Соцмережі
27 Січня 2021
587

Владислав Рашкован: Як досягти успіху в публічних виступах

Нещодавно мій давній одеський товариш Alexander Sudarkin запитав мене, які б поради я надав молодим людям, які навчаються навичкам презентацій і публічних виступів.
Мені було дуже легко відразу відповісти, так як я сформулював досить давно таку невеличку пірамідку цілей при презентаціях своїх ідей.
Тільки не подумайте – кожен рівень важливий, просто наступний важливіше попереднього:
Отже:
1. Форма ваших презентацій важлива
тобто важливо те, як виглядають ваші слайди, наскільки якісно / красиво / адекватно вони зроблені або написані тексти ваших виступів.
2. Те, як ви виступаєте, важливіше форми презентації
тобто то, як ви виглядаєте, як доносите свої думки і меседжі, мова вашого тіла (body language) важливіші за те, наскільки гарні ваші слайди. Якщо ви вмієте красиво говорити, як це робить пастор в церкві, то слайди вам часто можуть і не знадобитися, але і не завадять.
3. Структура вашої промови (storytelling quality) важливіша за форму і зовнішній вигляд
тобто, якщо ваша мова логічна, ви вміло ставите слухача в місце і час подій, немає необхідності пояснювати логіку вашого виступу (адже зрозуміло, як одне випливає в інше), і чітко зрозумілі “so what”, то особливо немає значення, наскільки гарні слайди, і як голосно і чітко ви говорите. Але якщо ви все ж говорите красиво, то це ваш додатковий плюс у storytelling.
4. Зміст ваших презентацій важливіший за форму, структуру і то, як ви виглядаєте
якщо в ваших презентаціях немає сенсу, немає змісту, немає ідей, то всі зусилля по причепурюванню слайдів, відточуванню мови і прасуванню блузки або сорочки підуть крахом – ваші слухачі швидко зрозуміють, що ваша презентація або промова – пустушка.
5. Однак, найголовніший в презентації, не ви самі, а ваш слухач
якщо ви не знаєте, хто він / вона, що йому / їй відомо або невідомо по темі вашого виступу, якщо ви не розумієте, чого він / вона чекає від вашої презентації, хто йому / їй вже доповідав на схожу тему, і що він / вона з цього приводу думає, то ви можете робити красиві слайди, красиво говорити і структурувати свою промову, і в ній навіть може бути здоровий глузд, але швидше за все ви все-таки не достукаєтеся до свого слухача. А якщо таких слухачів 10, то все, що написано в пункті 5 повинно бути застосовано до них всіх.
Успіхів в просуванні ваших ідей!

Нещодавно мій давній одеський товариш Alexander Sudarkin запитав мене, які б поради я надав молодим людям, які…

Опубликовано Vladyslav Rashkovan Вторник, 26 января 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram