Новини
11 Жовтня 2019
1 190

(Оновлено) ВРУ: Зареєстровано оновлений законопроект щодо ринку землі

Зміни торкнулися питання можливої покупки землі нерезидентами

Група депутатів з фракції “Слуга народу” зареєструвала у Верховній Раді оновлений законопроект “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” №2178-10, свідчать дані на сайті ВРУ.

Текст документу не був опублікований. Однак, як повідомив агенції “Інтерфакс-Україна” один із авторів, в ньому були враховані зауваження, висловлені напередодні на зустрічі президента Володимира Зеленського з представниками аграрної галузі.

“Зміни торкнулися, зокрема, питання можливої ​​покупки землі нерезидентами, проте деталі будуть на зустрічі в Раді в п’ятницю (11 жовтня – Ред.)”, — розповів він.

Учасники зустрічі з президентом висловилися за поетапне введення ринку землі, коли на першому етапі право придбати землю надаватиметься виключно українцям, а іноземці отримають таку можливість тільки на останньому етапі реформи.

У первісному законопроекті нерезиденти (за винятком країни-агресора) могли купувати українську землю на рівних з резидентами тільки при єдиній умові — створивши компанію-резидента.

Згодом, на сайті Верховної Ради з’явилась пояснювальна записка до оновленого законопроекту.

Тож, згідно з пояснювальною запискою, визначається суб’єктний склад осіб, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення: громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни та особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року.

Також, встановлюється правило, за яким до 1 січня 2024 р. не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Автори законопроекту пропонують обмежити сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи, і пов’язаних з нею осіб. Обмеження не допускають набуття у власність понад 8% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України.

Як писали раніше Investory News, наприкінці вересня на сайті Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства було опубліковано законопроект щодо обігу сільськогосподарських земель. Згідно з пояснювальною запискою до нього, іноземці зможуть отримати землю лише у спадок.

Нагадаємо, під час зустрічі Володимира Зеленського з представниками аграрної спільноти президент пообіцяв, що купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни й українські компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram