг знижок на товари в супермаркетах мережі дозволяє американцям економити по $200 млрд на рік.

Компанія є публічною з ринковою капіталізацією у $372,9 млрд, акції торгуються на біржі по $132,4 за штуку. Дохід у 2021 році вже становить $559,2 млрд.

Також мережа Walmart є найбільшим роботодавцем в США. Тут знайшли робочі місця близько двох мільйонів американців.

Засновник компанії Сем Уолтон народився у 1918 році в провінційному містечку Кінгфішер штату Оклахома у сім’ї фермера. Майбутній мільярдер з юних років допомагав по господарству. Вже у шість років хлопчик займався дорослою роботою — доїв корів та розвозив молоко клієнтам. У початковій школі Сем став підробляти газетярем, а в старших класах розводив кроликів та голубів на продаж. Робота не заважала Сему добре вчитися та займатися позакласною діяльністю. Він вступив до лав бойскаутів і в 13 років став наймолодшим Орлом в історії скаутського руху штату Міссурі. Це звання він отримав за реальну заслугу — порятунок хлопчика, який мало не потонув у водах Солт-Рівер.

Закінчивши школу з чудовими результатами, юнак вступив до університету штату Міссурі. Такого здібного та активного хлопця не можна було не помітити, і ще до закінчення навчання у Сема з’явилася пропозиція роботи в компанії J.C.Penny. Трохи попрацювавши на посаді менеджера-стажиста, юнак звільнився — йому не подобалася зарплата та не дружній колектив. Він перейшов в компанію Claremore, де його зарплата не дуже змінилася, але у нього склалися чудові стосунки з колегами, а головне — там він зустрів свою майбутню дружину Хелен.

У 1942 році Сема призвали в армію. Але для участі у військових діях він був непридатний через ваду серця. Його розподілили в інтендантуру. Тут він переконався, що постачання та збут — ось чим би йому хотілося займатися в житті.

У 1943 році Сем одружився з Хелен. А після закінчення війни він відкриває власний бізнес. Заможний тесть вирішив допомогти зятю та позичив йому $20 тис. стартового капіталу. Сім’я Сема переїхала в містечко Ньюпорт (штат Арканзас), де вони відкрили невеликий магазин по франшизі “Бен Франклін”. Це мережа універмагів, яка займалася продажем дешевих галантерейних товарів.

Під його управлінням магазинчик почав приносити прибуток. При колишньому власнику оборот був $72 тис. на рік, а Сему вдалося заробити $105 тис. вже в перший рік роботи. На другий рік ця сума збільшилася до $140 тис., а на третій – $175 тис. Власник франшизи подумав, що даремно віддав прибуткове місце “людині з вулиці”. Він звільнив Сема та віддав бізнес власному сину. Але справа виявилася не в прибутковому місці, а в голові колишнього керівника — відразу після звільнення Сема справи магазину “Бен Франклін” пішли на спад.
Після звільнення сім’я переїхала в інше провінційне місто Бентонвілль (Арканзас), де Сем відкрив власний магазин “Walton Five & Ten Cents”. З назви зрозуміло, за якою ціною продавалися там товари. Зараз в цьому магазині знаходиться музей Walmart.

Старт був не вдалим. Майже ніхто з мешканців не прийшов на відкриття, а в ті часи такі речі були подією. Покупців не було — консервативні городяни воліли ходити до великого універмагу містера Стерлінга. А тут ще проливний дощ, який йшов не перестаючи кілька днів і бив по даху з такою люттю, що він проламався під напором води та більшість товару було знищено.

Однак, справа швидко пішла в гору завдяки новаторським технологіям продажів, яких до підприємця ніхто не застосовував. Якщо йому вдавалося придбати у постачальника товар дешевше, він знижував також і роздрібну ціну. У святкові та вихідні дні він подовжив часи роботи крамниці. Біля входу було встановлено лоток з морозивом, і вся дітвора в окрузі стала його вірним союзником в залученні в магазин покупців — своїх батьків. Додайте до цього особисту чарівність Сема, який умів розговорити будь-якого відвідувача, був привітний, особисто зустрічав та приділяв увагу кожному покупцеві. Пізніше Сем Уолтон так сформулював свій принцип клієнтоорієнтованості: “Ваш єдиний начальник — це ваш покупець. Ця людина здатна розорити цілу компанію, або понизити її директора до охоронця, просто почавши регулярно купувати товари в іншому магазині”.

Цікаво, що Сем, здібний та активний підприємець, ніколи не прагнув переїхати в Нью-Йорк або якийсь інший мегаполіс. Вони з дружиною комфортніше почувалися у невеличких містах з населенням до 10 тис.

Перший Walmart Уолтон відкрив у 1962 році, на той момент йому було 44 роки. Бізнесмен навмисне скоротив назву для мережі своїх магазинів. У слові “Walmart” менше букв, а отже, вивіска коштує дешевше! Уолтон завжди дбав про економію. Всупереч американським традиціям, які диктують відкривати великі магазини в центрі, нові Walmart завжди відкривалися в спальних районах — там дешевше оренда землі. Про свій потяг до економії Сем Уолтон одного разу пожартував, що з 18 куплених ним літаків жоден не був новим.
Через 5 років після відкриття першого магазину Walmart, у Сема Уолтона вже було 24 магазини. Річний дохід становив $12 млн.

Засновник Walmart помер у 1992 році. Після його смерті управління бізнесом перейшло до його дружини та дітей. На момент смерті статок Сема оцінювався у $58,6 млрд.

За версією видання Forbes протягом декількох років Уолтон був найбагатшою людиною Америки. Білл Гейтс отримав пальму першості тільки після смерті засновника імперії супермаркетів.

Зараз гігант як і раніше залишається найбільшою роздрібною мережею світу, в складі якої понад 10 тисяч магазинів по всій планеті. Позиції компанії в США здаються непохитними.

Звичайно, у Walmart є недоліки: проблеми з експансією, боротьба з Amazon, часта критика з боку суспільства. Однак всі вони вирішуються, з огляду на рівень капіталізації та впливу мережі. На думку багатьох аналітиків, компанію Walmart може знищити тільки вона сама через свої гігантські розміри та непорушні стандарти роботи на все більш мінливому ринку, де кожен день необхідно бути готовим до швидких перетворень.

Walmart часто піддається критиці за жорсткість з постачальниками, з яких компанія вичавлює немислимо низькі ціни. Подейкують, що там, де з’являється Walmart, залишається лише випалена земля. Малий бізнес в цих містах неминуче закривається — як змагатися з гігантом, у якого роздрібні ціни іноді нижче, ніж закупівельні для дрібних сімейних магазинчиків.
У третьому кварталі 2020 року продажі зросли на 3,2%. Для найбільшої у світі торгової мережі це був 21-й квартал підвищення продажів поспіль. З такими темпами та стабільністю не може конкурувати жодна роздрібна мережа Америки. Онлайн-продажі в США збільшилися на 41% за квартал. Це більший приріст ніж компанія прогнозувала за весь рік. Walmart розширив онлайн-магазин продуктів та запустив програму безлімітної доставки Walmart Delivery Unlimited у 1400 магазинах.

Ряд переваг, які Walmart отримав першим:

• Величезний асортимент товарів в магазинах. Типовий Walmart — це сотня тисяч найменувань на 5 тис. кв.м;

• На більшості сільських територій Walmart утримує монополію. Нерідко це єдиний магазин на сотню кілометрів. А фермери готові їхати зайву годину, щоб закупитися з хорошою знижкою;

• Створення дочірніх брендів, таких як Sam’s Choice, які практично не рекламуються і продаються тільки в Walmart, набагато дешевше, ніж аналоги;

• Робота безпосередньо з виробниками. Walmart докладає багато зусиль до розвитку логістики та мережі розподільчих центрів, а також бере участь у створенні продукту, його дизайну та маркетингу;

• Жорсткий стиль переговорів. Їм вдається домовлятися з виробниками про рекордно низькі ціни закупівлі;

• Технологічні тренди. Супермаркети оснащені нейромережею, яка дозволяє прогнозують, які товари будуть мати попит, в які дати, в яких містах.

10 правил ведення бізнесу від Сема Уолтона, які стали Біблією для комерсантів з усього світу:

1. Будьте віддані бізнесу.

2. Діліться прибутком з партнерами.

3. Мотивуйте партнерів.

4. Обговорюйте з партнерами проблеми.

5. Цінуйте те, що роблять партнери.

6. Святкуйте успіх.

7. Вислуховуйте кожного партнера.

8. Передбачайте очікування клієнтів.

9. Контролюйте витрати.

10. Пливіть над течією.

Кращі цитати Сема Уолтона:

• Завжди починайте першим говорити з людиною. Якби я чекав, я б ніколи не сформував мережу своїх ділових контактів.

• У будь-якому магазині продавці будуть ставитися до покупців так само як керівництво магазину відноситься до продавців.

•Високо цінуєте все, що роблять ваші співробітники. Ніщо не замінить кількох щирих слів похвали, сказаних вчасно. Вони обійдуться вам задарма, а принесуть цілий статок.

• Слідкуйте за своїми витратами більше, ніж за своїми конкурентами.

• Діліться своїми прибутками із співробітниками та поводьтеся з ними, як з партнерами. У відповідь вони стануть ставитися до вас так само, і разом ви досягнете таких висот, про які навіть і не мріяли.

• Діліться будь-якою доступною вам інформацією зі своїми співробітниками. Чим більше вони знають, тим більше розуміють. Чим більше вони розуміють, тим більше будуть зацікавлені в успіху справи.

• Секрет успішної роздрібної торгівлі полягає в тому, щоб дати вашим покупцям те, що вони хочуть.

• Відзначайте свої успіхи. Вмійте посміятися над своїми помилками. Не приймайте себе занадто серйозно.

• День за днем шукайте нові методи стимулювання своїх співробітників та підтримки змагального духу в колективі.

• Пливіть проти течії. Знайдіть свій власний шлях. Чи не керуйтеся побитими істинами.

Джерело: uspehvgolove, vc, dengodel, usmga, citaty, відкриті дані

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram