Новини
30 Квітня 2020
699

ВВП 19 країн єврозони скоротився на 3,8%

Це найбільш різке квартальне зниження з початку збору даних у 1995 році

Економіка єврозони в першому кварталі скоротилася рекордними темпами, оскільки заходи з боротьби з коронавірусом різко знизили економічну активність у березні. ВВП 19 країн валютного блоку в січні-березні скоротився на 3,8% у порівнянні з попереднім кварталом, свідчать дані Статистичного управління Євросоюзу (Eurostat). Це найбільш різке квартальне зниження з початку збору даних в 1995 р.

Опитані Reuters аналітики прогнозували спад на 3,5%. У жовтні-грудні 2019 р. було зафіксовано зростання на 0,1% у квартальному вираженні. У річному вираженні ВВП єврозони скоротився на 3,3% після зростання на 1% в четвертому кварталі 2019 р.

Економіка країн Євросоюзу в першому кварталі скоротилася на 3,5% в порівнянні з попереднім кварталом і на 2,7% в річному вираженні. У жовтні-грудні зростання становило 0,2% і 1,3% відповідно.

Економіка Франції, друга за величиною в єврозоні, в першому кварталі скоротилася на 5,8% в порівнянні з попередніми трьома місяцями, показали раніше в четвер попередні дані національного статистичного інституту Insee. Це дуже стрімкий спад за всю історію спостережень.

Зниження ВВП було зафіксовано другий квартал поспіль, що відповідає визначенню технічної рецесії. У жовтні-грудні економіка Франції скоротилася на 0,1%.

Економіка Іспанії, четверта за величиною в єврозоні, в першому кварталі скоротилася на 5,2% в порівнянні з попереднім кварталом, що також виявилося найбільш різким спадом з початку спостережень в 1995 р. У четвертому кварталі 2019 р. ВВП Іспанії виріс на 0,4%.

Окремі дані Eurostat показали, що безробіття в єврозоні в березні підвищилося до 7,4% з 7,3% місяцем раніше.

Нагадаємо, ВВП США у першому кварталі 2020 р. скоротився на 4,8%, у порівнянні з тим же періодом минулого року. Це перше квартальне падіння найбільшої економіки світу з 2014 р.

Через пандемію коронавірусної інфекції Міжнародне рейтингове агентство Fitch вдвічі погіршило прогноз спаду світового ВВП. Очікується, що у 2020 р. ВВП єврозони скоротиться на 7%, ВВП США на 5,6%, а ВВП Великої Британії — на 6,3%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram