Соцмережі
25 Січня 2020
700

Влад Пономарь: У Давосі Україну звинуватили у не виконанні зобов’язань

Наша держава перестала виконувати зобов’язання перед інвесторами в “зелену” енергетику

З листопада 2019 року Україна перестала виконувати тарифні зобов’язання перед інвесторами “зеленую” енергетику. Про це в Давосі розповів засновник компанії Vindkraft Ukraine Карл Стурен.
За інформацією шведського інвестора, в Тернопільській обл. рівень розрахунків за промисловими станціями у жовтні 2019 року становив 100%, у листопаді – 80%, грудні – 30%, січні 2020 – 40%. У свою чергу, розрахунки з домашніми станціями по кожному з позначених місяців склали 0%.

“У кожної компанії, яка будувала ВЕС або СЕС, є кредити, вони вимагають обслуговування: щомісяця потрібно сплачувати тіло кредиту і відсотки. Довго терпіти цю ситуацію складно. Виходить, що треба подавати в суд, але у “Гарантованого покупця” (ГарПО) є дефіцит. Можна подавати на компанію до суду, блокувати рахунки, але на цьому – все. Тому позови – це не вирішення питання”, – сказав Стурен.

Нагадаємо, на початку грудня 2019р був зареєстрований законопроект №2543 про поліпшення інвестклімату в сфері ВДЕ, передбачає добровільну реструктуризацію “зелених” тарифів (максимум на 15%) з одночасним продовженням строків їх виплат і скорочення термінів попередніх договорів. Документ буд підтриманий галуззю.
Проте, голова комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус і Минэкоэнерго виступило категорично проти сценарію реструктуризації.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram