Новини
27 Липня 2021
709

Вперше з 1967 року: Святий Престол опублікував розгорнутий фінансовий звіт

Ватикану належить 4051 об’єкт нерухомості в Італії і 1120 — за кордоном

Фото: Vatican Media

Святий Престол вперше опублікував розгорнутий фінансовий звіт, розкривши дані про своє нерухоме майно. 30-сторінкова доповідь з’явилася на світ після того, як Папа Римський передав бюджет Державного секретаріату у відання Управління майном Апостольського Престолу (APSA), яке надалі займається інвестиційними питаннями, нерухомістю, виплатою зарплат і іншими питаннями.

Згідно зі звітом, торік на потреби Римської курії було витрачено вдвічі менше (€20 млн), ніж у 2019 році.

Пояснюється також, що на фоні кризи, викликаною пандемією, лише 14% усіх італійських об’єктів здавалися в оренду за ринковими цінами. У більшості випадків Святий Престол йшов назустріч орендарям, скоротивши плату на 30-50%.

Проте ця обставина не завадила Святому Престолу поповнити за звітний період свою “колекцію” закордонної нерухомості, придбавши нову будівлю недалеко від Тріумфальної арки в Парижі. У відомості зазначається, що продавець через ватиканську компанію переказав частину вирученої суми на будівництво нового храму в одному з бідних районів Парижа.

Публікація документа також збіглася з початком гучного процесу у справі про незаконні багатомільйонні фінансові операції з елітною нерухомістю в Лондоні. Перед судом вперше постав впливовий ватиканський сановник Джованні Анджело Беччу.

За розрахунками APSA, Ватикану належить 4051 об’єкт нерухомості в Італії (92% будівель знаходяться в Римі та столичній області Лаціо) і 1120 — за кордоном, не враховуючи посольств у всьому світі. У списку активів, серед іншого, значиться нерухомість у фешенебельних районах Лондона, Женеви, Парижа та Лозанни.

Фото: Sky News

Тим часом Папа Римський Франциск в одному зі своїх виступів заявив, що голод є порушенням прав людини. З такою заявою понтифік виступив у зверненні, направленому учасникам підготовчої зустрічі на високому рівні з продовольчих систем, що відкрилася в понеділок, 26 липня, у штаб-квартирі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

“Ми виробляємо достатньо їжі, щоб прогодувати всіх, і при цьому багатьом не вистачає шматка хліба. І це справжня ганьба, злочин щодо порушення основоположних прав людини. Обов’язок кожного — усувати цю несправедливість через конкретні дії, проводячи відповідну політику на міжнародному і національному рівнях”, — йдеться в поширеному тексті послання.

Глава Римсько-католицької церкви зазначив, що “для забезпечення основоположних прав людини необхідно досягти мети “Нульового голоду”. “І просто виробляти продовольство недостатньо, необхідні нові менталітет і підходи в програмуванні та організації продовольчих систем”, — йдеться в посланні.

Про неприйнятність голоду і збільшення голодуючих говорив у своєму вступному слові й прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі. Він зазначив, що гуманітарні питання стоять у центрі головування Італії в Групі двадцяти.

У доповіді, оприлюдненій до відкриття зустрічі в Римі, італійська асоціація сільгоспвиробників Coldiretti вказала, що світові ціни на продовольчі продукти зросли на 33,9% проти рівня минулого року через наслідки пандемії. За твердженням її експертів, пандемія веде до зниження купівельної спроможності й збільшення “продовольчої бідності”.

Італія, яка виступає як голова “двадцятки” співорганізатором римського заходу, запропонувала проєкт створення “Продовольчої коаліції”. Ця ініціатива вже отримала підтримку низки країн і повинна отримати остаточних обрисів на саміті з продовольчих систем, який запланований на вересень у Нью-Йорку.

Як писали раніше Investory News, Ватикан витрачав пожертвування на сумнівні інвестиції. Вкладання коштів були зроблені за участі кардинала Джованні Анджело Беччу.

Нагадаємо, у світі починають розуміти, що необхідно налагодити стійкі агропродовольчі системи. FAO закликає Комісію ООН з народонаселення та розвитку (CPD) до прийняття заходів, що сприяють відповідальному споживанню і виробництву. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram