Новини
29 Травня 2019
803

Все для мистецтва: Ноутбук з найнебезпечнішими вірусами продали за $1,3 млн

На пристрої встановлено шість шкідливих програм, серед яких – SoBig, WannaCry і DarkTequila

Фото: geralt/Pixabay

Заражений шістьма найнебезпечнішими комп’ютерними вірусами в світі ноутбук продали в ході аукціону як арт-об’єкт за $1,3 млн. Робота гаджета транслюється на сайті проекту інтернет-художника Гуо о Донга “Сталість хаосу” (Persistence of Chaos). У списку вірусів: ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila, BlackEnergy.

Збиток від дії шкідливих програм по всьому світу оцінюється в $95 млрд. Наприклад, вірус-вимагач WannaCry поширився в травні 2017 р. на комп’ютери пересічних користувачів і сервери компаній у 150 країнах. Друга масова атака WannaCry на комп’ютери з операційною системою Windows пройшла 12 травня 2018 р. Найбільше їй піддалися користувачі з Росії, України, Індії і Тайваню. Заразивши комп’ютер, шкідлива вірус вимагав “викуп” в біткоінах на суму, еквівалентну приблизно $300. Експерти назвали цю атаку наймасовішою в історії. За підрахунками експертів, збитки становлять понад $1 млрд.

На даний час торги закриті. Комп’ютер відправлять покупцеві з Нью-Йорка.

У поясненні до лоту зазначено, що власник отримає пристрій Samsung NC10-14GB з екраном 10,2 дюйма 2008 р. випуску. Працює гаджет на системі Windows XP SP3, маючи шість шкідливих програм. До ноутбуку додається шнур живлення і скрипт перезапуску.

Ще у лютому американська компанія Microsoft зафіксувала хакерські атаки на співробітників аналітичних центрів, пов’язаних з політикою ЄС, зокрема на Німецьке товариство зовнішньої політики, Інститут Аспена та Німецький фонд Маршалла США. Хакери спробували зламати 104 акаунти співробітників представництва цих організацій  Бельгії, Німеччини, Польщі, Румунії, Сербії та Франції.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram