Новини
29 Червня 2021
1 198

ВООЗ сформулювала шість принципів для штучного інтелекту в медицині

Попри потенціал для поліпшення здоров’я нові технології мають й негативний вплив

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала перший глобальний звіт про використання штучного інтелекту (ШІ) в медицині та озвучила основні принципи під час його розробки.

Згідно з доповіддю, ШІ відкриває великі перспективи для поліпшення медичної допомоги й системи охорони здоров’я в усьому світі. Однак етика та права людини повинні лягти в основу його розробки й використання.

Як заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус, як і всі нові технології, штучний інтелект має величезний потенціал для поліпшення здоров’я мільйонів людей у ​​всьому світі, але ним також можна зловживати й заподіювати шкоду.

“У деяких розвинених країнах ШІ використовується для підвищення швидкості й точності діагностики захворювань, надання клінічної допомоги, досліджень в галузі охорони здоров’я та розробки ліків, а також підтримки різних заходів громадського здоров’я”, — йдеться у доповіді.

Однак дослідники вважають, що впровадження технології пов’язане з низкою ризиків, пов’язаних з неетичним збором і використанням даних про здоров’я, упередженнями алгоритмів, проблемами безпеки для пацієнтів. Вони також не виключають можливі загрози для навколишнього середовища й кібербезпеки.

Щоб знизити ризики під час створення та використанні ШІ, дослідники запропонували шість принципів, покликаних забезпечити безпеку технології у сфері охорони здоров’я:

• захист автономії людини — люди повинні контролювати систему охорони здоров’я та медичні рішення, а також розраховувати на недоторканність приватного життя;

• сприяння добробуту та безпеці людей, а також суспільним інтересам — розробники повинні гарантувати безпеку, точність й ефективність технологій;

• забезпечення прозорості та зрозумілості — розробники систем ШІ повинні публікувати достатньо інформації для громадських консультацій;

• підвищення відповідальності та підзвітності — зацікавлені сторони повинні нести відповідальність за неналежне використання технологій;

• забезпечення інклюзивності та справедливості — рівноправне використання й доступ до медичного ШІ, незалежно від приналежності до соціальних груп;

• просування гнучкого та сталого ШІ — постійна й прозора оцінка технології під час використання для визначення її реакції на очікування та вимоги.

Про те, що розвиток сучасних технологій у найближчі п’ять років значно розширить можливості людства можна прочитати в матеріалі Investory News “Технології, які до 2025 року можуть змінити світ”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram