Новини
16 Серпня 2021
654

ВВП України у другому кварталі зріс на 5,4% проти минулого року

Стосовно попереднього кварталу українська економіка скоротилася на 0,8%

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі 2021 року зріс на 5,4%, якщо порівняти з другим кварталом 2020 року, при падінні на 2,2% в першому кварталі цьогоріч, свідчать дані Державної служби статистики.

За її даними, порівнянно з першим кварталом (з урахуванням сезонного фактора) ВВП скоротився на 0,8%.

Згідно з даними Держстату, валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2021 року скоротився на 2,2% в річному вираженні.

ВВП — це макроекономічний показник, що показує ринкову вартість усіх кінцевих товарів і послуг (тобто призначених для безпосереднього вживання, використання або застосування), вироблених за рік у всіх галузях економіки на території держави для споживання, експорту та накопичення, незалежно від національної приналежності використаних факторів виробництва.

За розрахунками Мінекономіки, обсяг ВВП у першому півріччі 2021 року зріс на 1,7% проти першої половини минулого року.

Основними чинниками зростання ВВП в другому кварталі, зазначають у відомстві, стали поступове відновлення та оптимістичні бізнес-настрої через пом’якшення карантинних обмежень. Також — високий споживчий попит населення, зокрема стимульований зростанням мінімальної заробітної плати.

Ще одним чинником, пояснюють у відомстві, стала сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках, що сприяло вищим обсягам експорту товарів і послуг. Наприклад, у другому кварталі поточного року у річному вимірі індекс цін на базові метали зріс на 68,3 %, світові ціни на залізну руду — у 2,1 раза, на добрива — на 64,8%, на пшеницю — на 30,9 %.

Нагадаємо, в липні інфляція зросла до 10,2%. Серед споживчих товарів і послуг найбільше подорожчали: природний газ, цукор і соняшникова олія.

Як відомо, Національний банк України (НБУ) в липні погіршив прогноз інфляції на 2021 рік з 8% (у квітневому прогнозі) до 9,6%. За його оцінками, за підсумками третього кварталу інфляція досягне піку в цьому році на рівні 11,2%, після чого почнеться її зниження.

Оптові ціни виробників промислової продукції в травні 2021 року порівнюючи з травнем минулого року зросли на 33,1%. Ціни в межах України зросли на 25,4%, за межі України — на 65,9%. Найбільше зросли ціни у виробництві цукру.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram