Соцмережі
9 Лютого 2021
666

Владислав Рашкован: На яких керівників зростає попит у бізнесі?

В улюбленому The Economist вийшла невеличка колонка з аналізом, проведеним Linkedin про появу нових корпоративних ролей C-Suite в пандемічному 2020 році. Отже, що ми маємо?
Історія показує, що під час різних ринкових перетворень і турбуленцій в компаніях часто з’являються нові ролі і нові керівники.
Такий феномен зрозумілий, так як дозволяє, з одного боку, компаніям направити необхідні ресурси для вирішення нових насущних проблем, і знайти внутрішні / зовнішні таланти для їх вирішення. А з іншого боку – продемонструвати внутрішньому (персоналу) і зовнішньому (ринкам) світові, які проблеми топ менеджмент організації вважає на даному етапі важливими і пріоритетними для вирішення.
Іноді такі нововведення стають комічними, як наприклад, поява років 10 назад позицій “Chief listening officer” (Головний слухаючий), які були покликані відреагувати на зростання популярності соціальних мереж, і важливості «чути», що говорять ваші клієнти або співробітники.
Але що показав 2020? Звісно великі компанії зараз важко уявити без Chief Sustainability officers – керівників блоку сталого розвитку (ESG) і соціальної відповідальності (CSR). І в 2020 році компанії продовжували шукати таких керівників.
Хто ще з’явився в корпоративних headquarters? Звичайно, ж Chief Medical officers – Головні медичні керівники. У багатьох компаніях, в яких є ризик для життя та здоров’я працівників – в транспорті або в добувній промисловості такі позиції були і раніше.
Однак, поява попиту на такі позиції в 2020 повинно бути всім зрозуміло. У нас, в Раді директорів МВФ, ми спілкуємося з людиною, який виконує таку роль, як мінімум раз на квартал. І опитування Linkedin показує, що багато компаній наймали таких керівників в минулому році. Беручи до уваги, що пандемія далека ще від закінчення, такий тренд можна буде спостерігати і в 2021 році.
Ще одна цікава керівна вакансія, яку стали заповнювати корпорації – Chief Remote officer – керівник по дистанційній роботі. Знову-таки закономірний хід в 2020 році, коли до 50% співробітників працювали «на удаленке». Завданнями таких керівників стали розробка кращих практик і процедур для WFH.
Не до кінця зрозуміла роль цих людей після повернення людей в офіси, але багато компаній вже заявили, що планують продовжувати WFH для багатьох співробітників і після кризи, так що, можливо, робота у них все ще буде, хоча невеликі компанії навряд чи зможуть собі дозволити розкіш фінансувати таких фахівців.
Експерти з PwC, які згадуються в колонці, також вказують на те, що багато компаній перестають наймати людей на позиції Chief Digital officers або Chief data officers – швидше за все розуміючи, що в сьогоднішньому світі цифрові технології і управління даними повинні пронизувати всі напрямки діяльності, а не бути окремими ізольованими острівцями (silos) всередині організацій.
При цьому компанії продовжують шукати Chief Revenue officers або Chief Growth officers – керівників, відповідальних за зростання доходів / продажів. У 2020, коли динаміка продажів в різних сегментах сильно залежала від пандемії, частка нових призначень в цих позиціях зросла в два рази, у порівнянні, наприклад, з 2017 роком.
Однак, керівну позицію, яка показала найбільший ріст в призначеннях в 2020 році, теж легко можна було передбачити: Chief Diversity officers – керівників, які займаються питаннями різноманітності (diversity) всередині корпорацій.
Йдеться і про расове різноманіття на тлі руху BLM, і про гендерні політиків на тлі #MeToo, і питання інклюзивності LGBTQ + спільнот всередині організацій, і про питання ейджізму – всі ці питання в сучасному суспільстві досить політизовані і вимагають зважених корпоративних політик. Попит на такі позиції тільки в 2020 році виріс на 90%, і, беручи до уваги, що ще не багато компаній ще мають в штаті таких керівників, виглядає так, що тренд буде продовжений і в наступні роки.
На закінчення зазначу, що не потрібно вихваляти, засуджувати або засуджувати такі зміни – вони тільки відображають динаміку корпоративного і громадського фокуса на даному етапі розвитку суспільства та бізнесу. Однак, якщо компанії все ж взялися за питання різноманітності або сталого розвитку серйозно, хотілося б, щоб вони ставилися до цього по-справжньому серйозно, а не просто реактивно відповідали на запит суспільства.
Наскільки компанії серйозні в цьому питанні, ми зможемо зрозуміти, коли побачимо, що Chief Sustainability officers або Chief Diversity officers, в правліннях корпорацій сидячи за одним столом з Chief Risk officers, Chief Financial officers і Chief Sales officers, матимуть той же рівень голосу при розробці та імплементації корпоративних стратегій. Тоді ми зможемо сподіватися, що до майбутніх криз корпорації підійдуть більш підготовленими.

На яких керівників зростає попит в бізнесі?

В улюбленому The Economist вийшла невеличка колонка з аналізом, проведеним…

Опубликовано Vladyslav Rashkovan Понедельник, 8 февраля 2021 г.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram