Новини
30 Жовтня 2020
762

Володимир Зеленський: Система електронного декларування буде працювати

Президент звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати рішення КСУ щодо скасування е-декларування

Президент України Володимир Зеленський звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати обставини, які призвели до прийняття Конституційним судом України (КСУ) рішення про неконституційність низки положень антикорупційного законодавства, пише Інтерфакс-Україна.

“Головні питання — чому взагалі виникло це рішення КСУ, які мотивації бачимо в цьому рішенні ми, яка законодавча база потрапила під рішення Конституційного суду й чому. І, чесно кажучи, хочу сказати від себе — ці моменти впливу на роботу КСУ, тут я хотів би звернутися з проханням до наших правоохоронних органів, щоб ми отримали всі деталі, які привели до цього рішення і в принципі, за останні місяці те, що ми з вами бачимо, роботу Конституційного суду, їх рішення і так далі”, — зазначив президент.

Як відомо, раніше КСУ оприлюднив рішення, яким скасував кримінальну відповідальність за свідомо невірогідне декларування або умисне неподання декларації (ст. 366-1 КК України).

Також суд визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобовому доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя. Фактично скасовані права уповноважених осіб НАЗК і завдання уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції.

Неконституційними тепер є повідомлення про суттєві зміни в майновому положенні декларантів, а також стаття закону “Про запобігання корупції” про відповідальність за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Суд позбавив НАЗК ряду прав, зокрема на доступ до реєстрів, складання протоколів про адміністративні правопорушення, внесення приписів про порушення вимог антикорупційного законодавства, проведення антикорупційних перевірок у державних органах (зокрема щодо захисту викривачів), звернення до суду з позовами (заявами) з визнання незаконними нормативно-правові акти тощо.

Однак, всупереч рішенню Конституційного суду, система електронного декларування в Україні буде працювати. Найближчим часом до Верховної Ради України (ВРУ) повинні подати відповідні законопроекти. Про це на засіданні Ради національної безпеки та оборони заявив Володимир Зеленський.

За його словами, рішення КСУ про скасування кримінальної відповідальності за неперевірене декларування та фактичне блокування роботи НАЗК призвело до проблем з втіленням результатів місцевих виборів у життя. Зокрема, без повноважень зі спецперевірки не можна призначити обраних осіб на посади в органи місцевого самоврядування.

“Відразу скажу про головне, щоб ні у кого не було навіть найменших сумнівів. Система електронного декларування в Україні буде працювати. Законопроекти для її відновлення повинні бути підготовлені та направлені до Верховної Ради як невідкладні”, — заявив президент.

Нагадаємо, за словами народного депутата України Олени Мошенець, щорічно країни, що розвиваються, за даними ООН, через корупцію втрачають $1,26 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram