Новини
6 Серпня 2019
1 085

Все до Азії: Україна експортувала майже половину виробленої агропродукції

Основними ринками збуту залишаються чотири регіони світу

Частка експорту агропродовольчої продукції України за результатами шести місяців 2019 р. становить майже 42%, повідомляє прес-служба Національної аграрної академії наук України (НААН).

Основними ринками збуту української агропродукції залишаються чотири регіони – країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У першому півріччі 2019 р. їх сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції.

Як стверджують експерти, збільшення обсягів закордонних поставок сталося на фоні незначного зменшення експорту до країн СНД.

“Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни, які за перше півріччя 2019 р. закупили українського продовольства майже на $4,3 млрд, майже на 15% перевищивши минулорічний показник. Частка Азії за цей період склала 41,9% від загального експорту аграрної продукції”, – зазначають в НААН.

Традиційно близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції, а саме 33%, припадає на країни Європейського Союзу. За січень-червень 2019 р. вони закупили українського продовольства на $3,4 млрд (+28,7%), тоді як торік вартість поставок до цього регіону склала лише $2,6 млрд.

Майже на 25% проти відповідного періоду минулого року збільшилися обсяги експорту до країн Африки й склали близько $1,6 млрд. Частка цього регіону склала 15,4% від загального експорту аграрної продукції з України.

Після незначного пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яке намітилося у 2017 р. і зберігалося в минулому році, спостерігається незначний спад. За словами члена-кореспондента НААН Миколи Пугачова, країни цього регіону за січень-червень 2019 р. імпортували українського продовольства на $0,7 млрд, що склало 7% від загального експорту аграрної продукції.

Найбільша країна-імпортер української агропродукції – Китай. Цього року країна закупила українського продовольства на $923 млн.

На другому місці – Єгипет з $837 млн.

Індія, яка традиційно займає провідні місця у топ-10, імпортувала з України сільгосппродукції на $814 млн і, за результатами шести місяців цього року, перемістилася на третє місце.

Також, значну виручку українські експортери отримали з Туреччини ($787 млн), Нідерландів ($732 млн), Іспанії ($572 млн), Італії ($380 млн), Польщі ($353 млн), Білорусі ($320) та Німеччини ($291 млн).

Ці 10 країн забезпечили Україні понад 58% доходів від зарубіжних поставок продукції агропромислового комплексу у першому півріччі 2019 р.

Визначальними товарами для українського експорту залишились зернові, олія та олійні культури, залишки й відходи, а також м’ясні продукти. Сумарно вони забезпечили понад 84% виручки від продажу вітчизняного аграрного продовольства на ринки країн світу. Крім того, у першому півріччі 2019 р. відбулось збільшення експорту цих груп продуктів у натуральному виразі відносно минулого року.

Нагадаємо,за перше півріччя 2019 р. Україна експортувала плодово-ягідної продукції на $116 млн, що на 16% більше минулорічного показника за відповідний період.

Також, віднедавна Україну включено до переліку країн, із яких дозволений експорт до Японії сирого молока та молочних продуктів, враховуючи масло та сир.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram