Соцмережі
18 Серпня 2022
720

Володимир Поперешнюк: “Троянський кінь” нової податкової системи

Податкова система 10-10-10, яку пропонує Ростислав Шурма, краща за систему 20-41,5-18.

Чим менші податки, тим більше у підприємців залишається ресурсів для інвестицій в розвиток. Загалом підтримую!

Але у проєкті Ростислава міститься “Троянський кінь” у вигляді посилення відповідальності за несплату та скасування пільг. ФОПи, будьте уважні.

Нібито логічний обмін — ми вам знижуємо податки, а ви всі повинні платити, щоб не дай Бог не знизилися податкові надходження.

Це хибна ідея!

По-перше, якщо змінювати податки, а загальний збір залишати постійним, то податковий тиск на економіку залишається незмінним. А для економіки має значення саме загальний податковий тиск, а не як там розподіляється податки між економічними суб’єктами. Цю розповсюджену помилку роблять практично всі “автори” податкових систем. Хочуть і рибку з’їсти, тобто податки знизити, і щоб загальний економічний рівень не знизився.

По-друге, якщо посилити відповідальність за несплату, це може взагалі мати катастрофічні наслідки. Бо йдеться про кримінальну відповідальність.

У 2018 році нашу компанію не убезпечило від “маски шоу” навіть те, що ми були дисциплінованими платниками податків. Наша правоохоронна система спочатку впроваджує справу, а потім ставить умову: або оскаржуй, або домовляйся. Тому, коли почнуть саджати підприємців, а корупція злетить до неба, ми плавно перетворимося на рашку.

Цього не можна допускати. Тому податки потрібно знижувати без жодних умов чи компенсацій! Кожен проект зниження податків повинен містити державні видатки, які підлягають скороченню. Тоді податкова реформа матиме шанс на втілення та посилення економічного розвитку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram