Новини
12 Лютого 2020
802

Влада США перегляне покупки стартапів п’яти IT-гигантів за останні 10 років

Йдеться про угоди, що не потрапляють під дію закону про злиття і поглинання на суму менш ніж $94 мільйони

Федеральна торгова комісія США (FTC) вимагає від п’яти найбільших IT-компаній — Alphabet, Amazon, Apple, Facebook і Microsoft — відзвітувати про угоди з придбання технологічних стартапів за останні 10 років. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на заяви голови FTC Джозефа Саймона та опублікований комісією документ.

За даними FTC, така звітність необхідна для аналізу можливих порушень конкуренції в технологічному секторі.

Антимонопольне відомство США цікавлять також ризики, пов’язані з передачею персональних даних при таких угодах, і забезпечення зайнятості працівників компаній, які купуються.

Відзвітувати потрібно буде перед FTC про угоди, які не потрапляють під дію закону про злиття і поглинання, тобто про угоди до $94 млн. Про угоди вище цієї суми компанії повідомляють FTC і міністерство юстиції в обов’язковому порядку.

“Комісія має намір отримати інформацію і документи про умови, обсяги, структуру та цілі угод з початку 2010 р. до кінця 2019 р., інформацію про корпоративні стратегії придбання, угоди про голосування і призначення ради директорів, угоди про наймання ключового персоналу з інших компаній та угоди про припинення трудової діяльності, щоб не конкурувати. Також потрібні відомості про розробку продуктів після придбання і ціноутворення, зокрема питання про те, чи були придбані активи інтегровані та як оброблялися отримані дані”, — йдеться в документі.

Ця ініціатива дозволить комісії уважніше вивчити угоди в цьому важливому секторі та з’ясувати, чи отримує влада інформацію про угоди, які можуть завдати шкоди конкуренції.

“Звіти, які вимагає FTC, не пов’язані з розслідуваннями порушень антимонопольних законів, а призначені для досліджень”, — зазначив Джозеф Саймон.

У вересні 2018 р. Саймон вказав на поглинання стартапів як тип поведінки, який може суттєво зашкодити конкуренції.

Як пише агенція Reuters, технологічні гіганти зазнали критики з обох боків політичного спектра. Республіканці роздратовані тим, що, за їхніми словами, пригнічує консервативні голоси в соціальних мережах, а демократи обурені наростальною консолідацією.

Генеральний партнер Foundation Capital Пол Холланд, говорить, що часті покупки стартапів великими технологічними гравцями були досить спірними.

Згідно з даними S & P Global Market Intelligence, в період з 2010 по 2019 рр. Facebook придбала десятки компаній, зокрема такі привабливі покупки, як WhatsApp і Instagram, а також невеликі угоди в області рекламних технологій, розпізнавання осіб і соціальної аналітики.

Згідно з заявками на цінні папери, Alphabet витратила $1 млрд на невизначену кількість дрібних придбань у 2019 р. Багато з них були компаніями, що займаються дослідженнями в галузі штучного інтелекту і службами хмарних обчислень, в яких Google намагається швидко втілювати нововведення і прагне сприяти найму.

За винятком покупки в $3 млрд для навушників і потокової передачі у 2014 р., Apple в основному укладала невеликі угоди на суму менше $500 млн за останнє десятиліття, закуповуючи невеликі компанії, які працюють над ключовими технологіями, такими як дисплеї доповненої реальності, датчики камер і програмне забезпечення штучного інтелекту.

У фінансовому 2019 р. Microsoft зробила 19 невеликих придбань за $1,6 млрд, в основному готівкою.

Microsoft прагнула зміцнити свої позиції на ринку програмного забезпечення для бізнесу за допомогою таких великих придбань, як соціальна мережа LinkedIn для професіоналів бізнесу і сайт GitHub для зберігання коду.

Після покупки LinkedIn, яка також виставила пропозиції від Salesforce Inc, Microsoft почала інтегрувати дані своєї соціальної мережі з продуктами Microsoft, такими як електронна пошта Outlook.

Нагадаємо, Amazon хоче допитати президента США Дональда Трампа і дізнатися, чи втручався він у справу про тендер Пентагону на $10 млрд. Для цього компанія звернулася до суду.

Як відомо, акції Facebook подешевшали на 6,96% після закриття основних торгів у середу. В результаті статок засновника соціальної мережі Марка Цукерберга скоротився більш ніж на $5 млрд — до $77 млрд.

Google розкрила рекламну виручку YouTube у звітності Alphabet за четвертий квартал 2019 р. Сервіс приніс $4,72 млрд за квартал і $15,15 млрд за рік, що на 36% більше, ніж роком раніше. Подібне відбувається вперше в історії

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram