Соцмережі
31 Серпня 2020
853

Влад Пономарь: Вибори США та індекс Dow Jones

Як відреагує американський фондовий ринок на можливу перемогу Байдена

Більшість стратегів на фондовому ринку, опитаних CNBC, очікують, що Байден виграє вибори. Про це заявили 14 із 20 опитаних стратегів.
На початку липня Трамп вибухнув апокаліптичними прогнозами: якщо Байден стане президентом, то ринок акцій перетвориться в «ніщо».
Так, дійсно, зараз фондовий ринок США рекордно зростає.
Але, за словами більшості експертів, поточний оптимізм на фондовому ринку багато в чому заснований на очікуваннях вакцини від COVID-19.
Отже чи є сенс в побоюваннях, що зміна господаря Білого дому спровокує падіння фондового ринку.

Нігам Арора, інженер, фізик-ядерник, письменник і підприємець, пише: фондовий ринок прихильно поставиться до перемоги демократів, оскільки демократи позичатимуть більше коштів, ніж Трамп. На масові запозичення фондовий ринок відповідає зростанням.
«Фондовий ринок може вирости приблизно на 12% в результаті перемоги демократів», — робить висновок Арора.

Якщо подивитися на статистику, то з’ясується, що середній приріст індексу Dow Jones за період правління демократів склав 82,7% (7% річних) проти 44,8% (3% річних) за часів республіканців (див. мал.).
Як реагував фондовий ринок США на президентів-демократів і президентів-республіканців видно видно з малюнка, наведеного нижче.

«Трамп, швидше за все, не виграє. Великі компанії вже змирилися з тим, що Байден може стати президентом, і бізнес починає шукати з ним контакт. Станом на початок липня близько трьох десятків американських мільярдерів зробили пожертви в його виборчі фонди », — розповів директор Центру досліджень постіндустріального суспільства. За його словами, там відзначилися люди з Netflix, Facebook, і дружина Стіва Балмера (колишнього гендиректора Корпорації Майкрософт). Приблизно третина великих пожертв — гроші фінансового бізнесу, ще приблизно 15% — від хай-тека.

Перемога Джо Байдена на виборах може стати корисною для американського фондового ринку-спрогнозували аналітики JPMorgan.

«На Уолл-стріт вважають, що перемога демократа в листопаді буде негативною для ринку акцій. Однак на нашу думку, такий результат виборів є нейтральним і навіть близький до позитивного для фондового ринку США»,– написали у записці до клієнтів аналітики банку JPMorgan на чолі з Дубравко Лакос-Бухасом.

За словами експертів, існує ряд факторів, які можуть зробити позицію Байдена вигідною і позитивною для акцій.
Враховуючи нинішній економічний спад, питання відновлення повноцінної роботи бізнесу та зростання робочих місць, ймовірно, будуть більш пріоритетними, ніж політика, яка може стримувати економічне зростання і, можливо, навіть поставити під сумнів проміжні результати виборів 2022р. У результаті ступінь корпоративного боргу буде нижчий, ніж обговорюється зараз,– зазначає Дубравко Лакос-Бухас.
Окрім того, існують інші політичні пропозиції: витрати на розвиток інфраструктури, пом’якшення комунальних тарифів та інші.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram