Новини
12 Серпня 2019
868

Встиг за вихідні: Китай запустив першу багаторазову ракету й обіцяє швидкий старт власної криптовалюти

Народний банк Китаю готовий до співпраці з комерційними структурами

Народний банк Китаю оголосив, що завершив п’ятирічну роботу над офіційною криптовалютою країни. За словами співробітників банку, її запустять найближчим часом. “Все готово – її архітектура та прототип”, – заявив Му Чанчунь, заступник глави платіжного підрозділу банку, повідомляє Engadget.

“Можна сказати, що цифрова валюта Народного банку Китаю вже готова до запуску”, – сказав Чанчунь. Крім того він зазначив, що криптовалюта використовуватиме дворівневу операційну структуру. “На верхньому рівні знаходитиметься Народний банк Китаю, нижче – комерційні банки. Система подвійного постачання задовольняє умовам нашої країни. Вона може використовувати наші ресурси для підвищення ентузіазму комерційних банків і поступового введення в обіг цифрової валюти”, – додав він.

До того ж, банк не виключає можливої співпраці з комерційними структурами, які готові працювати з регулятором для запуску цифрової валюти.

Попри це голова національної платіжної системи Китаю Шаофу Дзюн зазначив, що є кілька проблем, які потрібно вирішити перед запуском криптовалюти. “Серед них – великі інтервали затримки, низька ефективність традиційних фінансових систем і принципи регулювання в інших державах можуть уповільнити введення цифрової валюти в обіг”, – розповів він.

Крім того в суботу, 10 серпня, китайська приватна ракетна компанія LinkSpace запустила ракету багаторазового використання з північно-західної провінції Цинхай. “Це найбільша і сучасна ракета багаторазового використання в Китаї, її можна запускати близько ста разів”, – пише видання Globaltimes.

Як зазначається, ракета RLV-T5 довжиною 8,1 метра піднялася на задану висоту 300 метрів, а потім приземлилася з точністю в 7 сантиметрів. “Політ тривав 50 секунд”, – йдеться у повідомленні . “Це нова віха в китайських дослідженнях ракет багаторазового використання”, – зазначив віце-президент LinkSpace Ван Мей.

У релізі зазначається, що нова ракета може використовуватися багаторазово, крім того, випробування коштують небагато. В ході пуску дослідники протестували декілька ключових технологій багаторазового використання ракет, в тому числі запалювання та спуск, а також паралельне підключення декількох двигунів.

Того ж дня компанія оголосила про проект нової ракети багаторазового використання – RLV-Т6. “Майбутню 14-метрову ракету-носія можна буде запускати понад 100 разів на рік”, – йдеться у повідомленні.

LinkSpace – перш приватна компанія в Китаї, яка досліджує космос і розробляє продукти аерокосмічних систем. З 2014 року уряд Китаю заохочує участь приватних підприємств в космічній діяльності. Наразі в країні налічується понад 60 приватних “космічних” компаній.

А тим часом торговельну суперечку між Китаєм та США продовжено. Так, на початку серпня Дональд Трамп оголосив про рішення ввести з 1 вересня додаткові мита на китайські товари. Причина – провалені переговори між американською та китайською сторонами.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram