Новини
16 Вересня 2020
871

Всупереч пандемії шведські компанії отримали зайві гроші

Згідно з прогнозами, наступного року економіка країни виросте на 4,1%

У шведських компаній з’явилися зайві гроші всупереч пандемії коронавірусу, тому вони вирішили відновити виплату дивідендів. Бізнес зіткнувся з м’якшою рецесією, ніж побоювалися економісти, пише Bloomberg.

Промислова компанія Husqvarna AB повідомила, що відновить виплату дивідендів через сприятливу ​​ринкову кон’юнктуру. Лісопромислова компанія Holmen AB і фірми з нерухомості Kungsleden AB і Wallenstam AB оголосили про аналогічні плани.

В останні місяці економічні перспективи Швеції поліпшуються. У серпні уряд прогнозував скорочення ВВП за підсумками року на 4,6% (в травні очікувалося падіння на 7%). У наступному році, згідно з прогнозами, економіка виросте на 4,1%.

За даними Bloomberg, понад дві третини компаній, включених в індекс OMX Stockholm 30 (ключовий фондовий індекс Швеції), отримали кращий прибуток за минулий квартал, ніж очікувалося.

Рішення влади не вводити жорсткий карантин і піти по шляху побудови колективного імунітету викликало великі дискусії як у самій Швеції, так і за кордоном. Однак багато експертів були впевнені, що Швеція виявиться серед європейських країн, у яких падіння ВВП за квартал буде найменш значним.

Раніше Європейський центральний банк (ЄЦБ) рекомендував банкам єврозони не платити дивіденди до січня 2021 р. через кризу, викликану пандемією коронавірусу. ЄЦБ вимагав від усіх “крайньої помірності” щодо виплат винагород акціонерам. Європейський банківський сектор знизився приблизно на 33% з початку року.

Як писали раніше Investory News, відмова Швеції від карантину під час пандемії коронавірусу обіцяє країні нову вигоду: він дозволив не тільки сповільнити падіння ВВП, а й надав королівству можливість повністю перезапустити економіку.

Нагадаємо, шведська виноробня Oddbird, яка виробляє безалкогольне вино, відкрила ресторан у заповіднику під Стокгольмом. Шість столиків ресторану розставлені в лісі, полі й у води.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram