Соцмережі
11 Травня 2023
658

Володимир Поперешнюк: Економіку рухають лише підприємці

Цей день настав… Починаю публікацію серії постів з руйнування міфів про економіку!

Міф 1. “Підприємець живе за рахунок споживачів та працівників”.

Коли я запитую у підприємців — яка їхня роль в економіці, вони часто відповідають — створювати робочі місця та сплачувати податки. Тут у коментарях люди пишуть, що підприємці тільки й задирають ціни для споживачів та платять копійки найманим працівникам.

Виявляється, що роль підприємців не розуміє більшість людей, включно з самими підприємцями.

Отже, підприємець — це єдиний творець багатства, заможності та добробуту всіх без винятку людей! Споживачів, працівників, чиновників та соціальних груп населення! І потрібно осягнути один простий факт — економіку рухають лише підприємці! Більше це немає кому робити!

Підприємець – це людина, яка комбінує фактори виробництва — капітал (засоби виробництва, сировину), природні ресурси та найману працю для створення потрібних людям продуктів. Своєю чергою прибуток підприємця — це різниця між цінністю загальнодоступних ресурсів, які він використовує та цінністю продуктів для суспільства, які він створив.

Тобто підприємництво — це створення додаткових цінностей у суспільстві. Чим більшим є прибуток підприємця, значить тим більше користі приніс він суспільству, яке її потребувало.

Тому боротьба з надприбутками, контроль цін, регулювання діяльності та оподаткування підприємця гальмує створення цінностей та користі людям!

Так, підприємець не свята людина і не має на меті збагачення людей, він мотивується лише власними інтересами. Але щоб отримати прибуток, він мусить створити робочі місця, перетворити менш цінні ресурси на більш цінні продукти! Результат його діяльності — не тільки власне збагачення, а й багатство всіх, хто контактує з ним — споживачів, працівників, інвесторів та контрагентів.

Тож не потрібно боротися з підприємцями та заваджати їм працювати, значно розумніше буде просто користуватися плодами їхньої праці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram