Соцмережі
28 Червня 2022
996

Володимир Співаковський: Іменинник дня — Ілон Маск

Сьогодні Ілону Маску 51 рік.

Який він подарував собі подарунок?

А жодного.

Це минулого року він до ювілею купив невеликий збірний будиночок 37 кв. м за $50 000 і переїхав до нього жити на своєму космодромі.

А зараз просто підняв свою капіталізацію до $230 мільярдів.

Ось така він суперечлива Людина.

Увійшов у життя людства якось непомітно, не з юних років, але це вина піарників, які тоді не дивилися в його бік, і не вміли розпізнавати справжніх героїв нашого часу.

Публіка розділилася на дві половини. Одні захоплюються його дивно-передовими проектами, а інші злякаються, заперечуючи всі його інженерно-авангардні очевидні таланти, крім одного — що він уміло краудфандіт і є насправді удачливим маркетологом-піарником.

Подивимося ж, чим Маск обдарував людство, сам чи зі своїми командами (які без нього нічого не досягли).

Першою великою технологічною родзинкою став і сервіс інтернет-платежів PayPal, що нині діє, хоча винайшли його зовсім інші люди.

Йому було близько 30 років (2000 року), коли компанія e-mail платежів X.com злилася з фінансовим старт-апом Confinity, в якому вже був підрозділ PayPal. Але саме він пожвавив цей бізнес і придумав схему його монетизації, та ще й так, що фірма миттєво злетіла, опинившись у колі найбільших гравців у світі онлайн-платежів.

У 2002 році PayPal купили Ebay за $1,5 млрд, і частка Маска склала $180 млн.

Наступною манією Маска став електромобіль у його сучасному вигляді. Звичайно, тут злостиві постійно чіпляються за те, що у нього немає жодних винаходів, а тільки вміле впровадження. Справді, перший електромобіль 1828 року зібрав угорський винахідник інженер Аньос Джедлік.

З іншого боку, скільки у світі винаходів лежать у ящиках столів та на полицях бібліотек. А ви спробуйте за стислий мікроскопічний час запровадити широкомасштабні проекти одразу на всю планету! Та ще й в умовах постійної недобросовісної та саркастичної конкуренції!

Але він візіонер, який бачить все — від початку вигадування до результату — заробляти великі гроші. І саме того, на що передбачається запит у людства.
У Теслі він вигадав унікальну та послідовну фінансово-маркетингову схему.

Сказав так: спочатку робимо спорткар і продаємо його … На виручені гроші робимо доступну машину, і продаємо її … На виручені гроші масштабуємося для мільйонів користувачів. Схема спрацювала та зробила Теслу безперечним лідером на ринку.

Природно, що тут уже потрібно було бути не тільки фінансистом, а й крутим інженером, проторюючи шлях від початкового прототипу до серійної та крутої машини Tesla Roadster, не виправдовуючись і не принижуючи свої батареї поясненнями про турботу про клімат.

Дуже швидко на ринок вийшли бізнес-седан Model S, потім кросовер Model X та бюджетний седан Model 3.

А Toyota і Mercedes від заздрощів мало не поперхнулися, і кинулися навздогін.

А він іде вперед і розпочинає промислове виробництво акумуляторів величезної ємності. Саме Маск став винахідником пауербанків для будинків. Особливо для будинків на сонячних теренах.

Далі більше. Це ж треба було самотужки кинути виклик усієї світової космічної промисловості — NASA, Росії… І оголосити, що він їх обжене… І таки випередив. І за технічними параметрами, і щодо фінансової ефективності.

Тепер SpaceX не лише перша приватна компанія, яка відправила ракету до космосу. На їх космічних апаратах доставляють астронавтів до МКС, їх щаблі повертаються Землю і відправляються повторно до космосу.

До нього ніхто й не думав, що повторними запусками можна знайти величезну економію.

А Falcon Heavy! Тепер це найпотужніша ракета-носій, здатна доставити на орбіту 64 тонни вантажу.

А Гіперлуп! Швидкісне метро для автомобілів. Він придумав його, якось застрягши в каліфорнійських автомобільних пробках. Навіть створив спеціальну компанію The Boring Company і запустив нещодавно перший гіперлуп у Лос-Анжелесі.

І хоч і тут він отримав свою частку сарказму, але всім зрозуміло, що гіперлупів скоро стане дуже багато — треба ж буде десь ховатися від бомб.

Але й цього мало. Бачачи, що людство вже живе в інтернеті та страждає від його якості від не завжди хорошого зв’язку, він вирішує питання глобально! Запускає в космос 13200 супутників для створення низькоорбітального космічного інтернету, з тотальним покриттям усієї поверхні земної кулі. Щоб ловило скрізь.

Ви тільки вдумайтесь у цю цифру кількості супутників. І це ж не прожекти. Більшість плану вже виконано. І Star Link вже роздає інтернет ліворуч та праворуч. На радість усім нам.

… Єдине, що йому поки що не вдалося — так це спроба створити найкращу та передову у світі школу. Він заснував таку “Ad Astra”, де лише 35 дітей (з яких 5 його власні), але за 8 років вона знітилася і не масштабувалася на весь світ.

Що це означає?

Що система освіти у світі — настільки заскорузла, архаїчна та непробивна, що польоти на Марс, електронні платежі, сонячні батареї, гіперлупи, і навіть космічний інтернет, всі разом узяті, набагато легше винайти та організувати, ніж перебудувати навчання дітей на сучасний лад.

Це неприступна скеля.

Тим не менш, він явний геній 21 століття, одержимий повітряними мріями, які йому даються легко у втіленні. І що дивно, що не обурюється ні далекою від нього політикою, ні жадібністю до грошей.

Просто купив собі невеликий збірний будиночок у 37 кв. м. (!), і не хвалиться своїми $230 мільярдами. Ну, є вони — і добре.

Принади життя зовсім не в цьому.

З Днем народження, Ілон Маск.

Джерело

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram