Новини
21 Травня 2019
879

Vodafone може купити телеком-компанію Vega Ріната Ахметова

Наразі у СКМ не підтвердили та не спростували інформацію про угоду

Фото: www.youtube.com

Керуюча компанія СКМ, що належить Рінату Ахметову продає один зі своїх телеком-активів – оператора фіксованого зв’язку Vega, повідомляє LIGA.net, посилаючись на три джерела на ринку: засновника, топ-менеджера і мідл-менеджера телеком-компаній.

Видання зазначає, що за інформацією співрозмовників, покупцем виступить мобільний оператор Vodafone Ukraine. “Угода є. Але не фіналізована”, – повідомляє один зі співрозмовників редакції.

У СКМ не підтвердили та не спростували інформацію про угоду. “Ми не коментуємо гіпотетичні та угоди, які ще не відбулися. Як тільки нам буде, що сказати, відразу ж це зробимо”, – повідомили у прес-службі. У Vodafone взагалі вирішили за краще не надавати коментарів з цього питання. “Ні так, ні ні”, – пише видання.

У свою чергу держуповноважені АМКУ на правах анонімності повідомили, що поки не розглядали заявок від СКМ та Vodafone на предмет концентрації ринку.

Що стосується вартості, то сума майбутньої угоди співрозмовникам видання невідома. Директор інтернет-провайдера Тріолан Вадим Сидоренко зазначив, що раніше ціна на подібні активи перебувала в районі 6 річних EBITDA. “За показниками 2018 року це близько 1 млрд грн”, – пише LIGA.net.

“Але ціна може залежати від цілей”, – уточнює Сидоренко. Наприклад, в Україні оголосили про швидкий запуск 5G. “Технічно щоб його запустити, потрібно по суті побудувати провідного провайдера, бо мобільних вишок потрібно ставити дуже багато, на кожні 300 метрів. А щоб побудувати таку мережу, це робота не одного року”, – уточнює Сидоренко. На його думку, Vodafone може купити інфраструктуру для майбутнього покоління зв’язку.

Vega – надає послуги телефонії (близько 450 тис. абонентів) та доступу до інтернету (близько 150 тис.). Дохід компанії у 2018 році склав 641,3 млн грн, що на 4% більше, ніж у 2017-ому. EBITDA – 165 млн грн. Крім Vega в телеком напрям у групи СКМ також входить Укртелеком – найбільший оператор фіксованого інтернету та телефонії в країні.

Vodafone Ukraine – обслуговує 20,8 млн абонентів. Дохід у 2018 році – 11,9 млрд грн. Компанія входить до групи МТС (через дві проміжні юрособи – люксембурзьку Allegretto Holding S.a.r.l. і нідерландську Preludium B.V.), де мажоритарним акціонером є бізнесмен Володимир Євтушенков.

До речі, це не перша спроба Ріната Ахметова продати свої активи. Як повідомляють ЗМІ девелоперський підрозділ компанії СКМ – Еста Холдинг – виставив на продаж 1 га земельної ділянки на Подолі за $15 млн, а також готель “Опера” за $30 млн.

Нагадаємо, за результатами 2018 року виручка компанії Vodafone зросла на 8% –12,9 млрд грн. Водночас чистий прибуток знизився на 18,1% і склав 1,8 млрд грн. У компанії вважають, що збільшення доходів відбулося внаслідок зростання кількості data-користувачів і споживання послуг передачі даних.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram