Герої
1 Серпня 2019
2 130

Владислава Магалецька INside: Якщо я бачу мету, то не можу спати й відпочивати, поки її не досягну

Віце-президент фонду SigmaBleyzer – про досвід програмування, важливі якості для інвестора та гендерне питання

#1. Владиславо, ви маєте досить нестандартну, як для жінки, освіту – закінчили факультет кібернетики. Які аргументи “за” були в студентські роки?

– У часи, коли я вступала до ВНЗ, дівчата, як зараз прийнято говорити, у STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) не йшли. Були суто чоловічі факультети – фізмат, кібернетика, і поруч розташовувалися жіночі – біологія, філфак. Школу я закінчила із золотою медаллю, математику та англійську любила більше за інші предмети. Тому кібернетика стала усвідомленим особистим вибором.

Мені дуже пощастило з групою – ми дуже близькі, і зараз багато з моїх одногрупників стали якісними бізнесменами, які побудували свої компанії не лише в Україні, а й на міжнародному просторі. Питання освіти для мене є предметом гордості – я зробила правильний вибір, і тим, хто вступає на факультет зараз, особливо дівчатам, раджу не хвилюватися, а вірити у свої сили і сміливо йти освоювати “чоловічі” факультети. Навколо вас гарантовано буде цікаве оточення з підприємницькою жилкою, яке стимулюватиме вас до особистого та професійного розвитку. 

#2. Чим вам допоміг у житті чи на кар’єрному шляху досвід роботи програмістом?

– Моєю першою роботою стала посада програміста в американській компанії. Де, під час і після навчання в університеті, я пропрацювала досить довго. Але в якийсь момент я зрозуміла, що деякі речі роблю трохи краще, ніж програмую, наприклад займаюся операційним менеджментом. Тому я пішла в бізнес, й основна частина мого кар’єрного шляху – це саме розвиток бізнесу, стратегічні новації та M&A.

#3. Якими якостями має бути наділена людина, яка працює в інвестиційній сфері? Що допомагає рухатись у цій сфері вам?

– Перше – важливо не боятися брати на себе відповідальність. Друге – потрібно бути хорошим командним гравцем. І третє – чітко виконувати задачі. Якщо я бачу мету, то буквально не можу спати й відпочивати, поки її не досягну. Якби попросити моїх близьких коротко і точно охарактеризувати мене, вони б відповіли – goalorientated person.

Чіткість виконання має дуже велике значення в усіх сферах мого життя

У сфері інвестицій не можна рухатись наосліп – ти маєш детально знати економічну картину світу й тих сфер, в які інвестує компанія. Ти маєш чітко розуміти фінансовий склад компаній, які входять твого портфеля. Мати чітке уявлення про кон’юнктурні зміни, що присутні на ринку й відбудуться впродовж наступних трьох-п’яти років. Саме це я вважаю основним підґрунтям успішної роботи в інвестиційній сфері.

Прикладом можуть слугувати останні три роки мого життя. Я обіймаю посаду віце-президента міжнародного інвестиційного фонду SigmaBleyzer, у нас чотири портфельні компанії. За цей час ми також інвестували у створення нового фонду в енергетичній сфері – IFUEL (International Fund for Ukrainian Energy LP). На початку липня ми перемогли у конкурсі, проведеному на основі угод про розподіл продукції, на видобуток газу на Варвинській площі.

#4. Якби ви починали кар’єру з початку, яку б сферу діяльності обрали?

– Напевно, я б одразу пішла працювати у великий західний інвестиційний фонд. Це чудова платформа для розвитку — як особистого, професійного, так і на рівні країни. Але зараз, коли я бачу й аналізую той досвід, що в мене є, я вважаю, що мені пощастило мати унікальне поєднання досвіду бізнесу й досвіду роботи на державній позиції (я працювала заступником міністра з євроінтеграції). Це дозволяє мені бути унікальною у сенсі ефективності, адже, маючи такий досвід, добре розумієш, як працюють державна машина і бізнес. Це diversity, яке вийшло у мене у рамках напрацьованого досвіду, є особливо ефективним.

Для мене зараз буде цікаво попрацювати у наглядових радах державних компаній в якості незалежного директора. Тому що вважаю це чудовим професійним стилем розвитку своєї кар’єри, коли можеш виступати як ментор для менеджменту команди, як челінджердля CEO бізнесу та як амбасадор для зовнішніх стейкхолдерів. 

#5. Важливо бути командним гравцем чи рухатись по кар’єрних сходинках самостійно? Ви – командний гравець?

– Я вважаю себе командним гравцем. Я люблю, коли поруч згуртований колектив, люблю працювати зі своїми колегами. Я не уявляю, як можна бути ефективним і не працювати у команді. В роботі з командою є визначальними знання психології та розуміння важливості кожного гравця. Найкращій приклад команди – це команда-“зірка”, а не команда, що складається з “зірок”. Це як букет, створюючи який, грамотний флорист грає з композицією та гармонією, а не просто обирає найяскравіші квіти. 

#6. Як часто ви опиняєтесь в ситуаціях, пов’язаних з гендерним питанням, і яка ваша позиція щодо цього?

– Коли після Майдану мене запросили на посаду заступника міністра, то повідомили, що до мене на цій посаді не було жінок. Пізніше один з керівників зізнався: мовляв, дуже змінюється формат нарад, коли жінка присутня в колективі. Чоловіки стають відповідальнішими, намагаються активніше себе проявити, інакше проводять засідання. Я була здивована. Але це єдиний раз, коли мені нагадали про гендер.

У своїй роботі я жодного разу не стикалася з гендерною нерівністю та ніколи не бачила різниці, чоловік чи жінка працює зі мною в департаменті. Моя єдина вимога – щоб людина, з якою я працюю, була фахівцем, глибоко розбиралася в своїй справі. Я – трудоголік, люблю працювати, і мені потрібен результат.

#7. Чи доводилось у професійній діяльності поступатись власними принципами?

– Мої принципи базуються на загальнолюдських. Як базис, я виділяю освіченість, віру, здатність тримати слово, говорити правду. Не можу собі дозволити поступатись своїм принципам. У нас з чоловіком на двох четверо дітей. Це велика відповідальність. Я маю буди взірцем для дітей: працювати лише в “прозорій” компанії з офіційною зарплатнею, вести здоровий спосіб життя та, звичайно, намагатись максимально гармонійно розподіляти час між роботою та родиною.

#8. Якби у вас був зайвий $1 млн, в яку сферу ви б його інвестували?

– Зайвим $1 млн не може бути ніколи! Якщо б він в мене з’явився, я б розподілила його між трьома визначальними для мене сферами. Перша – це IT, друга – сонячна енергетика (SolarGaps), третя – навчальна платформа для дітей та дорослих. Я вважаю, що за цими напрямками – майбутнє світової економіки. Провідні країни зараз дивляться на ці сфери як на основний потенціал її розвитку.

Якщо б в мене з’явився $1 млн, я б розподілила його між трьома визначальними для мене сферами. Перша – це IT, друга – сонячна енергетика (SolarGaps), третя – навчальна платформа для дітей та дорослих

#9. Хто/що вас надихає і чим саме?

– Мене надихають високим інтелектом, креативністю, винахідливістю та неординарним баченням світу такі особистості, як Ворен Бафіт, Стів Джобс, Ілон Маск. Для мене це приклад людей, які, прийшовши в той чи інший сектор, змогли створити щось абсолютно нове. Вони дивились на картину світу настільки широко, так вірили у свої сили та власне бачення, що це викликає величезну повагу.

У складну хвилину я завжди згадую визначні слова Вінстона Черчилля: “Успіх – це здатністькрокувати від однієї невдачі до іншої, не втрачаючи ентузіазму”.

Ще одна людина, якою я надихаюсь та пишаюсь щодня, – мій чоловік. Він є дуже якісним прикладом того, як треба жити, ставитись до життя та досягати поставлених цілей.

#10. Які ваші задачі/цілі/мрії на наступні три роки?

– Отримання можливості працювати з Варвинським майданчиком з видобутку газу мене дуже надихає. І я певна, що у наступні декілька років це допоможе нашій країні наблизитись до енергетичної незалежності. Я наполегливо працюю, щоб наші показники в агросфері стабільно зростали. Хочу, щоб мої особисті проекти розвивалися, і не лише в масштабах країни, а й на міжнародному рівні. І моя давні мрія – поїхати з родиною в Австралію на декілька тижнів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram