Соцмережі
3 Жовтня 2022
760

Владислав Рашкован: Україна потрібна Китаю

Я впевнений, що росія немає довгострокових перспектив, навіть в мультиполярному світі.

Водночас нам все ж таки треба зрозуміти Китай в їх “long game”. На мій погляд, Україна, як частина ЄС, буде дуже важливою для Китаю, як морські брами до Європи.

В останні декілька місяців в мене була можливість поспілкуватися з деякими відомими західними китаїстами (наприклад, з Kevin Rudd та Jasheng Huang, але не тільки з ними) та я почав читати різні розділи декількох книжок. На фото ці книжки.

Jasheng Huang в книжці Capitalism with Chinese (2008) characteristics розказує про розвиток китайського підприємництва — його основи та бум з 80-х.

Один з основних факторів розвитку — значне посилення прав власників (property rights), які не були розвинуті в Китаї в XX сторіччі. Також книжка про значно більший розвиток підприємницької rural China в порівнянні з state-controlled urban China.

Red Roulette — про найвищі ешелони китайської влади, про боротьбу влади та грошей. Важка книжка, може, навіть, трошки тенденціозна, але досить популярна.

Книжка Wealth and Power написана дуже цікаво — опис розвиток сучасного Китаю через портрети представників різних груп та класів, які народились в різних провінціях Китаю в різний час (книжка 2013 року). ці портрети показують, наприклад, як зросли до висот влади Mao, Liu Xiaobao.

Long game написана у 2021 році та показує, як Китай швидко наближав двополярний світ. Це дійсно стратегія, в якій Китай впевнений, що вони матимуть значно більше переваг над своїми стратегічними конкурентами.

Книжка Кевіна Рада написана у 2022 і фактично починається з ідей Long game. Автор (колишній ПМ Австралії, а зараз керівник Asia Center в НЙ, який написав PhD дисертацію на тему “Xi Jinping Thought”) розвиває думки, що в цій rivalry є великий шанс для потенційної війни. і він пропонує всі можливі рекомендації, як протистояння можна повернути знову в конструктивний напрямок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram