Соцмережі
11 Березня 2022
655

Володимир Поперешнюк: Врятувати економіку

22-го лютого я опублікував пост про “Економічну теорію війн” з трактату Людвіга фон Мізеса. У ньому автор попереджає нас, що в умовах війни не можна спокушатися на “воєнний соціалізм”, а навпаки, треба звільняти економіку від регулювань. Що потрібно зробити, щоб врятувати економіку:

Перше — скасувати власну митницю та просити сусідні країни і весь світ дерегулювати процедури імпорту-експорту в Україну. Адже з початку війни були зруйновані тисячі бізнесів, зламані економічні ланцюги всередині країни. Тому нам вкрай потрібно переключитися на “резервні” потоки із Заходу. Якщо цього не зробити, це доб’є ледве живу українську економіку та призведе до болісних гуманітарних наслідків.

По-друге, потрібно кардинально зменшити всі, крім воєнних статей, держвитрати. Потрібно зрівняти видатки бюджету з його доходами, які, прогнозовано, різко падають, щоб утримати гривню від гіперінфляції. Тут нам неабияк в пригоді стане світова фінансова підтримка.

По-третє, звільнити всіх чиновників, крім тих, хто забезпечує боєздатність армії та гуманітарну допомогу. А таких залишиться не більше 10%. Ми не повинні дозволити чиновникам гальмувати економіку у воєнний час та стримувати її відновлення після нашої перемоги.

І по-четверте, потрібно звільнити проїзд дорогами України від блок-постів та комендантських годин на відносно мирних територіях. З урахуванням знищення та блокування багатьох доріг, збільшення кількості біженців, штучне обмеження пересування транспорту — є нічим іншим як злочинною халатністю. Товари та люди повинні вільно пересуватися всередині країни та за її межі.

Разом до перемоги!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram