Соцмережі
17 Липня 2020
1 114

Володимир Омелян: Перспективи розвитку виробництва

Бізнес має песимістичні очікування щодо обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців

За результатами дослідження, НБУ констатує, що бізнес суттєво погіршив оцінки щодо подальшого економічного зростання в Україні на тлі запроваджених протиепідеміологічних заходів.

Індекс ділових очікувань (ІДО) знизився до 90.8% (у І кварталі 2020 року – 110.5%), що є найнижчим значенням після I кварталу 2015 року. ІДО вперше з І кварталу 2016 року становив менше 100%, що свідчить про негативні економічні настрої серед підприємств.

Слід відзначити, що уперше з I кварталу 2016 року підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців – баланс відповідей «мінус» 34.1% (у I кварталі 2020 року – 10.4%).

Зниження ділової активності та рівня кількості працівників очікують підприємства всіх видів та напрямів діяльності, розмірів за кількістю працівників.

Зазначається, що підприємства мають песимістичні очікування щодо розвитку власних підприємств. Очікується прискорення інфляції та посилення девальвації національної валюти.

У наступні 12 місяців очікується:
-зменшення обсягів виробництва товарів та послуг: баланс відповідей – «мінус» 34.1% (у І кварталі 2020 року – 10.4%);
-зниження рівня ділової активності: індекс ділових очікувань (ІДО) – 90.8% (у попередньому кварталі – 110.5%), що є найнижчим значенням після І кварталу 2015 року. Зниження ділової активності очікують підприємства всіх видів та напрямів діяльності, розмірів за кількістю працівників. Посилились очікування щодо зменшення кількості працівників;
-вища інфляція – зростання споживчих цін на 7.0% (у І кварталі – 5.1%);
-посилення девальваційних процесів – середнє значення обмінного курсу гривні до долара США – 28.28 грн/дол. США (у І кварталі – 26.01 грн/дол. США).

Посилились очікування респондентів щодо потреби в позикових коштах найближчим часом. Одночасно підвищились оцінки щодо жорсткості умов доступу до банківських кредитів. Зменшилась частка респондентів, які планують брати банківські кредити. Підприємства, які планують брати банківські кредити, продовжують надавати перевагу національній валюті.

Основними чинниками, що стримують розвиток підприємств, є недостатній попит, брак обігових коштів, а також нестабільна політична ситуація.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram