Драйв
5 Жовтня 2020
2 587

Воррен Баффет рекомендує: П’ять книжок від успішного інвестора

Вони особливі для мільярдера й ось чому

Фото: Nati Harnik

Воррен Баффет витрачає 80% свого часу на читання і багато з прочитаного рекомендує іншим. Але деякі книжки займають у бібліотеці “Оракула з Омахи” особливе місце. Їх Баффет особливо любить і радить прочитати всім без винятку.

Книжка, яку Баффет подарував Біллу Гейтсу

19 років тому Білл Гейтс запитав у Воррена Баффета, яку книжку він любить більше за інших. Той у відповідь відправив свою копію бестселера “Бізнес-пригоди. 12 класичних історій Уолл-стріт” (Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street) Джона Брукса. За визнанням Гейтса, тепер це і його улюблена книжка про бізнес.

Свій збірник історій для журналу New Yorker Брукс вперше опублікував у 1969 році. У книзі детально викладаються такі події, як запуск автомобільної марки Edsel (це був провал концерну Ford) і зліт Xerox у ті часи, коли копіювальним машинам потрібний повноцінний оператор, а Стів Джобс ще не заявив про себе.

Світ бізнесу сильно змінився з 1969 року. Але Гейтс зазначає, що “глибокі інсайти Брукса нітрохи не втратили своєї актуальності”.

Книжка, що змінила життя мільярдера

На фото: автори книжки Девід Лефевр Додд (ліворуч) та Бенджамін Грехем

Баффет прочитав “Аналіз цінних паперів” Бенджаміна Грехема і Девіда Лефевра Додда, коли здобував освіту в Колумбійському університеті (обидва автори там викладали).

“Ця книжка та ці люди змінили моє життя”, — написав він. З того часу Баффет завжди дотримувався інвестиційної стратегії Грехема і Додда, яка, за його словами, продовжує працювати й сьогодні.

До речі, саме він написав передмову до останнього видання цієї книжки. Баффет також обожнює роботу Грехема під назвою “Розумний інвестор”. На його думку, це “найкраща з коли-небудь написаних книжок про інвестування”.

Книжка, яку Воррен опублікував

На фото: Говард Маркс

За інформацією Barron’s, співзасновник Oaktree Capital Management Говард Маркс планував видати свої замітки для клієнтів окремою книжкою вже після виходу на пенсію. Але Баффет був у захваті від міркувань і спостережень свого колеги. Він переконав Маркса видати його замітки раніше, пообіцявши написати до них шикарну анотацію.

Книжка “Про найважливіше” (The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor) побачила світ у 2011 році, а пізніше вийшла і її розширена версія. Баффет охрестив роботу Маркса “на рідкість корисною книжкою”.

Книжка, яку написав партнер Баффета

Багато хто звик вважати Баффета мозком Berkshire Hathaway. Насправді він уже десятки років керує компанією в тандемі з її віце-президентом Чарлі Мангер — ще одним блискучим інвестором і такою ж товариською (хоч і менш публічною) людиною.

У 2005 році Мангер опублікував “Альманах бідного Чарлі” (Poor Charlie’s Almanack) — пізніше вийшла розширена версія. Це збірка його виступів і презентацій.

Серед усього іншого в книжці є пояснення, чому люди схильні переплачувати на вечірках Tupperware та аукціонах.

“Вчені давно сперечаються, чи не є Чарлі реінкарнацією Бенджаміна Франкліна. Ця книга повинна розставити крапки над i”, — написав Воррен Баффет.

Книга, написана самим Баффетом

Щорічні послання Баффета до акціонерів Berkshire Hathaway чекає з нетерпінням все інвестиційне співтовариство (і не тільки). Зазвичай з них виходить непогане чтиво.

На сайті компанії можна ознайомитися з кожним листом починаючи з 1977 року. Але раз у пару років Баффет видає їх у вигляді збірника, який включає і послання, написані десятьма роками раніше. До того ж читати їх можна в більш зручному форматі. Останнє таке видання побачило світ у 2019 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram