Бiзнес
6 Вересня 2021
1 391

Воррен Баффет, Рей Даліо й не тільки: Чи варто наслідувати відомих інвесторів

Бізнесмени відзвітували про свої фінансові операції — на ринку від їх рішень залежить чимало

Кожні три місяці великі інституціональні інвестори зі США звітують щодо позицій в акціях обсягом понад $100 млн. Роблять вони це протягом 45 днів після завершення кварталу та мають значний вплив на котирування компаній. Наприклад, папери фармацевтичної компанії Organon зросли на 1,8% після того, як 16 серпня стало відомо, що Воррен Баффетт купив невеликий пакет її акцій, зазначає The Bell. Таким чином, слідкуючи за діями відомих інвесторів можна копіювати їх стратегію.

За даними WhaleWisdom — система, що пропонує інструменти й дослідження, необхідні для пошуку фінансових інструментів, які варто дублювати, а також цінних паперів, в які варто інвестувати — компанія Воррена Баффета минулого кварталу продала активів на $1 млрд більше, ніж придбала. Продажі перевищують купівлю вже третій квартал поспіль, а всього з початку року сукупні чисті продажі становили приблизно $5 млрд. Станом на кінець червня всі вкладення Berkshire в цінні папери становили $293 млрд.

Наразі Berkshire акцентує свою увагу на п’яти великих компаніях: Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola, Kraft Heinz. На них припадає 76,1% усіх вкладень в акції (за підсумками першого кварталу 2021-го — 75%). При цьому найбільшим активом є Applе. Інвестиції в IT-гіганта займають 41,45% портфеля Berkshire. До речі частка в компанії, що становить 5,3% наприкінці червня коштувала $121,5 млрд.

Таким чином Баффет продовжує вкладатися в зрозумілі йому сектора. Так, на частку фінансового сектора припадає 30% портфеля. Найбільші позиції тут — акції рейтингового агентства Moody’s ($8,9 млрд) і фінансового холдингу U.S. Bancorp ($7,3 млрд). До речі Apple Баффет відносить до споживчої компанії, тому на сектор споживчих товарів доводиться 54% його портфеля, а на технологічний сектор — тільки 1%.

Загалом минулого кварталу компанія скоротила свої позиції в акціях трьох великих біотехгігантів: в AbbVie — на 10%, у Bristol Myers Squibb — на 15%, у Merck — на 50%. Щоправда, на кожну з них і до початку кварталу доводилося менше ніж 1% портфеля. А ще Баффет закрив позицію у $180 млн в американській Biogen, (розроблений нею препарат від хвороби Альцгеймера Aduhelm нещодавно отримав схвалення від американського регулятора).

Що стосується обсягів семи найбільших позицій холдингу — вони залишилися незмінними. З помітних угод варто відзначити частку у портфелі автовиробника General Motors, в яку Баффет почав вкладатися дев’ять років тому. Вона знизилася третій квартал поспіль, цього разу одразу на 10%. Наприкінці червня пакет оцінювався у $3,6 млрд — це дванадцята за величиною позиція в портфелі.

Єдине велике придбання — папери ритейлера Kroger, кількість яких зросла на 21%. Як зазначає видання Barron’s, наразі Баффет не бачить привабливих компаній — тому й спостерігається така низька активність. Вільні гроші Berkshire витрачає на викуп власних акцій з ринку: у другому кварталі на це пішло $6 млрд, а гроші на рахунках за станом на 30 червня становили $144,1 млрд (кварталом раніше — $145,4 млрд).

Американський фінансист, мільярдер, засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates Рей Даліо пішов з поста голови фонду 2017 року. Але, як писав Wall Street Journal у січні 2020-го, все ще ухвалює найважливіші рішення в Bridgewater.

“На відміну від Баффета, він — прихильник диверсифікації, тому у Bridgewater на кінець червня було відкрито 784 позиції (у Berkshire — 47). За квартал портфель Даліо став ще більш диверсифікованим — на топ-10 активів фонду доводиться 33,04% проти 38,92% кварталом раніше”, — зазначає The Bell.

Наразі портфель найбільшого у світі хедж-фонду становить $223 млрд. Компанія майже вдвічі скоротила вкладення в індексний фонд (ETF), що повторює індекс S&P 500. Це як і раніше найбільша позиція в портфелі, але її частка скоротилася з 10,97% до 5,42%.

Щодо ситуації із сектором товарів першої необхідності — тут все навпаки, бо Bridgewater помітно збільшив вкладення. Так, частка Walmart у портфелі зросла з 4,3% до 4,72%, при цьому кількість акцій збільшилася на 45%. Наразі це друга за обсягом позиція у портфелі, попри те, що фонд почав купувати папери ритейлера тільки у третьому кварталі 2020-го.

Позиція у паперах Procter&Gamble зросла на 47%, Pepsico — на 49%, Coca-Cola — на 45%, Costco — на 49%. Усі ці компанії входять першої десятки позицій Bridgewater. Зросли інвестиції й у сектор охорони здоров’я: паперів Jonhson & Johnson стало більше на 65%, їх частка зросла з 2,48% до 2,98% (5-е місце в портфелі), Danaher (15 місце) — на 93%, Abbott Lab (18-е) — 65%.

Таким чином фонд збільшив частку захисних секторів, зокрема товарів першої необхідності (до 26,4% — це найбільша частка у портфелі) й охорони здоров’я (15,7%).

Оскільки ці сектора є контрциклічними, очікується зниження ринків. “Подібний розподіл вкладень у Bridgewater за секторами спостерігався у 2006-2007 роках. Сам Даліо останніми місяцями неодноразово попереджав про можливе падіння”, — наголошує видання.

А от частка Alibaba знизилася з 2,8% до 2,06%. “При цьому Bridgewater не скорочували кількість акцій компанії в портфелі”, — зазначає The Bell. Річ у тім, що їх вартість у другому кварталі знизилася через жорсткість регулювання в Китаї. За квартал фонд наростив частки у 13 китайських компаніях, враховуючи виробника електронних сигарет RLX Technology (на 871%), оператора платформи коротких відео Bilibili (на 22%) і двох найбільших китайських конкурентів Tesla: Li Auto (на 241%) і Xpeng (на 3%).

Можна зробити висновки, що Даліо залишається одним із головних оптимістів щодо Китаю серед великих інвесторів. І як зазначає South China Morning Post — нинішнє падіння ринку КНР він називає тимчасовим. “До кінця кварталу Bridgewater мав вкладення в акціях 37 емітентів з КНР на $1,2 млрд”, — підрахувало видання.

Серед інших цікавих фінансових угод — Scion Asset Management з портфелем у $638 млн поставив $31 млн на зниження флагманського фонду Кеті Вуд ARK Innovation ETF, а також збільшив коротку позицію по Tesla.

Scion Asset Management — фонд Майкла Бьюррі, що передбачив обвал ринку іпотечних облігацій в США у середині 2000-х років

Як зазначає The Bell, це теж, по суті, непряма ставка проти Вуд — ікони молодих інвесторів і любителів мемних паперів з програми Robinhood. Вуд відповіла через твіттер, що Бьюррі нічого не розуміє в фундаментальній оцінці проривних інновацій.

Досить вдала стратегія спостерігалася у Soros Fund Management Джорджа Сороса (портфель — $5,9 млрд). Фонд вийшов з акцій, які дісталися йому після краху хедж-фонду Archegos Capital Management у березні-квітні. Зокрема, продано акції медіакомпанії ViacomCBS на $194,3 млн, китайського IT-гіганта Baidu на $77 млн ​​і китайського сайту електронної комерції Vipshop.

Як пише Bloomberg, Сорос — один з небагатьох великих інвесторів, які вдало скоротили позиції в акціях китайських компаній перед їх обвалом у липні.

А от колишній соратник Сороса — Стенлі Дракенміллер (Duquesne Family Office, портфель — $3 млрд) збільшив ставку на компанії, які виграють від відновлення економіки. Фонд придбав папери Airbnb на $86 млн (за оцінкою на кінець червня), мережі готелів Marriott ($35 млн), а також збільшив пакети в Expedia і Starbucks.

Як зазначає Михайло Рітчер, керуючий активами, інвестор, співзасновник Wotan, інвесторам для наслідування варто обирати такого відомого керуючого, стратегію якого вони розуміють та зможуть застосувати на практиці. “Саме тому фонд Баффета Berkshire Hathaway такий популярний (використовує Value-інвестування). Інвестуючи в компанію він утримує її роками, і це дає час роздрібному інвестору приєднатися до Баффета навіть з урахуванням того, що розкриття інформації про вкладення йде із запізненням на три місяці (звіт фонду один раз на квартал)”, — пояснює пан Рітчер.

На його думку, приватному інвестору корисно аналізувати, у що саме інвестують відомі керуючі, “але це не є панацеєю для вкладення”. Наприклад Баффет довгий час не інвестував в Apple, але це не завадило компанії стати номер один за ринковою капіталізацією.

Інвестори завжди повинні слідкувати за всіма світовими подіями, особливо якщо це стосується їхньої галузі. “А от ухвалювати рішення виключно на основі вибірки угод більш великих гравців варто лише тоді, коли не має доступу до експертних компетенцій, котрі можуть провести аудит інвестпроєкту”, — наголошує Грег Зігман, інвестиційний банкір у сфері інвест-фінансів в Ізраїлі та Америці.

За його словами це доволі не просте завдання — можна взяти дві майже ідентичні компанії з ідентичним продуктовим портфелем та бізнес-моделлю за умови, що обом достатньо на цей час ринку, й отримати через два роки зовсім різні результати.

Під час вибору компаній для інвестування експерти радять звернути увагу на ряд важливих факторів. Для початку визначитися з типом інвестицій — це дивідендні вкладення або ж це вкладення в перспективні молоді компанії. “Я прихильник інвестицій у молоді компанії з таких секторів як: FinTech технології, комунікації, робототехніка, космічна галузь і блокчейн-технології”, — розповідає Михайло Рітчер.

Уже всередині цих швидкорослих ринків він радить звертати увагу на компанії у яких: виторг зростає двозначними темпами; компанія щокварталу нарощує клієнтську базу; у компанії постійна медійна присутність; клієнтами є інші великі компанії з мільярдними капіталізаціями.

І, звісно, як радить Єлена Гареєва, керуючий партнер інвестиційного офісу Founders League в групі компаній The Owners, інвестор завжди повинен оцінювати ринок: його стадію розвитку, насиченість, розподіл гравців, конкуренте середовище, зовнішні ризики. А також — продукт, цільову аудиторію та бізнес-модель. “Чи не критична кількість “може бути” в їхньому бізнес-плані”, — наголошує пані Гареєва.

І додає, що важливо поспостерігати за “водієм” та його командою, хоча у багатьох цей пункт стоїть на першому місці. Оскільки від особистості, грамотного управління, вміння виконувати зобов’язання, швидко реагувати на зміни ринку та вигадувати сценарії порятунку за необхідності, багато чого залежить. Також, важливо оцінити інвесторів, котрі вже у проєкті.

Джерело: The Bell, WhaleWisdom, Dataroma, CNBC, Barron’s, The Wall Street Journal

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram