Новини
12 Липня 2021
843

Власник TikTok відклав IPO на невизначений термін через владу Китаю

ByteDance — найдорожчий “єдиноріг” у світі з оцінкою у $140 мільярдів

Фото: Greg Baker/AFP

Компанія ByteDance, яка володіє додатком TikTok, відклала плани щодо розміщення своїх цінних паперів за кордоном на невизначений термін після того, як китайські чиновники закликали її зосередитися на ризиках у сфері безпеки даних. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

“У квітні ByteDance повідомила, що не планує виходити на біржу, оскільки “не відповідає необхідним вимогам”, — нагадує WSJ. При цьому компанія не повідомила про причини більш докладно. “Вона міркувала над можливістю проведення IPO всіх або деяких своїх бізнесів у США чи Гонконзі”, — розповіли джерела WSJ.

Як зазначив один зі співрозмовників газети, засновник ByteDance Чжан Імін, за їхніми даними, вирішив відкласти ці плани у березні після зустрічей з регуляторами. Іншою причиною була відсутність у компанії на той час фінансового директора.

Китайські регулятори безпосередньо не закликали ByteDance відкласти можливі лістинги, заявили джерела WSJ. “Однак їх турбувало питання дотримання вимог у сфері безпеки даних додатками компанії в Китаї”, — зазначив близький до ByteDance співрозмовник газети.

Під час зустрічей представники регуляторів прагнули дізнатися, як ByteDance збирає та зберігає дані, розповіли виданню співрозмовники, знайомі зі змістом перемовин. “Раніше китайські компанії зазвичай не мали отримувати дозвіл регулятора у сфері кіберпростору для проведення лістингу за кордоном”, — зазначає WSJ.

Однак ближче до кінця минулого року на фоні збільшення напруженості у відносинах США та Китаю регулятор почав вимагати від деяких технологічних компаній, щоб ті інформували його щодо розміщення паперів за кордоном і отримували його схвалення.

“Обережний підхід ByteDance контрастує з діями сервісу таксі Didi”, — зазначає WSJ. Didi не став відмовлятися від проведення IPO у США, попри те, що регулятор порекомендував компанії відкласти лістинг.

Як результат — Didi залучив близько $4,4 млрд на Нью-Йоркській фондовій біржі, однак через кілька днів влада Китаю зажадала видалити його додаток з магазинів, обваливши цим акції компанії. За даними на закриття торгів у п’ятницю, 9 липня, акції Didi коштували $12,03 — на 14% дешевше, ніж під час IPO.

ByteDance — найдорожчий “єдиноріг” у світі, свідчать дані CBInsights. Він оцінюється у $140 млрд.

Раніше Investory News писали, що Китай посилить нагляд за компаніями, які розмістили акції за кордоном. Експерти стверджують — таке рішення є великим кроком для країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram