Драйв
17 Червня 2020
2 648

Взути і забутися: Виняткові кросівки за унікальну ціну

Investory News підготували добірку найдорожчих кросівок, які можна навіть побачити в кіно або на ногах спортсменів 

Багато людей купують кросівки не тільки для того, щоб носити їх у повсякденному житті, але і як колекційні предмети.

Найбільш цінними вважаються ті моделі, які були випущені обмеженим тиражем або створені в колаборації з відомими брендами.

Ось чому цей ринок став досить прибутковою справою, хоч і не зовсім надійною. Адже продавці можуть позбутися доходу, якщо, наприклад, компанія вирішить перевипустити якусь рідкісну модель.

Але водночас є категорія взуття, яка не залежить від зовнішніх чинників — та, що має відношення до знакових спортивних моментів або самих атлетів.


Nike ParaNorman Foamposite, $4000

Лімітована версія відомої моделі, яка вперше з’явилася на людях у 1997 р., як спеціальні кросівки, виготовлені для баскетболіста НБА Penny Hardaway.

Обіграти тему з паранормальними явищами у виробників точно вийшло: в темряві фосфорна підошва світиться різними кольорами, і ParaNorman виглядає як щось фантастичне та прямо з фільму жахів.


Rick Owens Geobasket Iguana, $4000

Вже давно бренди розкішних будинків мод займаються виготовленням своїх ліній спортивного одягу. Тож, і американський модельєр Рік Оуенс не став стояти осторонь.

Його кросівки зроблені із застосуванням шкіри ігуани, що виглядає просто приголомшливо. Прихильницями творчості цього прославленого дизайнера є Ріанна, Мадонна та інші знаменитості, які не проти поносити подібне взуття та яким вона по кишені, адже ціна на цей взуттєвий шедевр становить приблизно $4 тис.


Vlone X Nike Air Force 1 Hihg, $8000

Ця модель також є результатом співпраці, але між молодіжною фірмою Vlone та відомим брендом спортивного одягу Nike.

Компанію Vlone створив учасник музичного колективу ASAP Mob — ASAP Bari. Дана компанія представляє цілий спосіб життя людини, який незрозумілий суспільству. А якщо в назві компанії перевернути першу букву, можна отримати слово Alone, що в перекладі означає “одинокий”.

Через скандал навколо головної персони компанії Vlone, співпрацю між корпораціями було припинено. На сьогодні кросівки Vlone Х Nike Air Force 1 High знайти дуже складно, й ті, хто займається колекціонуванням взуття менше, ніж $8 тис. з покупця за них не візьме.


UNDFTD x Nike Air Jordan 4 Retro, $18 500

І знову колаборація Nike. Цього разу у 2005 р. компанія об’єдналася з лос-анджелеським снікер-магазином UNDFTD для роботи над Air Jordan 4. Було випущено невеликим тиражем тільки 72 пари.

Взуття можна було отримати під час розіграшу в магазині або на онлайн-аукціоні. Решта пар були для “Friends & Family”. Кросівки, натхненні легкою курткою MA-1 Flight, втілили в собі військову естетику. Поверхня була покрита оливковим нубуком з чорними та помаранчевими акцентами. У комплект увійшов патч на липучці для язичка, також повторює дизайн річного бомбера.

Як тільки Stadium Goods почав свою роботу, ця пара була найдорожчою серед представленого асортименту. UNDFTD x Nike Air Jordan 4 коштували $24 500, але зрештою, були продані всього за $18 500. Однак, вже сьогодні можна придбати пару за $28 000.


Nike Air Jordan 5 Retro Michigan Fab Five, $20 000

Nike та Університет Мічиган створили силует на честь культової баскетбольної команди “Fab Five” початку 90-х років.

Пара віддає данину спадщини однієї з найвідоміших команд за допомогою таких деталей, як патчі “Hail To” (“Вітаємо”) і “The Victors” (“Переможців”), вишиті на внутрішній стороні кожного язичка.

Також на п’яті є знак “Fab Five” у вигляді жесту схрещених пальців, а логотип коледжу буква “М” замінює Jumpman.

Кросівки були подаровані друзям і родичам бренду. Однак кілька пар все ж потрапило на ринок перепродажів.


Under Armour 6 “Moon Landing” Стефена Каррі, $58 100

На фото: Стефен Каррі у тих самих кросівках

Одна з двох випущених пар кросівок зірки НБА Стефена Каррі була продана на eBay за $58,1 тис. Виручені кошти направили до фонду Стефена та Аеші Каррі, який займається освітніми ініціативами.

Триразовий чемпіон НБА з’явився в кросівках “Moon Landing” на грі проти Houston Rockets. За кілька тижнів до цього Каррі висловив свої сумніви у висадці американців на Місяці, вважаючи, що кадри могли бути змонтовані. Пізніше зірка зізналася, що це був всього лише жарт, а NASA своєю чергою запросила його у свою місячну лабораторію.

Модель має сірий місячний візерунок на верхній частині, а на язичках зображені зірки та смуги американського прапора. Носок прикрашений принтом у вигляді логотипу NASA.


Nike MAG 1989 року (з фільму “Назад у майбутнє 2”), $92 100

Як тільки головний герой Марті Макфлай надів Nike MAG на ноги, кросівки знайшли своїх фаворитів. Відразу ж після виходу сіквелу в 1989 році, люди почали просити, щоб взуття виставили на продаж. Зрештою, так воно і сталося, але тільки через десятиліття.

Оригінальна пара Nike MAG, яка з’явилася на екрані, не була створена з такою ж турботою, як більшість кросівок Nike. Їх зробили лише для кількох сцен фільму, до того ж їм не потрібно було “виживати” після зйомок.

Тканина взуття в основному збереглася. Але гумові вставки на п’яті придбали помаранчевий колір, почали кришитися та гнити. Всупереч цьому пара була продана за $92,1 тис., оскільки є одним із небагатьох збережених реквізитів кінострічки.


Nike MAG 2016, $104 000

На фото: Майкл Джей Фокс

Згодом така модель кросівок в стилі сай-фай знайшла нове життя та нову ціну.

Підсвічування та функція автоматичної шнурівки ранньої версії моделі були частиною кінематографічних трюків, і тільки лише через 30 років з винаходом новітніх технологій задумку вдалося втілити в життя.

У жовтні 2016 року Nike випустив 89 пар (на честь року виходу фільму) повнофункціональних Air MAG, розігравши їх у благодійному раффлі. Квитки коштували $10, а всі доходи ($6,75 млн) пішли в фонд Майкла Джей Фокса, який виконав головну роль Марті МакФлая, для дослідження хвороби Паркінсона.

Широка популярність, обмежений тираж і технологічна значимість перетворили силует в один із найбільш затребуваних. Всього через два місяці після релізу пара була продана через аукціонний будинок в Гонконзі за $104 тис.


Air Jordan 12 Retro “Flu-Game”,  $104 765

На фото: Майкл Джордан під час згаданої гри

Фінальну гру НБА 1997 року Майкл Джордан провів, будучи хворим, після чого її й стали називати “flu-game” (ГРВІ-гра). Наперекір своєму стомленому стану він набрав 38 очок і приніс тим самим команді Chicago Bulls перемогу.

Але є й інша версія подій: деякі шанувальники Джордана вважають, що він був зовсім не хворий, а просто за день до матчу відпочивав у казино та прийшов на гру в похмільному стані.

У 2013 році пара кросівок, в яких був спортсмен під час цього “спортивного подвигу”, була продана через онлайн-аукціон за $104,765 тис. разом з надітими на грі носками.


Converse Fastbreak з підписом Майкла Джордана, $190 373

Однак, до того, як з’явився однойменний бренд Майкла Джордана, під час ігор за Університет Північної Кароліни баскетболіст регулярно носив Converse Fastbreak.

Пару, продану за $190,373 тис., він надів під час Олімпійських ігор 1984 року в матчі за золото проти Іспанії. Кросівки з ортопедичними вставками були продані у 2017 році через приватний аукціон та постачалися в комплекті з автографом зірки.


Nike Waffle Racing Flat “Moon Shoe” 1972, $437 500

І все ж найдорожчими в нашому списку стали кросівки від Nike, які були продані на аукціоні Sotheby’s x Stadium Goods за $437,5 тис. Хоча, спочатку очікувалося, що пару продадуть за $160 тис.

Повідомлялося, що силует, також відомий як Moon Shoe, є єдиною неношеною парою з 12 випущених.

Новим власником кросівок став канадський колекціонер Майлс Надал, який планує виставити їх у своєму приватному музеї разом із колекцією автомобілів.

Спочатку Nike Moon Shoe хотіли продати на публічних торгах разом з 99 іншими рідкісними кросівками. Але канадець захотів купити всю колекцію ще до торгів. У підсумку йому продали 99 зі 100 пар за $850 тис., а Moon Shoe виставили на торги окремо.

Фото: Ted Shaffrey

Найдорожчі кросівки Nike Waffle Racing Flat “Moon Shoe” являють собою один із найзначніших експонатів багатої історії Nike.

У 1972 році співзасновник спортивного бренду і тренер з легкої атлетики Білл Бауерман розробив взуття для бігунів на Олімпійських випробуваннях США. Історія свідчить, що Бауерман зробив вафельну підошву за допомогою вафельниці своєї дружини, заливши гуму в спеціальну форму.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram